PROJELERE KOMİK KAYNAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PROJELERE KOMİK KAYNAK!


 

Mersinlilerin dört gözle bitmesini beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı projesine 2018 yılı için ayrılan bütçe ‘Mersin’e üvey evlat muamelesi’ yapılıyor dedirtti. 1 milyarlık proje için 2018 yılında sadece 72 milyon kaynak ayrıldı.

SONER AYDIN

Ülke genelinde yatırımların kaderini belirleyen 2018 yılı yatırım programı resmi gazetede yayınladı. Yatırım programında Mersin’de süren ve startı verilen projelere ayrılan kaynak şaşkınlık yarattı. Özellikle yapımı yılan hikayesine dönen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı için 2018 yılında ayrılan bütçe ‘bu havalimanı bitmez’ yorumlarına neden oldu.

İKİ DEFA TEMELİ ATILDI
Mersin’lilerin umutla beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı için Mayıs 2013'te temel atma töreni yapıldı. Ancak, 357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanması beklenen projenin üstlenicisi Koçoğlu İnşaat mali sıkıntıya girdi ve iflas erteleme istedi. Firmanın projeyi tamamlayamaması nedeni ile yeni bir ihale süreci başlatıldı. 30 milyon yolcu kapasitesine sahip ve 7 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak Çukurova Havalimanı Projesi'nde Yap-İşlet-Devret modelinden vazgeçildi ve havalimanının yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı üstlendi. 

BAKAN ELVAN: “2018 YILSONU İTİBARİYLE HAVALİMANINI HİZMETE AÇMAYI PLANLIYORUZ”
AKP Mersin Milletvekili ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla 2017’de gerçekleştirilen ikinci temel atma törenin ardından proje bitiş tarihi olarak 2021 yılı sözü verildi. Bakan Elvan temel atma töreninde, havalimanının hizmete girmesiyle tarihi, doğal ve kültürel zenginliklere sahip Mersin ve Adana’nın turizm potansiyelinin önemli ölçüde değerleneceğini, ihracatın artacağını böylece hem bölgenin hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasının ve gelişmesinin hızlanacağını kaydetti. Marmara bölgesinden sonra Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden biri olan Çukurova bölgesinde uluslararası büyüklükte bir havalimanının olmayışının bölgenin potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesine engel olduğunu ifade eden Bakan Elvan, bu eksikliğin Çukurova Bölgesel Havalimanı ile giderilerek, bölgenin dünyaya açılmasına olanak sağlanacağını dile getirdi. İhale sürecinden sonra yaşanan bir takım sıkıntılar nedeniyle Havalimanının Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü eliyle yapılmasının kararlaştırıldığını, altyapı çalışmalarının bu yıl, üstyapı çalışmalarının ise önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini aktaran Bakan Elvan, 2018 yılsonu itibariyle havalimanını hizmete açmayı planladıklarını belirtti. 

“1 MİLYARLIK PROJE İÇİN 72 MİLYON BÜTÇE”
Bakan Elvan’ın 2018 yılsonunu hedef göstermesinin üzerine, Çukurova Bölgesel Havalimanı’na hatırı sayılır bir kaynak ayrılması bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı Çukurova Bölgesel Havalimanı da Mersin’deki projeler için ayrılan cüzi kaynaktan nasibini aldı. Geçtiğimiz yıl Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın apron, pist yapımı ve üstyapı için sadece 5 milyon 375 bin TL bütçe ayrılırken, bu yıl ise sadece 72 milyon lira bütçe ayrıldı. Ancak 1 milyar 110 milyon 550 bin TL tutarındaki proje için ayrılan bütçe ile birlikte projenin söz verilen tarihten önce bitirilmesine imkansız gözüyle bakılıyor.  Uzmanlar 2021 yılında bitirilmesi beklenen projenin 2025 yılına sarkacağı ifade edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA