TASARIMDA ÖDÜL ALMIŞTI; UYGULAMADA ÇÖKÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TASARIMDA ÖDÜL ALMIŞTI; UYGULAMADA ÇÖKÜYOR!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ödül kazandıran kentsel tasarım projesi kapsamında yapılan yollar daha 7’inci ayını doldurmadan çökerken, çarşı esnafı, yanlış uygulama nedeniyle oluşan zararın hesabının sorulup sorulmadığını merak ediyor.

Mehmet Nabi Batuk

Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen, ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Proje Ödülü’ kazandıran “Ulu Cami ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi” kapsamında merkez çarşı içinde yapılan parke yollar, daha bir yılını doldurmadan çökmeye başladı. 5,5 hektarlık alanda yaklaşık olarak 7 ay önce inşaları tamamlanan sokaklardaki parke taşlarının çökmesi ve tahrip olması tepki çekerken, yerlerinden oynayan taşlar nedeniyle vatandaşların düşüp yaralandığı bildirildi. Yaya vatandaşlara ve araç sürücülerine zor anlar yaşatan parke yollar nedeniyle; özelikle yağmurlu havaların ardından altına su biriken taşlar üzerinden geçen araçların sokaklardaki yayalara su sıçradığı ve zaman zaman tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Bölgedeki esnaflar ise bozuk yolar nedeniyle yine mağdur olurken, oynayan taşların araçlarda maddi hasara da neden olduğu bildirildi. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Soğuksu Caddesi’nde oluşan yol tahribatlarının artması üzerine, söz konusu parke taşlarını kaldırdığı ve yolu yeniden asfaltladığı öğrenildi.  

“TAŞLARIN ALTYAPISI DÜZGÜN ŞEKİLDE DÖŞENMEMİŞ”
Soğuksu Caddesi’nde 25 yıldan beridir bakkal esnaflığı yaptığını ifade ederek sözlerine başlayan Ahmet Kara isimli vatandaş, yaklaşık 7 ay önce sokaklarının parke taşı ile döşendiğini belirtti. Çalışmaların ardından bir yıl geçmeden yolun çöktüğünü ve yerinden oynayan taşların, yaralanmalara kadar neden olduğunu kaydeden Esnaf Kara, “Büyükşehir Belediyesi bazı hizmetler yapıyor ama bence bu hizmetlerin bazılarında yanlış şeyler yapıyor. Burası araçların kullandığı bir yol olmasına rağmen burada başta mevcut asfaltı söküp, parke taşları döşediler. Ama zamanla bu taşlar bizi mağdur etmeye başladı. Örneğin yağmur yağdıktan sonra taşların arasında sular birikiyor. Geçenlerde bir bayan yoldan geçerken taşın üzerine basması ile üzerinin ıslanması bir oldu. Bu taşların altyapısı düzgün şekilde döşenmemiş. Bu projeler hep vatandaşın cebinden çıkıyor yazık günah değimlidir. Bu yanlış uygulamalara artık birilerinin dur demesi lazım. Eğer bu caddeden araç geçecekse neden parke taşı döşüyorsunuz diye kimse sormadı mı?  Bu taşlar döşeneli daha bir yıl olmadan kalkıyorlar bu yolu bozup bir daha asfalt yapıyorlar. Bu ikinci üçüncü masraflara yazık değil midir? Bu masraflar hep bizim cebimizden çıkıyor” dedi.

“KENDİLERİ ÇALIYOR KENDİLERİ OYNUYORLAR”
Mersin büyükşehir Belediyesi’nin Ulu Cami ve çevresinde yaptığı Kentsel Tasarım ve Yeniden Düzenleme Projesi tasarımında aldığı ödülü hatırlatan Esnaf Kara, “Bu yolların neresiyle ödül aldınız. Biz bu projenin ödül verilecek bir proje olduğuna inanmıyoruz. Gelsinler vatandaşa bu yolların ödüllük yollar olduğunu ispat etsinler. Yollar burada bir yere kaçmıyorlar gelip görebilirsiniz. Neyin ödülünü alıyorlar bunu bilmiyoruz ama kendileri çalıyor kendileri oynuyorlar. Bu yolları yaparken biz esnafları aylar boyunca mağdur ettiler. Burada aylar boyunca toz yuttuk. Astım hastası olan arkadaşlarımızı defalarca hastanelere kaldırdık. Şimdi böyle bir iş böyle bir sonuç olur mu? Böyle belediyecilik bence olmaz. Biz Ankara Büyükşehir’ide İstanbul Büyükşehir’i de gördük ama böyle bir uygulama şimdiye kadar hiçbir yerde görmedik” diye konuştu. 

“BAŞTA İYİ BİR HİZMET OLACAĞI İÇİN ÇOK SEVİNMİŞTİK”
Tarihi Ulu Cami yanındaki Atatürk Caddesi üzerinde 15 yıldır lokanta esnaflığı yapan Şeref Dinçer isimli vatandaş ise yerinden oynayan taşlar nedeniyle, insanların düşüp yaralandığını, araçlarda hasar oluştuğunu söyledi. Esnaf Dinçer, “Biz bu projenin başında çarşının eski kirliliğini kaybettirileceği, hem esnaflara hem de halkımıza iyi bir hizmet olacağı için çok sevinmiştik. Ama burada yapılanlar hiç beklediğimiz gibi çıkmadı. Bu proje eskiye göre sadece görsel olarak iyidir. Biz belediye başkanımızdan görsel olarak güzeli değil halkın daha kolay kullanabileceği ve yaşam tarzını geliştirebileceği hizmetler vermesini istiyorduk. Sokağımıza parke taşları yapıldı. Daha bu taşların 6 ayı dolmadan hepsi sökülmeye başladı. Sokağa dubalar takıldı ama onlarda gece saatlerinde çalındı. Yerdeki dubalardan kalan vidalardan yüzlerce insan yere düşerek yaralandı. Kendi araçlarımızla bu taşların üzerinden geçince araçlarımıza maddi zararlar meydana geliyor. Taşların arasında su birikintisi olduğunda araçlar geçtiğinde insanların üzerine su sıçrıyor. Bu böyle olunca sürücü ile üzeri ıslanan vatandaşlar arasında çok kez sert tartışmalar yaşanıyor” dedi. 

“HESABININ BİR AN ÖNCE SORULMASI GEREKİR”
Sözlerinin sonunda projedeki hatalar nedeniyle milyonlarca liralık zarar meydana geldiğini ifade eden Esnaf Dinçer tepkilerini şu cümlelerle dile getirdi: “Bu hizmetler bizim cebimizden çıkan vergilerle yapıldığı unutulmamalıdır. Bu parke taşı uygulamasının en kaliteli şekilde uygulanması gerekirdi. Burada halka daha çok ve en iyi nasıl hizmet edebilirim mantığı ile hareket edilmesi gerekirdi. Ama maalesef şirketler bu projeleri kendi lehlerine çevirip o şekilde hizmet yapıyorlar. Bundan da o insanlar mağdur oluyor. Buradaki mevcut kaybın insanlara yansıdığı unutulmamalı. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu zarara artık önlemini almasını bekliyoruz. Bizim mevcut başkana hesap sorma gibi bir düşüncemiz yok ama buradaki kötü uygulamanın hesabının bir an önce sorulması gerekir.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA