“Çocuk evlilikleri ve istismarı meşru gösterilmeye çalışılıyor” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Çocuk evlilikleri ve istismarı meşru gösterilmeye çalışılıyor”


 

Nüfus hizmetleri kanun değişikliği yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’na gönderilmesine tepki gösteren Mersin Kadın Platformu’ndan Elif Yaşar, “Evlilik yaşı dinsel anlayış temelinde küçültmeye ve çocuk yaşta evlilikler yoluyla çocuk istismarı meşru gösterilmeye çalışılıyor” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Kamuoyunda ‘Müftülük Yasası olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı İçişleri Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu’na gönderilmesine Mersin Kadın Platformu’ndan tepki geldi. Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan platform bileşenleri “Eşit ve Özgür bir yaşam için bu yasalar böyle geçmez” yazılı pankart açarken; bazı kadın vatandaşlar “Sözüm meclisten içeri; Müftülük Yasası’na itirazımız var”, “Yasa mecliste kadınlar sokakta”, “Müftülük Yasası geri çekilsin”, “Çocuklar nikâha değil okula” yazılı dövizleri taşıdı. Protestoya, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, Eğitim – Sen Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Elif Yaşar, Mersin Cemevi Genel Sekreteri Nuran Kılıçkaya, Mersin Cemevi Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kaya Çavuş Mersin Kadın Emeği Kolektifi Üyesi Canan Yüce’de katıldı.

“MUHALEFET ETMEZSENİZ BİR SONRAKİ GÜN BİZ KADINLAR İÇİN ÇOK GEÇ OLACAK”

Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Eğitim – Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Elif Yaşar, TBMM Genel kuruluna gönderilen yasa tasarısının kadınların hayatlarını zorlaştıracağı ve onları baskı altına alacağını söyledi. TBMM Genel Kurulu’ndan söz konusu yasasının geçmemesini umduklarını ifade eden Yaşar, “Eğer siz kadın – erkek eşitsizliğini iyice doğallaştıracak olan bu yasaya dur demezseniz, etkili bir şekilde muhalefet etmezseniz bir sonraki gün biz kadınlar için çok geç olacak. Her gün kadınların çoğunlukla da boşanmaya çalışırken – öldürüldüğü bir ülkede, kadınların boşanmaması gerektiğini savunan ve dolayısıyla şiddete mahkûm eden, kadın – erkek eşitliğini temel almayan bir kuruma evlilik alanında resmi yetki verilmiş olacak” dedi.

DOĞUMLARIN TAKİBİNİ ORTADAN KALDIRACAK

Tasarıya göre sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların, doğum bildirimini nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacağını söyleyerek uyarılarda bulunan Elif Yaşar, “Sözlü beyan, kız çocuklarının doğum yapmalarının takibini ortadan kaldıracaktır. Beyanın teyidi amacıyla mülki idare amirinin emriyle, aile hekimlerinin aracılığıyla araştırma yaptırılacaktır. Doğum bildirimi; veli, vasi, kayyum, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak” diye konuştu.

“TASARI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

Tasarı ile Nüfus Hizmetleri Yasası’nın 22. Maddesinde düzenlenen evlendirme yetkisine sahip olanlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiğini hatırlatan Eğitim – Sen Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Elif Yaşar sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Hizmet gibi görünen gerekçelerle takdim edilen müftülük nikâhının resmileşmesi laik devlet ilkesini bir kez daha tehdit etmektedir. Amaç, medeni kanunun düzenlediği alanları dini kurallara dayanan bir sisteme dönüştürmektir. AKP iktidarı süresince toplumsal cinsiyet algısı giderek geleneksel, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışta derinleştiriliyor. Evlilik yaşı dinsel anlayış temelinde küçültmeye ve çocuk yaşta evlilikler yoluyla çocuk istismarı meşru gösterilmeye çalışılıyor. Biz kadınlar, kadını ucuz iş gücü gören anlayışa, çocuk yaşta evliliklere, kadını eve kapatma, kadının özgür iradesini yok sayan, kadını aile içinde figüran olarak konumlandıran erkek egemen sisteme, uygulamalarına ve temsilcilerine bütün gücümüzle karşı çıkmaya devam edeceğiz. AKP’nin çocuklarımızın geleceğini karartmasına, kadın haklarını yok saymasına, kadınları eve ve ailenin içerisine mahkûm etmesine izin vermeyeceğiz. Söz konusu tasarı derhal geri çekilmelidir.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA