Mersin’den sanat dolu bir festival geçti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’den sanat dolu bir festival geçti


 

Gerçekleştirdiği etkinlikler ile ilklere imza atmaya devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, engellerin sanatla aşıldığı 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nin dördüncü gününde de Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı, Marina ve Forum AVM’de birbirinden güzel etkinlikler

1.Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen konser ve dans gösterisi ise vatandaşlardan tam not aldı. Danil Pluzhnikov’un kulakların pasını silen konseri ve Deaf Dance Academy’nin muhteşem dansları ile sanatın tüm renklerini içinde barındıran gecenin sonunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve festivale katılım gösteren sanatçılar sahneye çıkarak birlikte şarkılar söylediler. Festivalde yüreğini ortaya koyan Başkan Kocamaz sanatçıları bir an olsun yalnız bırakmadı.

Konser öncesi festivalinin geride bırakılan günlerinde gerçekleştirilen etkinliklerin yer aldığı kısa video gösterisi ile başlayan gece duygu dolu anlarla son buldu. Rusya’dan gelerek 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ne katılan 15 yaşındaki Danil Pluzhnikov bestelediği eserleri tüm engelliler ve Mersinli vatandaşlar için seslendirdi. 15 yaşında olmasına rağmen 30’dan fazla birincilik ve ikincilik ödülü alan Danil Pluzhnikov, kendi gibi özel bireyler için birbirinden güzel şarkılarını Mersin’den tüm dünyaya söyledi.

Şarkıları seslendirirken yaşadığı duygu yoğunluğu gözlerden kaçmayan Pluzhnikov, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın elinden plaketini alırken festival için teşekkürlerini iletti. Her zaman bir umut olduğunu belirten Danil Pluzhnikov, “Bu festivalde engellerin olmadığını gösterdik.  Bize bu fırsatı verdiği için bütün engelliler adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve sıcak misafirperverliğinden dolayı da Mersin halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Danil Pluzhnikov sonrası sahne alan, Türk ve dünya dans formlarını ve geleneklerini yaşatan ve işitme engelli sanatçıların da yer aldığı "Deaf Dance Academy’nin sergilediği ‘Düğünün Galası’ adlı nefes kesen gösteri vatandaşları büyüledi. Yöresel ritimlerin yer aldığı dans gösterisi konusu ile de vatandaşların oldukça ilgisini çekti. Plaket töreni sonrası Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve katılımcı sanatçılar sahneye çıkarak birlikte şarkılar söyleyerek hatıra fotoğrafı çektirdiler. El ele, omuz omuza, yüreğini ortaya koyan sanatçılar toplu fotoğraf çekiminde duygu dolu anlar yaşadı. Engelli bireyler için bestelenen şarkıyı Gatto Gabriel ‘in seslendirmesiyle sona eren gecede yürekler bir oldu ve adeta duygu seli yaşandı.

BAŞKAN KOCAMAZ’IN DANS GÖSTERİSİ GECEYE DAMGASINI VURDU

Festival kapsamında Marina ve Forum AVM’de düzenlenen etkinliklerde, engelleri sanat ile aşan dünyanın en yetenekli sanatçıları sahne aldı. Marina AVM’de gerçekleştirilen etkinlikte, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da tekerlekli sandalye üzerinde dans eden engelli bireyler ile birlikte dans etti ve Mersinlilerden büyük alkış topladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer’in Wheel Chair Dance Project topluluğu ile yaptıkları dans geceye damgasını vurdu.

Düzenlediği festival ile engelin sadece yüreklerde olmaması gerektiğini tüm dünyaya gösteren Başkan Kocamaz, düzenlenen konseri de ilgi ile izledi ve alanda Wheel Chair Dance Project-engelsİZMİR topluluğu ile dans etti.

11-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nin dördüncü gününde Marina’da devam eden etkinlik, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın gösterisi ile başladı ve İzmir’den festivale katılan Down Sendromlu fotoğrafçı Can Ayan ile Kosovalı görme engelli Yıllka Berisha’nın fotoğraf ve resim sergisi ile devam etti.

Bando Takımı eşliğinde resim ve fotoğraf sergisinin ardından Marina’daki konser alanına geçildi ve ilk olarak sahne alan Wheel Chair Dance Project-engelsİZMİR topluluğu tekerlekli sandalye üzerinde muhteşem bir dans gösterisine imza attı. İzmir Devlet Opera ve Balesi solist bale sanatçısı, koreograf, petitör ve Bale Bölümü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Anasanat Dalı Klasik Bale ve Modern Dans eğitmeni Banu Dağcıoğlu Türkeli’nin oluşturduğu ve farklı ölçüde ortopedik engelli bireylerin tekerlekli sandalyeleri ile dans ettiği grubu Mersinliler hayranlıkla izledi.

Toplam 11 kişilik topluluğu dakikalarca alkışlayan Mersinli vatandaşlar, sanatın engel tanımadığını, tekerlekli sandalyeleri üzerinde dans gösterisi yapan Wheel Chair Dance Project-engelsİZMİR topluluğu ile gördü. Birbirinden güzel koreografileri ile büyük beğeni toplayan Wheel Chair Dance Project-engelsİZMİR’e çiçek ve plaketini Başkan Kocamaz takdim etti.

AYAKLARIYLA HARİKALAR YARATTI

Dans gösterisinin ardından devam eden konserde sahne alan, Mark Goffeney geceye damgasını vurdu. Festivale Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen Goffeney iki kolu da olmadan çaldığı enstrümanlar ve rock tarzında söylediği parçalarla vatandaşları kendine hayran bıraktı.  Mark Goffeney’in performansı ile dinleyiciler, sanatın fiziksel eşitsizliği kabul etmediğini gördüler. Hareketli parçalara alkışlarla eşlik eden vatandaşlar, pek çok insanın sergileyemeyeceği performansı ayakları ile sergileyen sanatçıyı hayranlıkla ve şaşkınlıkla izlediler. İki kolu da olmayan ve ayaklarıyla harikalar yaratan Goffeney, şarkılarını dinleyiciler ile birlikte söyledi ve Mersinlilerden büyük ilgi gördü. ABD’den Türkiye’ye gelerek festivale renk katan Goffeney’e plaketini Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer verdi.

Birbirinden değerli sanatçıların sahne aldığı Forum AVM’de ki konserlerde de İzmir’den festivale katılan görme engelli sanatçı Ümran Sevinç ve Tataristan’dan Türkiye’ye 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali için gelen, görme engelli sanatçı Şagbanov Zakir Zakiriyanoviç sahne aldı ve festivalde akordeonuyla birlikte eşsiz şarkılarını seslendirdi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA