ALATA İRİ TANELİ NAR GELİŞTİRECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ALATA İRİ TANELİ NAR GELİŞTİRECEK


 

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Adana ekolojisine uygun iri taneli nar geliştirecek.

GİZEM EKİCİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’ne bağlı Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Melezleme ve Mutasyon ıslahı yöntemleri ile “Adana ekolojisine uygun yeni nar çeşitlerinin geliştirilmesi projesini” yürütmek üzere ortak protokol imzaladı.
5 yıl sürecek olan çalışmanın protokolüne imzayı Adana Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Hüseyin Sözlü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü adına da kurum müdürü Dr. Davut Keleş attı. 
İmza töreninde Adana Büyükşehir Belediyesi tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Memili Güven de hazır bulundu.
İmza töreninde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kendisinin de tarımcı olduğunu belirterek ülkemizin önemli araştırma enstitülerinden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile nar çeşitleri üzerine AR-GE çalışması yapacaklarını söyledi.
Hicaz, katırbaşı, Karanar, kuytucak gibi nar çeşitlerini kapsayan iri daneli, rengi koyu kırmızı ve üstün niteliklere haiz Adana yöresindeki farklı ekolojik koşullara uygun nar çeşitlerinin yetiştirilmesinin geliştirilmesini hedeflediklerini belirten Sözlü, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yıl sürecek projeye mali destek verdiklerini belirterek ortak projenin hem ülkeye hem Adana bölgesine katkısının büyük olacağını ifade ederek hayırlı olması dileğinde bulundu.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleşte yaptığı konuşmada, proje ile Adana bölgesi ekolojisine uygun yeni nar çeşitlerinin geliştirilmesi olduğunu belirtti.
Adana Büyükşehir Belediyesi ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen ortak projenin 5 yıl süreceğini vurgulayan Keleş, bu çalışma ile enstitü genetik kaynakları bünyesinde bulunan çeşitlerin kullanılarak Adana ekolojisine uygun melezleme ve mutasyon ıslahı yöntemleri ile istenilen özellikleri taşıyacak yeni nar çeşitlerinin geliştirileceğini kaydetti.
Araştırma sonucunda elde edilecek yeni çeşitler ile sektörde çeşitlilik sağlanacağının altını çizen Keleş, kalitede artışa paralel olarak da gelir arttırılmış olacak ve meyve ihracatına katkıda bulunmuş olunacağını belirterek şunları dile getirdi:
‘’Projede geliştirilecek olan çeşit adaylarının, Adana ili dahilinde hususiyet gösteren yörelere uygunluğunun belirlenmesi ile kesin seçimin yapılması, daha sağlıklı ve gelecekte nitelikli ürün ortaya koyabilecek lokal zenginliklerin ortaya çıkmasına hizmet edecektir. Hayırlı olmasını diliyorum.’’
İmza töreni sonrası Dr. Keleş, başkan Sözlü’ye enstitüde üretimi gerçekleştirilen ürünlerden armağan hediye etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA