Serbest Bölge’den konfeksiyon ihracatı yüz güldürdü | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge’den konfeksiyon ihracatı yüz güldürdü


 

Döviz kurlarındaki yükselme sonrasında artan girdi maliyetleri nedeniyle tekstil, konfeksiyon sektöründe sıkıntı yaşandığını anlatan MTSO 11 No’lu Komite Başkanı Ali Şimşek, “Ancak Mersin Serbest Bölge’de faaliyet gösteren üyelerimizin bu yıl ağırlıklı olarak koleksiyonlarını ihraç etmeye başlaması,

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Meslek Komitesi Başkanı Ali Şimşek sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Ekonomik olarak zor günlerden geçtiklerini belirten Şimşek, bu sıkıntılarını aşmak adına üretimlerini artırmak istediklerini ancak personel bulamadıkları için bu noktada da sonuç alamadıklarını anlattı. Emek yoğun bir sektörde faaliyet gösterdiklerini ve yetişmiş elemana duydukları ihtiyacı vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Her makinemizin başında bir eleman çalışması gerekiyor ama maalesef bunu bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye’deki istihdamın büyük bölümünü tekstil ve konfeksiyon sektörü oluşturuyor. Eğer çalışacak personel bulabilsek daha fazla büyüyebileceğiz ama ne yazık ki bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu sorunumuzu çözümleyecek projelere ihtiyaç büyük.”

İstihdamda iki yönlü sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Şimşek, bunlardan bir tanesini çalıştıracak personel bulma noktasında diğerini de personel bulduktan sonra maliyetlerini karşılama konusunda yaşadıklarını anlattı. Özellikle tekstil konfeksiyon emek yoğun olduğu için personel giderlerinin de çok yüksek olup işverenleri zorladığını dile getiren Şimşek, bu maliyetlerin azaltılması adına İŞKUR ve SGK desteklerini önemsediklerini, bu desteklerin 2018 yılında da devam etmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye’de genç nüfusun fazla olmasına rağmen artık gençlerin fabrikalarda çalışmak istemediğine değinen Şimşek, bu durumun ileri derecede personel açığını beraberinde getirdiğini söyledi. Fabrikada çalışacak genç personel bulunamamasının, geleceğin ustalarının yetişmesini de engellediğini, bu sıkıntının ülkenin geleceğine balta vuracağını dile getiren Şimşek, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerini ya da çıraklık eğitimlerini planlarken iş dünyası ile birlikte çalışmasının, bu okulların cazibesinin artırılıp gençlerin bu alanları tercih etmesinin sağlanmasının önemine değindi.

“PERSONELE YÖNELİK EĞİTİM PROJELERİ ARTMALI”

Personel sıkıntısının giderilmesi adına Devlet, yerel yönetimler ve iş dünyasının birlikte hareket etmesi ile iyi sonuçlar alınabileceğini kaydeden Ali Şimşek, bu sayede özellikle kente göçle gelen dezavantajlı kişilerin istihdamının sağlanabileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan, Toroslar Belediyesi, İçel Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Vakfı (İSGEV) ile Günebakan Kadın Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi Projesi’ni hatırlatan Şimşek, bu tarz proje sayısının artmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’de de çok sayıda iş arayan kişi bulunduğunu ancak bu kişilere ulaşıp sektörde değerlendirme noktasında sonuç alınamadığını dile getiren Şimşek, eğitime yönelik proje sayısı arttıkça bu kişilere ulaşımın da kolaylaşabileceğine inandığını söyledi. Personel sıkıntısının giderilmesi adına Suriyeli vatandaşların resmi çalıştırılabilme oranlarının artırılabileceğine de değinen Şimşek, “Mevcut durumda Türk personel oranının yüzde 10’u kadar Suriyeli vatandaş çalıştırılabiliyor. Bu oran biraz daha artırılırsa başta sağlık giderleri olmak üzere birçok kalemde devletin üzerinden de yük kalkacaktır” değerlendirmesini yaptı.

“SERBEST BÖLGEDEN İHRACAT ARTTI”

Mersin Serbest Bölge’de faaliyet gösteren konfeksiyon firmalarının ise tamamının ihracata yönelik çalıştığını anlatan Ali Şimşek, “Bu yıl bölgedeki ihracat rakamlarımın yüzde 100’ün üzerinde arttığını söyleyebilirim” dedi. Özellikle fason olan kapasitelerin mümkün olduğu kadar koleksiyona dönüştüğünü bildiren Şimşek şöyle konuştu: “Geçmişte ağırlıklı olarak yurtdışındaki firmalar adına fason çalışma yürütülürken bu yıl girişimlerimiz sonuç verdi ve büyük ölçüde koleksiyonlarımızı ihraç etmeye başladık. Bu sayede geçmişte bir gömleği örneğin 2 Euro’ya dikerken şimdi 5-6 Euro’ya satabildik. Çünkü koleksiyonla birlikte yalnızca işçiliği değil kumaş ve aksesuara varıncaya kadar paket halinde satmaya başladık.”

Adet bazında da yüzde 30’luk bir artış yaşandığını kaydeden Şimşek, ürünlerin yüzde 99’unun yine Avrupa pazarına, kalanının ise Amerika ve Kanada başta olmak üzere diğer ülkelere gönderildiğini anlattı. İhracat ayağındaki döviz artışını da değerlendiren Şimşek, bu noktada da istenilen olumlu sonuçların yakalanamadığını belirterek, “Çünkü dövizin yükselmesi ile birlikte alıcılar fiyat indirimi talep etmeye başladı. Aynı zamanda hammaddenin de dövizle alınıyor olması ihracatta da istediğimiz olumlu sonuçları almamızın önüne geçti” dedi.

“HAVALİMANI YATIRIMININ TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”

Ali Şimşek aynı zamanda Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı yatırımını da büyük bir heyecanla beklediklerini anlattı. Bu yatırımın tamamlanması ile birlikte yurtdışındaki müşterileriyle temaslarını artırabileceklerine dikkat çeken Şimşek, “Şu anda Mersin’e İstanbul aktarmalı olarak ulaşabilmeleri nedeniyle müşterilerin büyük bölümü gelmek istemiyor. Havalimanının tamamlanmasıyla birlikte diyalog ve paralelinde ihracatımız da artacaktır” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda acil olan gönderilerin kargo uçakları ile gönderilebileceğini belirten Şimşek, böylece hem zamandan kazanım sağlanacağını hem de navlun ücretlerinin aşağı çekilip rekabetçi yapının güçlendirileceğini söyledi.

“MERSİN ALIŞVERİŞ FESTİVALİ’Nİ DESTEKLİYORUZ”

Komite bünyesinde yalnızca tekstil ve konfeksiyon üreticilerinin değil perakendecilerin yer aldığını da bildiren Ali Şimşek, bu alanda da ekonomik darboğaz yaşandığını söyledi. Perakende sektörünü hareketlendirmek adına kentte Mersin Alışveriş Festivali düzenlenmesinin planlandığını anlatan Şimşek, komite olarak bu çalışmayı da desteklediklerini anlattı. Organizasyonun festival havasında geçip aynı zamanda yapılacak ortak indirimlerle, dağıtılacak hediyelerle alışverişin de canlandırılmasının düşünüldüğünü anlatan Şimşek, gerek bölgeden gerekse yurtdışından misafir çağırılmasının öngörüldüğünü bu sayede turizme de katkı sağlanabileceğini anlattı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA