OTOYOLLAR, PLAJLAR PİSLİK İÇİNDE!


 

Mersin’de turizm alanlarında ve otoyollarda vatandaşların ve seyahatçilerin neden olduğu plastik atık kirliliği inanılmaz boyutlara ulaşırken, MEYAD Başkan Yardımcısı Çınar Arıkan zaman kaybetmeden plastik kullanımını azaltacak tedbirlerin alınmasını istedi.

Mersin’de plastik poşet kullanımı yasaklansın

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Kent Konseyi’nın doğa temasıyla gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında ‘Seyahatçiler Çevreye Duyarlı mı?’ başlığıyla bir sunum yapan Mersin Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Çınar Arıkan, kentte yaşayan vatandaşların ve seyahatçilerin, doğal güzellikleri ile ünlü turizm alanlarında ve otoyollarda yarattığı plastik kirliliğin inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Otoyol kenarların cam ile plastik şişe, plastik poşet ve diğer atıkların çevreyi ve doğayı tehdit eder hale geldiğini aktaran Arıkan, cam atıkların sıcak ve güneşli havalarda mercek etkisi göstererek orman yangınlarına sebep olabildiğini, doğada çözülmesi asırları bulan plastik vb. atıkların ise toprağı kirleterek ekolojiyi bozduğu uyarısı yaptı. Kentteki kamu kurumlarına plastik atıklar konusunda hiç zaman kaybetmeden tedbir alınması’ çağrısı yapan MEYAD Başkan Yardımcısı Çınar Arıkan, bilinçsiz vatandaşın ve seyahatçilerin çevre sağlığı konularında daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek kentte plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik ekonomik ve sosyal çalışmaların arttırılmasını istedi. 

“PLASTİK ATIK DAĞLARINI GÖRDÜĞÜMÜZDE İÇİMİZ YANIYOR”
Otoyol kenarlarında özellikle plastik ve cam şişe, plastik poşet ile çok fazla karşılaştıklarını ifade eden Çınar Arıkan, “Plastik pet şişelerinin doğaya verdikleri zararları artık konuşmamıza bile gerek yok. Ancak bazı bilinçsiz seyahatçiler deniz kenarlarında otururken uygunsuz olmayan davranışlar gösteriyorlar. Çevreyi kirletip çöplerini çevreye atıyorlar. Aracınız ile yolculuk ederken camdan yol kenarlarına çöplerini pisliklerini atan insanları görmeniz mümkündür. Özellikle küçük araçlarda bu kirliliğin farkına varmıyorsunuz ama yüksek minibüslerde seyahat ederseniz atılan çöplerin ne kadar çirkinleştiğini ve yeşil alanların nasıl bozulduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Tarihi doğal güzelliklerin olduğu bölgelerimizde plastik, cam şişe atıklarını plastik torbaları gördüğünüz zaman gerçekten içimiz yanıyor. Ayrıca bu şişeler bir takım mercek görevi görerek bir takım yangınları çıkartabiliyor” dedi.

“MERSİN’DE BU KONUDA HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR”
Dünyadaki gelişmiş seviyeleri farklı olan birçok ülkede plastik kullanımının azaltılmasına yönelik proje çalışmaları ve uygulamalar başlatıldığını, ifade eden MEYAD Başkan Yardımcısı Çınar Arıkan, “Dünyada artık plastik cam gibi ürünlerin kullanımının azaltılmasına yönelik bir takım tedbirler alınmasına rağmen Mersin’de bu konuda hiçbir çalışma yapılmıyor. Ana yollarımızın kenarları pislik içinde ve atılan çöpler yığınlar oluşturacak seviyeye geldi. Bu soruna ilişkin elimizde görüntülerde mevcuttur. Paris’te 2009’dan beri plastik poşet kullanımı yasaklanmıştır. Paris’te yıllardır kağıt taşıyıcılar ve file kullanılıyor. New York’ta 5 bin metrekareden büyük marketlerde plastik poşet kullanımı yasaklandı. Onlarda kesinlikle bizdeki gibi poşet kullanımı yoktur. Kullanılan poşetler ise geri dönüştürülebilir ve toprakta kolaylıkla çözünebilir maddelerden yapılan poşetlerdir. San Fransisco, Oklohama City’de California’da plastik poşet kullanımları kaldırılmıştır. Çin’de ise plastik poşet kullanımını ücretli hale getirerek yılda 30 milyon varil plastik tasarrufu sağlanmıştır” diye konuştu.          


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA