Otogarda olan yine vatandaşa oluyor!


 

Yüklenici firma ile yaşanan problemlerinin ardından işletmesi Büyükşehir Belediyesi’ne geçen MEŞOT’ta acenteler ile yönetim arasında yaşanan kira krizi nedeniyle acenteler ücretsiz servis hizmeti vermiyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (MEŞOT) işletme yetkisinin Şimşek Group’tan mahkeme kararı ile Büyükşehir’e geçmesinin ardından, ulaşım konusunda yaşanan sorunlar devam ediyor. Dolmuşların otogara giriş yasağı sürerken; Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin güzergahının uzun olması nedeniyle vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Otogar yönetimi ile bilet acenteleri arasında yaşanan kira krizi nedeniyle ücretsiz servis hizmeti verilemiyor.

Servis sorunu ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’nden gazetemize konuyla ilişkin yapılan açıklamada servis hizmetinin UKOME kararı gereğince bilet acenteleri ve otobüs firmaları tarafından sağlanması gerektiği belirtilirken, Mersin Uluslar ve Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhane İşletmecileri Derneği (MOYDER) Başkanı Kerim Ürkmez ise MEŞOT’ta taşındıklarında ücretsiz servis hizmetinin Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı UKOME kararı ile kaldırıldığı, vatandaşların tepkileri artınca yetkililerin UKOME kararını kaldırdığı bütün sorumluluğu bilet ve otobüs firmalarının üzerine yüklemek istediğini söyledi.

24 SAAT OTOBÜS VAR!

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından otogarda yaşanan sorunlar ile ilgili olarak gazetemize yapılan yazılı açıklamada; İşletme devir işlemlerinin ardından otogardaki güvenliğin artırılması için zabıta personeli sayısının artırıldığı, terminal içerisinde uygulanması gerekli görülen konulara ilişkin bazı yaptırımların olduğu bildirildi. Yaptırımlar kapsamında otogar otoparkının ücretsiz yapıldığı, otogardan Mersin’in çeşitli noktalarına 24 saat hizmet veren otobüs hatlarının açıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca araç altı arama sistemleri, araç tanıma sistemleri, yolcu dinlenme salonlarının modernizasyonu, çocuk oyun parkı gibi projelerin hazırlık süreçlerinin de devam ettiği ifade edildi.

“FİRMALAR TİCARİ KAYGILARLA SERVİS ARAÇ PLANLAMAMASI YAPMAMAKTA”

Açıklamanın devamında ise Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı UKOME’de yaptığı yeni düzenleme ile yolcu firmalarının servis araç hizmeti düzenlemesine ilişkin karar alındığı bildirildi. Alınan UKOME kararına rağmen yolcu firmalarının ticari gerekçeler nedeniyle servis hizmeti vermediğinin belirtildiği açıklamada “UKOME kararının servis araç hizmeti uygulamasına cevaz vermesine rağmen firmalar kendi tasarrufları doğrultusunda ve ticari gerekçeler nedeni ile servis araç planlamaması yapmamaktadırlar. Yolcuların bu mağduriyetlerini önlemek maksadıyla belediyemize ait toplu taşıma araç seferleri arttırılmış olup güzergâh değişiklikleri ile birlikte yolcuların seyahat etmesi Mersin Büyükşehir Belediyesince sağlanmaktadır. MEŞOT içerisinde faaliyet gösteren firmalar tarafından servis araç hizmeti vermeye yönelik herhangi bir talebi ve girişimi bulunmamaktadır. Servis araçları konusunda terminal içerisinde faaliyet gösteren acentelere yolcuların mağdur olduğuna yönelik bilgilendirmeler ve tarafımızca üretilen servis projeleri yapılan toplantılarda defaten bildirilmesine rağmen halen firmalar tarafından bir girişim bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın yolculuklarını son noktaya kadar tamamlayabilmeleri maksadıyla 7/24 saat üzerinden toplu taşıma araçlarımız ile desteklenmeye ve ulaşıma devam edilecektir. Her ne kadar firmalar tarafından servis araç hizmeti yapılmasa da ve ısrarla bu konudan kaçınsalar da gelişimini tamamlamış belediyeler arasında ön planda yer almak misyonuna sahip olan Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi yönündeki çalışmalar Belediyemiz ulaşım hizmetleri açısından titizlikle devam etmektedir” denildi.

YOLCULARDAN YOĞUN TALEP VE ŞİKAYET VAR

Mersin Uluslar ve şehirlerarası Otobüs ve Yazıhane İşletmecileri Derneği (MOYDER) Başkan Başkanı Kerim Ürkmez, yolculardan ücretsiz servis hizmeti konusunda yoğun talep ve şikâyet aldıklarını ve yolcuların haklı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. MEŞOT’taki bilet acentelerinin aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek kirasını ödediklerini söyleyen Ürkmez, ücretsiz servis hizmeti için ayırdıkları bütçeleri Büyükşehir Belediyesinin talep ettiği yüksek kira bedelleri nedeniyle kira ücretlerine yatırdıklarını söyledi. MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez, “Mersin’deki bilet acenteleri olarak biz emsal rakamlarla belirlenen kira ücreti ödemek zorunda bırakılıyoruz. İstanbul, Adana, Kayseri gibi illerde acentelerden alınan kira ücreti miktarları ile bizim ödediğimiz miktarlar arasında dağlar var. Yolcularımız kesinlikle ücretsiz servis isteklerinde son derece haklıdır. Biz ücretsiz servis hizmetini zaman zaman uyguluyorduk. Örneğin yaşlı vatandaşlarımızı, çocuklu vatandaşlarımızı öğrencilerimizi evlerine yurtlarına kadar götürüyorduk. Bu hizmetimizi bütün Mersin halkı bilir” dedi

“YOLCULARIMIZ MAĞDUR OLMASIN DİYE TARSUS’A TAŞIDIK”

Mersin’in eski otogarı yıkıldığında acenteler olarak kısa bir süre için Tarsus’tan otobüslerini kaldırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Kerim Ürkmez, “Biz yine Mersin’deki yolcularımız mağdur olmasın diye acente sahipleri firma sahipleri ile bir toplantı yaptık Adana – Mersin arasında çalışan T.O.K firmasına yolcularımızı ücretsiz taşıdık. O dönemde Zabıta Daire Başkanı Olan Yaşar Aksoy, oraya gelip T.O.K. Firmasının başkanını tehdit etti. Siz bu yolcuları Tarsus’a taşırsanız biz sizin ruhsatınızı iptal edeceğiz diye tehditte bulundu. Ancak T.O.K. Firmasının başkanı Nafiz bey taşın altına elini koydu ve Mersin’den yolcularımızı Tarsus otogarına taşıdı. Biz o süreçte acente sahipleri ve yazıhane sahipleri olarak biz eski borcumuzu kapatmak adına 50 milyon Lira T.O.K. firmasına borç ödüyoruz. Bununda bir acenteciye olan yükü 600 bin liradır. Eğer biz bilet acenteleri olarak biz yolcularımızı düşünmemiş olsaydık. Neden bu 600 Bin Lira’yı tok turizme ödeyelim” diye konuştu.

MEŞOT’ta taşındıktan sonra ücretsiz servis hizmeti vermeye devam ettiklerini söyleyen MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Yüklenici firma döneminde Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bir UKOME kararı çıkarttılar. Yüklenici firmaya ise servisler açısından 30 adet s plaka ihalesi peşkeş çekilecekti. Yani Mersin halkını ve Mersin Otogarını ruhu ile bedeni ile yüklenici firmaya teslim etme gibi bir tasarlanma içerisindeydiler. Biz bunu o dönemde basın ile paylaştık. Büyükşehir Belediyesi yüklenici firmaya 30 adet s Plakası verecek bilgi verdik ve o kararı durdurdular. O kararı durdurulunca Büyükşehir Belediyesi yetkilileri daha sonra otogarda ücretsiz servis hizmeti verilemeyeceğine ilişkin bir UKOME kararı çıkarttı. Bu kararla MEŞOT’taki tüm servisleri kaldırdılar. O dönemde halkın taşındığı servis araçları ile ilgili Trafik Şube Müdürlüğü tarafından bağlattılar. Minibüs başına da 4,5 bin Lira ceza kestiler. Bu cezaların makbuzları da bizde hala duruyor.”

“BİZDEN BEDAVA OFİS İSTİYORLAR DİYE AÇIKLAMA YAPIYORLAR”

Servis sorunun çözümü için defalarca birçok bürokratlarla görüşme yaptıklarını ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini söyleyen MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez, UKOME kararının ardından artan kira fiyatı nedeniyle birçok firmanın servislerini sattığını söyledi. Vatandaşlarımızdan gelen tepkiler üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin Servislerin yasaklanmasına ilişkin UKOME kararını kaldırdığını ifade eden Kerim Ürkmez, “Biz sorunu çözmek için Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Devran Kutlugün’ün yanına gittik. Neden servisleri kaldırdınız diye sordu. Bizde ona yazıhane kiralarını uygun bir miktara indirilirse biz servis hizmetine tekrar başlayacağımızı söyledik. Sonra Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamalarda acenteleri kötülediler. Bunlar otogarı beleş istiyorlar dediler. Biz Mersin’de otogarda hiçbir dönemde bedavaya oturmadık. Macit Özcan döneminde de bedava oturmadık. Aslanlar gibi gidip kira ücretlerini ödemişizdir. O günkü şartlarda biz tefe tüfe olarak kiralarımızı ödemişiz. Ama maalesef Büyükşehir Belediyesi yetkilileri basına çıkıyor bu acenteciler bizden bedava ofis istiyorlar diye açıklama yapıyorlar. Biz acenteciler asla kimseden bedava bir şey istemiyoruz. Bizim tek isteğimiz Türkiye’nin genelindeki otogarlarda kira ücreti neyse biz o kadar kira ödemek istiyoruz. Biz Adana’da, İzmir’de ne kadar kira ödeniyorsa bizde aynı ücretleri ödemek istiyoruz”

“ARKADAŞIMIZ ÜZÜNTÜSÜNDEN ŞEKER HASTALIĞINA YAKALANDI”

Yap – işlet – devret modeli ile Galip Öztürk tarafından yapılan Kayseri Otogar’ını örnek gösteren Kerim Ürkmez, “Özel bir firma bile belediyeden kiraladığı halde esnafa yazıhaneleri uygun bir fiyattan veriyor. Siz kalkıp ta Mersin gibi bir şehirde yılda 60 – 70 – 80 – 90 bin Lira’ya kadar nasıl kira ücreti istiyorsunuz. Bir arkadaşımızdan 90 bin lira kira ücreti isteniyor. Arkadaşımız üzüntüsünden şeker hastalığına yakalandı.Ben nasıl ödeyeceğim bu parayı diyor. Eğer bir gün Ankara, İzmir, Adana gibi bir ilimiz 50 Bin Lira ise biz 70 bin Lira verelim. Dediğimizde Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Devran Kutlugün sert bir ifade ile ben servislerin kaldırılmayacağına ilişkin bu UKOME kararını bozarım. Bende siz karar alırsanız alın biz bu karara uymayacağız dedim. Çünkü biz maddi olarak ücretsiz servis hizmetinin altından kalkamıyoruz cevabını verdik” dedi.

Önceki dönemlerde Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı ve Otogar Müdürü ile görüşmelini anlatan MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez, örnek servis güzergahları belirlendiği sırada söz konusu ulaşım dairesi başkanı ve otogar müdürünün görevden alınarak başka bir birime gönderildiğini ifade etti. Ürkmez, “İş yapan adamı yerinde durdurmuyorlar. Biz o dönemde servis hatları oluşturmuştuk. Mezitli’den, Yaşat İşhanı’ndan ve Pozcu gibi önemli bölgelerden servis hizmeti sunulmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a sunulmak üzere bir hazırlık yapılmıştı. Sora belediyedeki iki bürokratı da başka birimlere gönderdiler ve çalışmaları durdurdular. Sonra Büyükşehir Belediyesi’nde servis sorununa karşı bir duyarsızlık yaşanmaya başladı. Vatandaşlarda tepkilerini artırmaya başlayınca yetkililer, işin içinden sıyırmak için zaman kaybetmeden yazıhanecileri kötüleyen açıklamalar yapıyor” diye konuştu.

“BENİM CEBİMDEKİ PARAMI İSTERSEN BEN NASIL GEÇİNECEĞİM?”

Son olarak Büyükşehir Belediyesine seslenen yazıhane kiralarının normal seviyelere indirilmeden ücretsiz servis hizmetinin altından kalkamayacağını ifade eden MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Bu şartlarda servisleri biz kaldırdık ancak maliyetimizin yüksek olmasından dolayı kaldırdık. Hiçbir yazıhaneci şuanda para kazanamıyor. Büyükşehir Belediyesi’nde ve Maliye birimimizdeki uzmanlarımız gelsinler bizim tüm evraklarımızı ve bilanço kayıtlarımızı incelesinler. Hatta bir televizyona çıkalım, Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomi uzmanları ile bilirkişiler gelsinler bende tüm firmaların tüm mali belgelerini getireyim açık oturumda oturup konuşalım tartışalım.  Eğer ben 1 Milyon Lira kazanmışsam ben bu kazancı nelere harcamışım onu da görelim. Ben kiraya,  personelimin sigortasına, vergime, otobüslerimin telefon ve internet giderlerine ve diğer giderlerime ne kadar ödemişim. Ay sonunda elimde ne kadar para kalmış bunu hepimiz birlikte görelim. Bugün en kötü bir servisin maliyeti ortalama 100 bin liradır. Hesap uzmanları gelsinler, gitsinler diğer illerimizi de araştırsınlar, bizim belgelerimizi kabul etmesinler, gidip kendileri çıkartsınlar ona göre bizden bir kira ücreti istesinler. Bizim kira maliyetimizi düşürsünler bizde ücretsiz servis hizmetini tekrar yapalım. Eğer sen kalkıp benim üç cebimden de paramı istersen ben nasıl geçineceğim.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA