Kadınlara Pembe, Erkeklere Mavi ajanda | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadınlara Pembe, Erkeklere Mavi ajanda


 

Mersin Barosu’nun 2018 yılında üyelerine dağıtmak için erkeklere mavi, kadınlara pembe renkteki ajandalar kriz çıkarttı. Ajandaların cinsiyet ayrımcılığına neden olduğunu savunan avukatlar, söz konusu ajandaları baroya geri iade etmeye hazırlanıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde konuşma yaptığı sırada bir kadın avukatı kürsüden iten Mersin Barosu Başkanı Ali Er, bu kez de ayrımcı ajanda iddiaları ile gündeme geldi. Mersin Barosu yönetimi tarafından, 2018 yılında üyelerine dağıtmak için hazırlanan ajandalarda kadınlar için pembe erkekler için ise mavi rengin kullanıldığı iddiaları Mersin Barosu’nda kriz çıkardı. Cinsiyetine göre ajanda yapılan ve adreslerine gönderilen avukatlar, Mersin Barosu’nu protesto etmek için kendilerine gönderilen ajandaları almayıp Mersin Barosu’na geri iade etmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Barosu Üyesi Av. Semra Kabasakal, “İktidarın kadınlara özel pembe araçlar ve pembe otobüsler gibi uygulamalarına benziyor. Bu zihniyetler arasında pek bir farklılık yoktur. Buyüzden bu ayrımcılığa karşı bu ayrımcılığı kabul etmeyeceğiz” tepkisinde bulundu. Mersin Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Av. Bilgin Yeşilboğaz ise Mersin Barosu’nun ayrımcılık iddiaları ile sürekli gündeme gelmesinden dolayı üzüldüklerini belirterek “biz saçma sapan olaylarla gündeme geliyoruz. Kadın meslektaşı itekleme, cinsiyetçi yaklaşımla bir baro ajandası dağıtmakla gündeme geliyoruz. Biz hukukçular olarak bu ayrımcı zihniyetle bize gönderilen bu ajandaları kabul etmeyerek Mersin Barosu’na geri iade edeceğiz” eleştirisinde bulundu.

“KİŞİLİKLERİMİZE YAPILAN BU AYRIMCILIĞI KABUL ETMEYECEĞİZ”

Mersin Baro Başkanı Ali Er, kişisel sosyal medya hesabından yayımladığı resim ile pembe ve mavi renkteki ajandaları fark ettiklerini ifade eden Mersin Barosu Üyesi Av. Semra Kabasakal, Mersin Barosu Yönetimine karşı birçok avukatın tepkili olduğunu kaydetti. Av. Kabasakal, “Mersin Baro Başkanı Ali Er, sosyal medya hesabından erkeklere mavi kadınlara da pembe renkte olan ajandalar gönderildiğini yayınladı. Bu ajandalar baro üyelerinin adreslerine gönderildi ancak bu ajandalar benim adresime henüz ulaşmadı. Eğer bu tarz bir ajanda benim adresime gelirse bunu ben kabul etmeyeceğim. Baro kimliklerimizde bile böyle bir ayrım yapılmazken avukatların cinsiyetlerine göre ayrıldığı bir uygulamaya tepkimiz var. Bu ajanda uygulaması tam olarak şuanda iktidarın yaptığı ayrımcılığı desteklemek anlamına geliyor. Siyasal iktidarın kadınlara özel pembe araçlar ve otobüsler gibi uygulamalarına benziyor. Bu zihniyetler arasında pek bir farklılık yoktur. Bu yüzden ajanda uygulamasına karşı baro içinden geniş bir grup karşı çıkıyor. Bu konu hakkında araştırmalarımız devam ediyor.  Önümüzdeki günlerde hukuki olarak bir adım atacağız ve kişiliklerimize yapılan bu ayrımcılığı kabul etmeyeceğiz”.

“İLK OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZDE BU BİR ŞAKAMI DİYE DÜŞÜNDÜK”

Renkli ajanda uygulamasının Mersin Barosu’nun ciddiyetine yakışmadığını kaydeden Mersin Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Av. Bilgin Yeşilboğaz, pembe ve mavi renkte hazırlanan ajandaların kadın meslektaşları kadar erkek hukukçuları da rahatsız ettiğini kaydetti. Av. Yeşilboğaz, “Bizim daha önceki dönemlerde Mersin Barosu için dikkat ettiğimiz en önemli nokta kurumsallıktı. Bu uygulamayı ilk olarak gördüğümüzde bu bir şakamı diye düşündük. Belki farklı bir amaç ile düşünmüş olabilirler ancak bu uygulama cinsiyetçi bakış açısının temel özelliklerinden bir tanesidir. Bütün kadın ve erkek meslektaşlarımız buna tepki gösterdiler. Hiçbir baroda bir avukat kadın veya erkek diye ayrılmazken, avukat avukattır ve sadece üst kimlikle anılır denirken Mersin Barosu’nun bu hassasiyeti göstermemesi gerçekten bizi üzüyor. Mersin Barosu’nun böyle ayrımcılık yaşanan olaylar ile gündeme gelmesi bizi daha çok yaralıyor. Mersin Barosu yönetimi başkanının bir an önce hangi kurumun başında olduğunun farkına varması bu kurumu idrak etmesi gerekiyor. Bulunduğu pozisyonu içselleştirmesi gerekiyor. Bir baro ile topluma vereceği mesajların önemini gerçekten iyi bir şekilde kavraması gerekiyor” diye konuştu.

“POZİTİF AYRIMCILIK ANLAMINDA DEĞİL BİR ÖTEKİLEŞTİRMEDİR”

Mersin Barosu’nda bugüne kadar hiçbir avukatın cinsiyetine göre ayrılmadığını kaydeden Yeşilboğaz, Mersin Barosu Yönetimi’ni eleştirerek “Biz kadın meslektaşlarımıza yeri geldiğinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadın meslektaşlarımıza ve diğer kadınlara bu pozitif ayrımcılığın yapılması gerekiyor. Ancak Mersin Barosunun ajanda uygulaması bir pozitif ayrımcılık anlamında değil bir ötekileştirmedir. Kız çocuklarına pembe, erkek çocuklara mavi giydirme gibi Kapitalist sermayenin dayattığı bir şekillendirmeyi sen baro olarak artık hukuku insan olarak algılayabilen bir kurumda son derece yanlış bir davranıştır. Bizde kadın erkek ayrımı cinsiyetçi yaklaşıma varmadan hukuki mecrada sadece yapılabilir. Biz bu yönlerden baroya açıkçası tepki gösteriyor ve bu durumu üzüntü ile karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

“BARO OLARAK SAÇMA SAPAN OLAYLARLA GÜNDEME GELİYORUZ”

Son olarak Mersin Barosu’nun son zamanlarda gündeme geldiği olaylar nedeniyle bir hukukçu olarak üzüldüğünü kaydeden Av. Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Barosu Yönetim Kurulu’na çağrıda bulunarak şunları söyledi: “İnsan hakkı ihlallerinin biraz daha böylesine törpülenmesinden rahatsız olduklarını dile getirsinler. Biraz daha avukatlarla ilgili yasaklayıcı maddelerin kaldırılması yönünde görüş beyan etseler. OHAL’in hukuk alanında getirdiği sıkıntılardan dem vursalar daha iyi olacak. Gerçek bir baro bunlarla anılır. Ancak biz saçma sapan olaylarla gündeme geliyoruz. Kadın meslektaşı itekleme, cinsiyetçi yaklaşımla bir baro ajandası dağıtmakla gündeme geliyoruz. Biz erkek ve kadın hukukçular olarak bu kadar ayrımcı zihniyetle bize gönderilen bu ajandaları kabul etmeyerek Mersin Barosu’na geri iade edeceğiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA