Balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı!


 

Mersin’de yeniden hortlayan balık çiftlikleri kabusuna karşı MERÇED’den, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Mersin halkına mücadele çağrısı geldi!

KIYMET GÖKÇE

Mersin'de kurulması planlanan balık çiftliklerine tepkiler artarak devam ediyor. Son olarak Mersin Çevre Ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

Dernek Başkanı Sabahat Aslan, yaptığı basın açıklamasında; yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini ve Mersin halkını mücadele etmeye davet etti.

MUĞLA KİRLENDİ, SIRA MERSİN’DE Mİ?

Akdeniz’in incisi olan Mersin’e son zamanlarda suyunu, havasını ve toprağını kirletecek ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak kirli sanayi teknolojisi kurulum planları yapıldığını söyleyen Aslan, “Mersin’de yapımı planlanan Akkuyu nükleer santrali, çimento fabrikaları, termik santralleri kirli teknolojilerdir. Bu kirli teknolojilerinin yanında son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen ve Mersin’in sahillerine yapımı planlanan balık çiftlikleri de Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğla’dan sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir” dedi.

“DENİZ EKOSİSTEMİ VE DOĞAL HAYATI YOK EDİYOR

Balık çiftliklerinde GDO’lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini arttırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanıldığını anımsatan Sabahat Aslan, “Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken su yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.

Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.

“BALIK ÇİFTLİĞİ YAPILMAK İSTENEN ALANLAR DOĞAL SİT ALANI”

Mersin’de Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1.Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir. 1.derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bilinmelidir ki, bilinçli turist, balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmez. Muğla’nın turizmini olumsuz yönde etkileyen balık çiftlikleri Mersin’de de turizme çok zarar verecektir. Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz etkin olarak devam edecektir. Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı bütün Demokratik Kitle Örgütlerini, Meslek Odalarını, Yerel Yönetimleri, Sivil Toplum Örgütlerini ve Mersin Halkını mücadele etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA