Artan yoksulluğa karşı yatırımlara hız verilmeli | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Artan yoksulluğa karşı yatırımlara hız verilmeli


 

TÜİK tarafından yapılan ‘Yoksulluk Araştırmasında’ Adana-Mersin en yoksul bölge olarak ortaya çıkmasını değerlendiren MTB Başkanı Özdemir, “Yoksulluğun en önemli nedeni işsizlik ve mesleksizliktir. Bu sorunun çözümü, yeni iş sahalarının açılarak mesleki eğitime ağırlık verilmesinden geçmektedir” ded

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de yıllık ortalama kişi başı gelir 2016 yılında 19 bin 139 lira olarak hesaplandı. Mersin-Adana Bölgesi için ise söz konusu gelir 18 bin 5 lira ile Türkiye ortalamasının yüzde 6 aşağısında yer aldı.

Araştırmayı değerlendiren Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bölgede yaşayan en zengin kesim ile en yoksul kesim arasında kişi başı gelir açısından bulunan 8,1 kat farkın, bölgedeki gelirin eşit dağılımı açısından tüm bölgeler içerisinde son sıraya yerleşmesine neden olduğunu işaret etti. “Diğer yandan Mersin-Adana, yüzde 15,9 ile Türkiye'de göreli yoksulluğun en yüksek olduğu yer” diyen Özdemir, yoksulluk sınırının 6 bin 533 lira olduğu bölgemizde toplam 618 bin yoksulun yaşadığını belirtti.

“GELİR EŞİTSİZLİĞİ VE YOKSULLUK ORANININ EN YÜKSEK SEVİYEDE BULUNDUĞU YER; ADANA-MERSİN”

“Özetleyecek olursak, gelir olarak Türkiye ortalamasının altında bulunan bölgemiz, gelir eşitsizliğinin ve yoksulluk oranının da en yüksek seviyede bulunduğu yer konumunda” diyen Başkan Özdemir, “Bu sonuca basit bir istatistik bulgu olarak bakmak son derece yanlıştır. Yoksulluk istatistiki değil, insani bir olgudur. Bu durumun getirdiği olumsuz sonuçları doğrudan hisseden yüz binlerce insanımız söz konusudur. Yoksulluk toplumsal dokumuzu zayıflatan, toplumsal barışa tehdit oluşturan son derece önemli bir sorundur. Yoksulluğun yaygın olduğu bir yerde güven ve huzur olmaz. Bunlar olmadan da birlik ve beraberliğimizi sürdürmekte zorlanırız.

“3 YIL ÖNCE DAHA İYİ DURUMDAYDIK”

TÜİK’in 3 yıl önce yaptığı ilk araştırmada yoksulluk oranında Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olan bölgemizin, nasıl olup da 3 yıl içinde 26 bölge içinde en kötü duruma düştüğü çok iyi araştırılmalıdır. Bu konuda başta üniversitelerimiz olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir.

Yoksulluğun bölgemiz içindeki coğrafi haritası (ilçe ilçe ve mahalle mahalle) bir an önce çıkarılmalıdır. Ayrıca hangi toplumsal kesimlerde yoğunlaştığı ortaya konmalıdır. Bunun getirdiği olumsuzlukları hayatlarının her alanında hisseden vatandaşlarımıza yönelik olarak iki ayrı önlemler paketi oluşturulması düşünülebilir.

“DEZAVANTAJLI KESİMLER İÇİN GELİR YARATICI PROJELERE ÖNCELİK VERİLMELİ”

Birinci pakette yoksulluğun olumsuz sonuçlarını azaltmayı hedefleyen önlemler yer almalıdır. Gelir yetersizliği nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan dezavantajlı kesimler için gelir yaratıcı projelere öncelik verilmelidir. Eğitim, kültür ve sağlık gibi kamusal hizmetlerin sunumunda bu kesimlere pozitif ayrımcılık yapılabilir. Ayrıca, bu kesimlerin sosyal güvenlik sisteminin sağladığı imkanlardan haberdar olması sağlanmalıdır. Bu imkanlar en iyi şekilde anlatılarak erişimleri kolaylaştırılmalıdır. Bu çerçevede devlet kurumlarımız ve yerel yönetimlerimiz, koordinasyon içinde, kendi üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.

İkinci pakette ise ilimiz ve bölgemizdeki ekonomik büyümeyi, ülkemiz ortalamasının üzerine çıkaracak önlemlere ağırlık verilmelidir. Yatırım teşvik sistemi yeniden dizayn edilmelidir. Mevcut yatırım teşvik sistemi birçok yatırım türünü kapsamıyor. Bu bağlamda, yatırım teşvik sisteminde sektör ve yatırım türü (yeni yatırım, modernizasyon yatırımı, ilave yatırım vb.) ayrımı yapılmaksızın, her türlü yatırıma teşvik sağlanması büyük önem taşımaktadır. Yatırımlar açısından IPARD, KOSGEB vb. kurumların teşvik verdiği projelerin kapsamı genişletilmelidir.

SORUN; İŞSİZLİK/MESLEKSİZLİK!

Bizce içerisinde bulunduğumuz koşullarda yoksulluğun en önemli nedeni işsizlik ve mesleksizliktir. Bu sorunun çözümü, yeni iş sahalarının açılarak mesleki eğitime ağırlık verilmesinden geçmektedir.

İşsizlik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yoksulluk sorununun çözümü için, bölgemizdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların cazip hale getirilmesi öncelikli hedef olmalıdır. Ayrıca, bölgemize dışarıdan yatırımcı çekebilmek için, tanıtım konusuna özel bir önem verilmelidir.

Bölgemizin ulaşılabilirliğini artıracak Mersin-Antalya Sahil Yolu, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çeşmeli-Taşucu arasındaki Otoyol bağlantısı, Liman ve Hal Kavşağı yol yapım çalışması gibi projeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Mersin’in batı sahil şeridinin tamamen turizm yatırım bölgesi ilan edilerek verilecek turizm teşvikleri bu kapsamda oluşturulmalıdır.

Bütün bunlar yapılırsa, bölgemiz ekonomisinin büyüme hızı artacak, istihdam ve gelir yaratma kapasitesi yükselecektir. Yoksulluk konusunda bölgemizdeki kötü gidiş durdurulabilecektir. Ancak bu şekilde yoksulluğumuz ile değil, güzel özelliklerimizle haberlere konu olabiliriz” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA