Gencay Kasapçı’yı kaybettik | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Gencay Kasapçı’yı kaybettik


 

Türkiye’nin en değerli sanatçılarından biri olan Mersin sevdalısı ressam Gencay Kasapçı, hayata veda etti.

HEDİYE EROĞLU

Yarım asır sonra yeniden sanatın gündemine giren Zero hareketinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi ressam Gencay Kasapçı, yaşamını sürdürdüğü Mersin’de hayatını kaybetti. 1950’li yıllarının sonlarında Almanya’da; 2. Dünya Savaşı sonrasında oluşan depresif, karamsar havayı dağıtmak, daha olumlu bir iklim oluşturmak felsefesiyle başlayan Zero hareketinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi Kasapçı’nın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Bir süredir Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören 84 yaşındaki Kasapçı, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata tutunamadı.

Yarın öğle namazına müteakip Müftü Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Şehir Mezarlığı’na defnedilecek Kasapçı’yı çok sayıda sevinin uğurlaması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

9 Mart 1933 tarihinde babasının yedek subaylık yaptığı dönemde Ankara’da doğan Bulgaristan göçmeni Gencap Kasapçı, çalışmalarını 1999 yılından buyana Mersin’de sürdürüyordu. 1959’da İtalyan Hükümeti’nden kazandığı bursla Floransa’ya gitmesi ile fresk ve mozaik çalışan Kasapçı, 1960 yılında, bursu bittikten sonra Roma’ya yerleşti ve kendi atölyesini kurdu. İtalya başta olmak üzere uluslararası arenada tanınan bir sanatçı olan Kasapçı, çeşitli yarışmalarda aldığı ödüllerle Türkiye’ye büyük gururlar yaşattı. Mersin’de; 1994-1995 yaptığı “Özgürlük” ve “Portakal Ağacı” Anıtları ile kente değeri paha biçilmez iki eser bırakan Gencap Kasapçı, 84 yıllık yaşamının 18 yılını geçirdiği Mersin için önemli çalışmalara imza attı.

KASAPÇI’NIN ‘ÖZGÜRLÜK ANATI’NIN BAŞINA GELENLER

Öte yandan Gencay Kasapçı, 2014 yılında Mersin’de bulunan ‘Özgürlük Anıtı’ adlı heykeli nedeniyle gündeme gelmişti. 1994’te Kültür Bakanlığı’nın ‘Kıbrıs Barış Harekatı’ anısına yaptırdığı, üzerinde mavi kuşların uçtuğu heykeli 2014 yılında ‘hasar gördü’ diye yenilenmişti. Ancak seramik kuş figürleri sökülüp yerine Türk bayrağı yerleştirilmişti. Heykelin bu hali medyada gündeme gelince Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz devreye girip heykelin doğru biçimde yenilenmesini sağlamıştı. Anıt 2015’te törenle açılmıştı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA