RAYLI SİSTEMDE GECİKME TARTIŞMASI: RAYLI SİSTEM GECİKTİ MECLİS GERİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

RAYLI SİSTEMDE GECİKME TARTIŞMASI: RAYLI SİSTEM GECİKTİ MECLİS GERİLDİ


 

Mersinlilerin yıllardır beklediği raylı sistemin gecikmesi Büyükşehir Belediye Meclisini gerdi. Başkan Kocamaz, gecikmeden dolayı Mezitli Belediyesi’ne yüklenirken, Başkan Tarhan topu Büyükşehir’e attı.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 yılı Aralık Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 9, komisyon raporlarına ait 28 olmak üzere toplam 37 madde görüşüldü. 
Komisyonlardan gelen tekliflerin görüşülmesi sırasında, Davultepe’de hafif raylı sistem için kurulacak depolama alanına yapılan 21 itirazın tamamını reddet edilmesinin üzerine ruhsat tartışması yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, güzergahın belli olmasına rağmen bölgede vatandaşlara ruhsat verildiğini ve bu yüzden gecikmenin yaşandığını söyledi. Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan ise, belediye olarak ruhsat vermediklerini gecikmenin büyükşehir belediyesi imar dairesi ve ulaşım dairesi arasında yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığını savundu.

GÜLER: OKAN MERZECİ’DEN GEÇSİN
KOCAMAZ: GÜZERGAH BELİRLENDİ
Raylı sistemin gündeme geldiği büyükşehir meclisinde güzergah tartışması da yaşandı. Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Mustafa Güler, genişlik ve kenti ikiye bölmesi açısında raylı sistemin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK) yerine Okan Merzeci Bulvarı üzerinde kurulması gerektiğini söyledi. Meclis üyesi Güler, “Raylı sistem yıllardır sürüncemede kalmış bir olay. Bugün alınan karar için 2 itirazım var. Birincisi 22 adet itiraz içeriği itibariyle aynı maiyette olmamasına rağmen aynı şekilde değerlendirilmemiş ve toptancı bakışla sonuçlandırılmıştır. İkincisi raylı sistemin kentin uzun vadede sorununu çözmesi gerekiyor. Raylı sistemin geçtiği hat GMK Bulvarı. Yapılaşmanın çok olduğu bir bölge burası. Raylı sistemi buradan geçirdiğimiz takdirde özellikle Pozcu bölgesinde gerek süluet, gerek uygulama açısından ciddi sorunlar yarattığı için itirazlar oldu. Yine aynı şekilde Mezitli bölgesinden geçerek gerek süluet, gerek uygulamada ciddi sorunlar yaratacaktır. Benim önerim hattın yapılması gerek hat Okan Merzeci Bulvarı üzeridir. Her genişlik hem de kentin ortadan bölmesi açısından bu bölge daha uygundur” dedi.
Başkan Kocamaz ise Güler’in teklifine güzergahın uzmanlar tarafından daha önce belirlendiği ve değişmeyeceği yanıtı verdi. Raylı sistem projesinin güzergahı ile ilgili işin uzmanlarının araç ve yaya trafiğine göre sayım yaparak karar verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Burada hiç birimiz ulaşım uzmanı değiliz. Bu projeler hazırlanırken, planlamalar yapılırken bu işin uzmanları tarafından hangi caddenin hangi noktasından kaç araç ve yaya geçiyor, 24 saat içerisinde hangi saatlerde ve toplamda ne kadar insan geçiyor tespit edilmiş. Bunu ne siz bilirsiniz ne de ben bilirim. Tüm dünyada kriter şudur; hangi noktadan en fazla insan geçiyorsa trafiği azaltmak için raylı sistem oradan döşenir. Bu işin uzmanları bu güzergâhı belirlemiş. Bu saatten sonra şuradan veya buradan olsa demenin bir faydası yok” diye konuştu.

“İHALEDE SONA GELİNDİ”
Proje için de ihalede son aşamaya gelindiği bilgisini de veren Başkan Kocamaz, “Raylı sistem projesinde GMK Bulvarı’ndan hali hazırdaki toplu taşıma araçlarını dışarıya çıkarmazsak sıkıntılar devam eder. Mersin’in toplu taşımasında kullanılan araçlar vatandaşları dikine toplayacak, raylı sisteme getirecek ve bunlar birbirlerine entegre bir şekilde çalışacak. Bu işin bu kadar dallanıp budaklanması Mezitli Belediyesi’nin orada ruhsat vermesinden kaynaklandı. 1/100 binlik plan ortada. Orası depo bölgesi olarak ayrılmış. Ama ona rağmen ruhsat verildi. Mezitli Belediyesi bunun yerinin kaydırılmasını istedi. Biz de ona göre kaydırdık. Yoksa eski hali daha kısa mesafe olduğu için bize göre daha iyiydi. Raylı sistemin bir kilometresinin bile ne kadara mal olduğunu hepimiz biliyoruz. Çok ucuz bir hizmet değil. Biraz ileriye kaydı. Tabi bu sefer de orada böyle itirazlar oldu. İnşallah ne şişi ne kebabı yakmadan, kimseyi mağdur etmeden bu problemler çözülür. Bu alanın ne kadarı kullanılacak ancak proje hazırlandıktan sonra ortaya çıkacak. Proje için de ihalede son aşamaya gelindi” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA