Antik kente dev arkeopark | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Antik kente dev arkeopark


 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan Soli Pompeiopolis harabeleri ve çevresini arkeopark haline getirecek bir proje hazırladıklarını söyledi.

Soli Pompeiopolis kazılarını gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Yağcı ve ekibini ziyaret eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kazıların son durumu hakkında bilgi aldı. Soli Pompeiopolis Sütunlu Cadde ve doğu bölümünde bulunan höyükte yapılan çalışmaları yerinde izleyen Başkan Tarhan’a kazılarda gelinen aşamayı aktarıldı. Kendisi de bir arkeolog olan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Toker’in de eşlik ettiği ziyarette Başkan Tarhan’a son kazılarda ortaya çıkan bulgularda bahsedildi.

Soli Pompeiopolis Sütunlu Caddede gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarına devam ettiklerini buna paralel olarak ta höyük alanının güney ucundaki hamamda kazı yaptıklarını ifade eden Yağcı, “Her zaman bize destek olan başkanımızın ziyareti bizi onurlandırmıştır. Özellikle son dönemde oldukça önemli bulgular elde ettiğimiz Bizans dönemine ait bir hamamdaki çalışmaları kendisine göstermek istedik. Bu alan çok farklı kültürlerin iç içe geçmiş bir şeklini oluşturuyor. Tamamıyla açığa çıkarılarak restore edilirse dünya çok önemli bir esere kavuşmuş olacak” dedi.

MEZİTLİ, 3 BİN YILA YAYILMIŞ MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ

Başkan Tarhan, bölgede kazıların tamamlanarak bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini söyleyerek ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti. Bölgenin tam bir kültür hazinesi olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Bu zenginlikleri bir an önce yeryüzüne çıkararak insanlarla buluşturmalıyız. Bölgede kamulaştırmanın ve kazıların tamamlanarak tarihi değerlerin yok olmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Burada 3 bin yılla yayılmış medeniyetlerin üst üste gelmiş kalıntılarından bahsediyoruz. Zaten Mezitlimizin neresini kazsak mutlaka böylesi bir kültürel zenginlikle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda inşat kazısında roma mezarları bulunmuştu. Yine birkaç gün önce yol yapımı sırasında birkaç mezarın bir arada bulunduğu mezarlık tesadüfen ortaya çıktı. Zaten uzun zamandır Soli ve çevresinde gerçekleşen kazılarda devam ediyor. Yine çok az da kalıntısı kalmış olsa da Amfi Tiyatro, çok fazla gündeme getirmemize rağmen halen gün yüze çıkaramadığımız, ünlü matematikçi ve düşünür Aratos’un mezarı, güneyimizde Selçuk Üniversitesi tarafından geçtiğimiz günlerde keşfi tamamlanan Antik limanımız yeniden gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor” dedi.

MERSİN’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI OLACAK

Meztli’nin 3 bin yıllık geçmişiyle farklı kültürlerin buluşma noktası olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Her kazma vuruşunda yepyeni bir zenginlikle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durum gösteriyor ki çok büyük zenginliklerin üzerinde oturuyoruz. Gönül isterdi ki buradaki çalışmalar hızla devam etsin ve bu tarihi değerler gün yüzüne çıkarılsın. Valilik kanalıyla başlattığımız bir başvurumuz var. Zemine ve tarihi eserlere zarar vermeden dev bir arkeopark projesi ile bu tarihi eserleri halkımızla ve turizmle buluşturmayı hedefliyoruz. Eğer Kültür bakanlığı’nda gereken onayı alabilirsek dünyanın pek çok yerinden tarih meraklıları gelip buraları yakından görme şansı bulacaklar. Mezitli ve Mersin’in tüm dünyada tanınması için önemli bir adım atmış olacağız. Bu bölgenin Mersin’in dünyaya açılan kapısı olacağına inancımız tam” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA