Sağlık ranta kurban mı gidiyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sağlık ranta kurban mı gidiyor?


 

Binlerce insanın hizmet aldığı Mezitli’deki Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi’nin ranta kurban gideceği iddiaları gündeme bomba gibi düştü! Merkezdeki bazı doktorların daha kırsal bir alanda yeni bir merkeze taşınarak, bu civardaki yapıları yüksek fiyatlarla pazarlamaya çalıştığı ileri sürüldü.

Mahalleli konuyla ilgili imza kampanyası başlatırken, bir haftada bin imza toplandı. Bölgede faaliyet gösteren 5 eczanede mevcut ASM’nin faaliyetlerine devam edebilmesi için halka birlikte hareket etme kararı aldı. Ancak tehditlere ve tacizlere maruz kaldıklarını öne süren eczacılar, yetkilileri göreve çağırdı.

Mehmet Nabi Batuk

Mezitli’de merkezi konumu ve kolay ulaşılabilirliği nedeniyle tüm Türkiye’ye örnek gösterilen Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi’nde neler oluyor?

İddialara göre; Sağlık Bakanlığı’na bağlı merkezde görev yapan 5 doktordan 3’ü, kendi imkanları ile bölgede yeni bir merkez inşa etmek için harekete geçti. Geride kalan 2 hekimi de kendileri ile hareket etmeye zorlayan 3 hekim, ret yanıtı alınca, Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi’nin mülkiyeti kendilerinde olduğu için, yüksek kira isteyerek, diğer doktorların üzerinde baskı kurmaya çalıştı. Bunun üzerine 2 doktor daha az kira verecekleri yeni bir merkez açmak için harekete geçti.

Ancak mevcut doktorların kendi merkezlerini kurması ile kapanması gündeme gelecek olan Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi’ne halk sahip çıktı. Özellikle yeni merkez kurmak isteyen 3 doktorun rant peşinde olduğunu savunan mahalleli imza kampanyası başlatarak, yetkilileri göreve çağırdı. Yörede yaşayan vatandaşlar, etrafında 5 eczanenin yer aldığı mevcut aile sağlı merkezinin kapatılması halinde otobüslerle Sağlık Bakanlığı’na gideceklerini açıkladılar.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi’nin kapanıp kapanmayacağı henüz belirsizliğini korurken, bölünmenin öncülüğünü çeken 3 doktorun merkez binasına, ‘taşınıyoruz’ pankartı asarak, bastırdıkları broşürler ile halkı yeni açacakları merkeze yönlendirme çalışmalarının hukuki boyutu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nün izleyeceği yol da merak konusu oldu. 

TAŞINMA İŞLEMİNİN ALTINDA RANT PAZARLIĞI MI VAR?

Konuyla ilgili gazetemize yaşadıklarını anlatan eczacı Devran Baykara, yeni bir merkez kurarak taşınmak isteyen aile hekimlerinden birinin kendisini sürekli mesajlarla taciz ettiğini öne sürerek, “Benden mevcut eczanemi kapatarak, kendisinin yeni açacağı merkezin etrafında bir eczane açmamı istiyor. Bu teklifi kabul etmediğimde ise bu şahıs beni, ‘Burada aile hekimi kalmayacak ve sen de zarar edeceksin, bu merkez de bir süre sonra kapanır, ortada kalacaksın’ diyerek tehdit etti. Ancak biz bölgedeki 5 eczane olarak halkın mağdur olmaması için her şeyi göze alarak burada kalma kararı aldık. Ancak merkezde görev yapan ve buradan gitmek isteyen 2 doktor, yüksek kira bedelleri istenmesi ile caydırıldı. Onlarda şimdi bir kilometre uzaklıkta yeni bir merkez açmak için girişimde bulundu”.

“VATANDAŞIN KENT YÖNETİCİLERİNE OLAN GÜVENİNİ SARSTILAR”

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde hedeflenen en önemli noktanın halka ulaşılabilirlik olduğunu kaydeden Eczacı Baykara, merkezi bir noktada bulunan Mehmet Akif Ersoy ASM’nin kapanmasının büyük mağduriyetler yaratacağını söyledi.

“Yaşananlar vatandaşın kent yöneticilerine olan güvenini sarstı” diyen Devran Baykara, “Mehmet Akif Ersoy ASM, nüfusun yoğun olduğu, ulaşılabilirliği ile Türkiye’ye örnek olmuş bir merkezdir. Yeni açılacak her iki merkeze ulaşım ise zorlu olacak bir güzergahtadır. Mevcut merkezin kapanmasına neden olacak bir gerekçe yoktur” dedi.

“BAZI KAMU KURUMU YÖNETİCİLERİNİN İSMİNİ KULLANIYORLAR”

Öte yandan özellikle yeni bir merkez açmak isteyen 3 doktorun bazı kamu kurumu yöneticilerinin ismini kullandığını da gündeme getiren Baykara, bu sayede yeni açacakları merkezin etrafında akrabaları tarafından yapılan binaların satışından rant elde etmeye çalıştıklarını öne sürdü. “Yeni bir merkez kurmak isteyen hekim, özellikle İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik’in adını kullanarak, yöre halkını ikna etmeye çalışmakta. Hatta bu şahıs mevcut ASM’ye ‘taşınıyoruz’ yazısı asacak kadar ileri gitmiş, kendisinin yeni açacağı merkez için broşürler bastırarak reklam yapacak kadar ileri gitmiştir.

Burası Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur ve şahsi, keyfi olarak açılıp, kapatılamaz. İl yöneticilerimizin tüm bu yaşananlardan haberinin olup olmadığını bilmiyoruz. Buradan yetkililere bu durumun farkında olmaları için çağrıda bulunuyoruz. Her önüne gelenin böylesine ASM’leri bölüp parçalaması, ASM’leri ticarethanelere dönüştürüp haksız kazanç sağlamaya çalışması önlenmelidir” diye konuştu.

BİR HAFTADA BİNE YAKIN İMZA TOPLANDI!

Mahallelilerin ASM’nin kapatılacağı iddialarına karşı imza kampanyası başlatıldığını aktaran bölgedeki bir diğer eczacı Hüseyin Oğuz da, “İçerisinde görev yapan doktor kalmaması halinde Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlığı Merkezi kapatılacak. Bölgede yaşayan halkımız, birinci basamak sağlık hizmetinden faydalanmakta sıkıntı yaşayacak. Halk 1 ve 2 kilometre uzaklıkta kurulan iki yeni merkeze gitmek zorunda kalacak.

Yöre halkı mevcut merkezin kapatılmaması için imza kampanyası başlattı. Şuanda bölgedeki tüm eczanelerde bu imzalar toplanıyor. Biz vatandaşlarımız için hizmet ve ulaşım kolaylığı sağlayan bu merkezin kapatılmamasını istiyoruz. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 70’i yeni yapılan ASM’lere gitmeme taraftarı. Bir hafta gibi bir sürede binin üzerinde imza toplandı” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BU YAPI BOZULMAMALI”

Yine bölgede eczacılık yapan Erhun Koç ise yıllar içerisinde mahallelerinde bir sağlık kültürü oluşturduklarını ve bu kültürün bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

“Burası yıllar önce tüm Türkiye’ye örnek olarak gösterilen bir ASM’ydi” diyen Koç, “Burada semt eczacılığının en güzel örneklerinden birini kurduk. Eczacılarımız ve vatandaşlarımız artık birbirlerine özel hayatlarını açacak kadar iç içe geçmiştir. Türkiye’ye örnek olarak gösterilen bir ASM’nin kapatılacak olması, sağlık ile eczane hizmetinin birleştiği bu güzel ortamın bozulması doğru değil

Çıkar ve rant elde etmek isteyenlerin çabaları sonucu tüm bunların yaşandığına dair duyumlarımız var. Amaç vatandaşa hizmet ise merkezi konumdaki bu ASM’nin kapatılması doğru değildir. En azından yetkili yöneticilerimizin, ‘Neler oluyor, vatandaş mağdur mu ediliyor?’ diye durum sorgulamalıdır. Esnafın, eczacının, aile hekiminin ve vatandaşın huzuru ve mutluluğunun neden bozulduğu araştırılmalı” cümlelerini kullandı.

“MERKEZ KAPANIRSA MAHALLELİ OTOBÜS TUTUP BAKANLIĞA GİDECEK”

Eylül ayının sonuna doğru kapanacağı iddia edilen Mehmet Akif Ersoy ASM’de tedavi olmak için Tece’den gelen Ramazan Olcay da, iddialar ile ilgili kent yöneticilerini duruma el atmaya çağırdı.

Mevcut ASM’nin kapatılmamasını isteyen Olcay, şunları söyledi. “Ben yıllardır tedavi olmak için buraya geliyorum. Ulaşımı ve karşısındaki eczanelere erişim kolay olduğu için zorluk yaşamadan sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorum. Ancak şimdi bu merkezin görev yapacak doktor kalmaması nedeniyle kapanması ve 2 kilometre uzaklıkta yeni bir merkez açılması gündemde. Ben yaşlı halimle oraya nasıl gideceğim? Yöre halkı olarak konuyu pek çok defa Sağlık Bakanlığı’na taşıdık. Ancak bir yanıt alamadık.

‘Buraya diş hastanesi yapılacak’ diyerek insanları kandırmaya çalışıyorlar. Biz mevcut ASM’mizden ve eczanelerimizden memnunuz. ASM’nin kapatılması halinde mahalleli olarak otobüsler ile Ankara’ya Sağlık Bakanlığı’na gitme kararlığındayız”.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA