“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMA VAKTİ GELDİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMA VAKTİ GELDİ”


 

Şubat ayında yeni yönetimini belirlemek üzere sandığa gitmeye hazırlanan Mersin Berberler ve Kuaförler Odası’nın (MERBEK) 2 bin üyesine, başkan adayı Ali Katırcı’dan, “Elimizi taşın altına koyma vakti” çağrısı geldi.

Sektörün sorunlarına çözüm için imza attığı saha buluşmaları ve projeleri ile adından söz ettiren Katırcı, gerek kaynakların verimli ve doğru kullanılması gerekse de şeffaf yönetim anlayışı ile büyü destek görüyor. 

HEDİYE EROĞLU 

Mersin Berberler ve Kuaförler Odası’nın (MERBEK) 11 Şubat 2018 Pazar günü yapılacak 32. Olağan Genel Kurulu öncesi saha çalışmalarına hız veren başkan adaylarından Ali Katırcı, gazetemize konuk oldu. Seçim öncesi gece gündüz demeden üye buluşma toplantılarına imza attıklarını söyleyen Katırcı, bu buluşmalarda talep ve şikayetleri dinleyerek, fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Oldukça verimli geçen toplantılarda adaylığına büyük destek verildiğini söyleyen Katırcı, bunun en büyük nedeninin ise sorunlara çözüm üreten anlayışları olduğunu aktardı. 

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMA VAKTİ GELDİ” 
SORU: Biz sizi tanıyoruz ama okuyucularımız için biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
A. KATIRCI: 1968 Gaziantep doğumluyum. Yaklaşık olarak 40 senedir Mersin’de ikamet ediyorum. Kente il olarak 1978’te geldim. 27 yıldır da kendi salonumu işletiyorum. Evliyim iki çocuğum var. Şuanda da meslektaşlarıma hizmet etmek için Mersin Berberler ve Kuaförler Odası başkanlığına aday oldum. 
SORU: Odanızın ve sektörün durumundan biraz bahsedelim. Odada kaç üyeniz var?
A. KATIRCI: Mersin’de yaklaşık olarak 2000 üyemiz var. Üyelerimizin yarısı kadın diğer yarısı da erkek kuaförüdür. Odamız aslında karma olarak yapılanmış bir yapıya sahiptir. 
SORU: Mutlaka bir seçim öncesi yapılmak istenen vaatler, ulaşılmak istenen hedefler vardır. Siz özellikle bu mesleki eğitim ve gelişim konusunda neler yapmayı planlıyorsunuz?
A. KATIRCI: Mesleğimizde uzun zamandır süregelen sorunlar hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu sorunlara çözüm bulmak için gerekli olan dinamik, araştırmacı, bu meslek erbabı arkadaşlarımız ile bir ekip oluşturduk. Ekibimiz ile sorunları çözüme kavuşturmak için istişarelerde bulunuyor ve bir çoğunu da çözüm buluyoruz. Diğerlerinde ise üyelerimiz ile istişare ederek, birebir dinleyerek, fikir alışverişinde bulunarak çözüme kavuşturacağız. Elimizi taşın altına koyma vaktinin geldiğini biliyoruz. Odamıza ve mesleğimize sahip çıkma zamanı. 
En önemli konu başlığımız mesleki gelişim ve eğitim. Bu noktada ilk etapta; çıraklık okullarında ve meslek liselerinde eğitim gören personellerimize daha iyi bir eğitim vermek için bazı projeler geliştiriyoruz. Hem alttan gelecek yeni meslektaşlarımız hem de mevcutların gelişimini sağlamak için odamız bünyesinde bir eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Bu eğitim merkezini kurduğumuzda personelimize daha nitelikli eğitimler vermeyi hedefliyoruz. 
SORU: Böyle bir eğitim merkezinin örneği diğer illerimizde var mıdır?
A. KATIRCI: İzmir, Gaziantep, Ankara, İstanbul gibi illerimizde bu tarz eğitim merkezleri mevcuttur. Bizde göreve gelirsek Mersin’e de bir eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Hem eğitimlerimizi daha ileri bir safhaya götürmek hem de kendimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. 
Meslek liselerinde ya da çıraklık okullarında eğitim gören çocuklarımız tam da profesyonel anlamda bu işe sarılıp bu işi devam ettirmiyorlar. Meslek lisesine giden bir gencimiz sadece belge için gidiyor. Bir kuaförde ya da bir berberin yanında uzun süreli eğitim almıyor. Bu da bizim hem eleman sıkıntımızı doğuruyor hem de vasıfsız eleman yetişmesine sebep oluyor. Bu arkadaşlarımız diploma aldıktan sonra dükkan açabiliyorlar ama tam kendileri hazır olmadan işin başına geçiyorlar. Sonrada müşteriler onlardan memnun kalmıyor ve sektörde kalitesizlik dip yapıyor. Bununla ilgili bir yasa çıktı. Belgesi olmayan arkadaşlarımızın üzerine dükkanı kayıtlı ise bu arkadaşlarımız müracaat ettikleri takdirde belgelerini alabiliyorlar. Ama bu durum yeterli değil. Biz oda yönetimine gelirsek belgesi olmayan üyelerimize kuracağımız mesleki gelişim merkezi aracılığıyla destek vermeye hazırız. 
Hizmet içi eğitimde de; öne çıkan çalışmalarımız olacak. Hizmeti içi eğitim projelerimiz ile de; kendini geliştiren ve iyi derecede eğitim almış meslektaşlarımızın tecrübelerini diğer üyelerimize aktaracağız. 
 
“ODAMIZIN MUHASEBESİNİ YEMİNLİ BİR MALİ MÜŞAVİRE BIRACAKAĞIZ”
SORU: Odanın kurumsallaşmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılması planlanıyor? 
A. KATIRCI: Odamızda ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların yaşanmasının en temel sebebi oda bünyesinde bir yeminli müşaviri olmaması. Bu hizmet dışarıdan alınıyor. Ancak verimli bir hizmet alımı söz konusu değil. Odamızın parasını boş boşa dışarıya aktaracağımıza odamızda görevli yeminli bir mali müşavir görevlendirilmesi kararı aldık. Eğer biz seçilirsek meslektaşlarımızın defterlerine de kendi odamız bakacak. Hem daha makul rakamlara bu işi halledeceğiz, hem de daha ulaşılır daha profesyonel bir hizmeti üyelerimize sağlamış olacağız. Ayrıca üyelerimiz tüm ekonomik sorunları görevli mali müşavirimize danışabilecek, istediği kadar destek alabilecek. 

“HAKSIZ REKABET KOŞULLARI İLE MÜCADELE EDECEĞİZ”
SORU: Sektörde belirlenmiş bir fiyat tarifesi var ama haksız rekabet söz konusu. Bunu önlemeye yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?
A. KATIRCI: Haksız rekabet sorunu sadece Mersinimizde değil tüm Türkiye’de yaşanan bir problem. Bu sorunu kökten halledeceğiz diyemeyiz. Buna son vermek için terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Diğer illerde meslek odalarımızın bu sorun ile mücadele geliştirdikleri çeşitli yöntemler var. Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmayacak ve bu yöntemleri ilimizde uygulamaya koyacağız. 
Ayrıca yine kurumsallaşma adına eski bir Mersin Evi’ni mülkiyeti ile birlikte satın alarak, odamıza kazandırmak istiyoruz. Bu binayı hem oda hizmet binası hem de eğitim merkezi olarak hizmete açmayı planlıyoruz. Bu projemizi gerçekleştirirsek sadece Mersin’de değil Türkiye’de bir ilke imza atmış olacağız. Herkesin gurur duyacağı, önünden geçilirken bütün meslektaşlarımızın göğsünü kabartarak ‘burası bizim odamız’ diyeceği bir mekan yaratma niyetindeyiz. 

SEKTÖRDEN KOPUŞLAR ÖNLENECEK
SORU: Salonlara estetik bir görüntü kazandırma için de bazı çalışmalarınız olacak bu projenizin içeriği nedir?
A. KATIRCI: Öncelikle personellerimiz ile ilgili bir projemiz var. Çıraklık okuluna veya eğitim merkezlerine gelen personelimizi teşvik etmek amacıyla bizde kendi eğitim sürecimize almak istiyoruz. Bu eğitimlere gelen arkadaşlarımıza bir defaya mahsus olmak üzere giymesi gereken siyah pantolon ve siyah gömleklerini ilk olarak biz dağıtacağız. Bu görsellikle hem salonlarımıza hem de personelimize daha güven daha ihtişam ve istek gelecektir. Ayrıca bu gençlerimize eleman sertifikası vererek onları onurlandırmak istiyoruz. Çünkü meslekten belirli bir süre sonra kopuyorlar. Bu kopuşların yaşanmaması için personellerimize bu tarz çalışmalar yapacağız. 

PROJELERLE BERBER VE KEAFÖRLERİMİZİN CİROSUNU ARTTIRACAĞIZ
SORU: Ciro kaybı başlığı altında, kullan kazan, sat kazan, berberler için düşünülen parfüm standı, kuaförler için düşünülen makyaj stantları projeleriniz var. İlk defa karşılaştığımız bu projelerin detaylarını anlatabilir misiniz?
A. KATIRCI: Ülke ekonomisinden dolayı işler çok durgun. Cirolarımız her geçen gün biraz daha düşüyor. Bu cirolarımızı artırmak için neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde salonlarımıza birer tane stant koyalım dedik. Meslektaşlarımızın isteğine göre berberlere parfüm standı, kuaförlere de makyaj standı kurmayı planlıyoruz. Parfüm standının içine en az 20 tane parfüm koymak şartı ile stantları odamız hediye edecek. Üyelerimizin bize ödedikleri aidatların çarçur olmadığını ve onlara geri dönüşünün sağlandığını bilmelerini istiyoruz. Bu parfümleri meslektaşlarımız isterse müşterilerine sıkabilir isterlerse de pazarlayarak dükkânlarına bir gelir sağlayabilirler. Bizim oda olarak anlaştığımız firma sürekli olarak bu berber arkadaşlarımızın dükkânlarını gezerek eksilenleri tedarik edecek ve ücretlerini de salonlardan karşılayacak. Anlaşma yaptığımız firma MERBEK markası ile üretim yapacak. Meslektaşlarımızın veya müşterilerin bu ürünü başka bir noktadan temin etme şansları olmayacak. Sadece kuaför ve berber salonlarında bunları bulup temin edebileceklerdir. 

MALZEMELERİMİZİ TOPLU HALDE ALACAĞIZ
Ayrıca berberlerimizin ve kuaförlerimizin salonlarında en çok kullandığı malzeme kalemleri üzerinden bir proje geliştirdik. Örneğin fön makinesi tüm arkadaşlarımızın ortak kullandıkları bir üründür. Mersin’de 2 bin üyemizin olduğunu düşünürsek ben bir firma ile 2000 adet fön makinesi için pazarlık edersem inanılmaz rakamlarla bu işin içinden çıkacağımızı düşünüyoruz. Yine aynı çözüm yolu ile berberlerimizin en çok kullandığı tıraş bıçağı ürününü yüksek adetlerde satın aldığımız zaman bize uygun olan tıraş bıçağını temin etmek için birçok firma yarışa girecektir. Bu gibi ürünleri temin ettiğimizde meslektaşlarımız gelip bu ürünleri ya odadan temin edebilir ya da o firmalara bu konuda yararlanmak isteyen salonlarımızın ihtiyaç listesini ulaştırıp onlara direk elden teslim yapabiliriz. Bu ürünleri bu yollardan çok ucuza mal edebiliriz. 
Yine bankalarla görüşerek meslektaşlarımızın, yararlanabileceği bize özel krediler için de çalışmalar yapacağız. Çalıştıkları salonların mülklerini almak isteyen arkadaşlarımıza sonuna kadar destek olacağız.

PROJELERİN UYGULANMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ ARDIMIZA KOYMAYACAĞIZ
SORU: Bu projeler 2 bin üyesi olan bir oda için geç kalınmış projeler değil midir?
A. KATIRCI: Odamızın yıllık aidat geliri 550 bin TL civarındadır. Ben 4 yıl görev yaptığım zaman 2. 2 milyon TL bütçem olmuş olacak. Biz bu kaynağın 4’te 3’ünü iç giderlerimize kullansak sadece 4’te 1’i kadarı ile dahi bu projeler yapılabilir. Ben biraz pinti, ekonomist bir insanım. Elimdeki kaynakları en iyi şekilde nasıl idare etmesi gerektiğini bilirim. 

“PROJELERİMİZİ SPONSORLARLA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
SORU: Bu projelerinizi gerçekleştirmek için nasıl kaynaklar kullanacaksınız?  
A. KATIRCI: Örneğin kıyafet projemizin yüzde 70’ini firmalardan tedarik edeceğiz. Firmalarla sponsorluk anlaşması yaparak bu projelerimizi gerçekleştireceğiz. Görsellikle ilgili bir de havluluk dediğimiz projemiz var. Bu projemizin tamamını yine reklam ajansları ile görüşerek hazırlıyoruz. Dükkanların üzerine bir reklam tagı koyarak hem dükkanlarımıza ek bir gelir, hem de salonlarımızın ön kısımlarında bulunan havlulukları yenileyerek sağlıklı ve estetik bir görsellik sağlamak istiyoruz. 

“YÖNETİMİMİZ AÇIK VE ŞEFFAF OLSUN İSTİYORUZ”
SORU: ‘Güven ışıldayacağız’ sloganı ile odanın gelir gider tablosunu gösteren bir tabela projeniz var, amacınız nedir?
A. KATTIRCI: Üyelerimiz ödedikleri aidatların nereye gittiğini bilecek. Odaya geldiklerinde kasada ne kadar para var, nereye harcandı, ne yapıldı gibi soruların cevaplarını sormadan bulabilecekler. Şuanda odamızın 2000 üyesi ovar ancak bunlar odada ne kadar para olduğunu, neyin nereye harcandığını bilmiyor. Yarın düzenlenecek genel kurul toplantısında yarım saatlik bir süre içinde denk bir bütçe anlatıp gidecekler. Ama bizim yönetimimiz açık ve şeffaf olsun istiyoruz. 

“ÇOK BÜYÜK BİR EKİP İLE ÇALIŞIYORUZ”
SORU: Birlikte yürüyeceğiniz ekip üyelerinizden de biraz bahseder misiniz?
A. KATIRCI: Biz bir ekip olarak yaklaşık 5 ay önce bir yola çıktık. Arkadaşlarımız bana inanılmaz bir destek ve güç veriyorlar. Ekibimiz 24 kişiden oluşuyor. Bunlardan 11 arkadaşımız kuaför 12 arkadaşımız berber 1 arkadaşımız ise güzellik salonlarından olacak. Eğer bir ekipte adalet olursa her şey daha güzel olacaktır. Yönetim kurulumuz 9 kişiden oluşmaktadır. 3 tane de denetim birimimiz olacak. Bu 9 arkadaşımızın 4 tanesi bayan kuaförü, 4 tanesi erkek berberi ve 1 tanesi de güzellik salonundan olmaktadır. Çok büyük bir ekip ile çalışıyoruz. Tüm arkadaşlarımız işinin ehli ,sektörde profesyonel olarak tanınan meslektaşlarımızdır. 

“HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALI”
SORU: Son olarak meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?
A. KATIRCI: Odamızın seçimleri yaklaşıyor. Siz adaylardan kime oy vermek isterseniz onlara oy verebilirsiniz. Çıkacak tüm adaylar bu odayı yönetmeye layık olacak adaylar olacaktır. Ben bugün nasıl aday oldumsa bir gün diğer meslektaşlarımızda oda yönetimine aday olabilirler. Ancak üyelerimiz oy verdikleri kişilerin geçmişlerine, geleceklerine, bugünlerine, vizyonlarına, mesleklerine baksınlar. Adaylar üyelerini her ortamda oturması ile kalkması ile her yerde sizleri temsil edecek kişilere oyunuzu verin. Yoksa mesleğimizde her geçen gün sorunlar büyüyor. Bu işlerle kim daha güçlü mücadele edecekse o arkadaşımızı desteklemelerini istiyorum. En önemlisi gelip oyunuzu kulanın ki sonra şikâyet etmeye hakkınız olsun. Eğer gelip oy kullanmazsanız yarın şikayet etmeye asla ve asla hakkınız olmayacaktır. İstemediğiniz kişiler göreve gelecektir ve sizi yönetmeye kalkacaktır. Sizde oturduğunuz yerden şikâyet etmeye hakkınız kalmayacak. Herkes üzerine düşen görevi yaparsa bizde üzerimize düşen görevi yaparız.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA