Dış ticareti zora sokan karar | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dış ticareti zora sokan karar


 

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz Cezayir’in ithalatta bankacılık kanallarını kapatması kararının Türkiye’nin dış ticareti zora sokan bir karar olduğunu belirtti.

Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından olan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’in ithalatta bankacılık kanallarını kapatması kararını değerlendiren Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “Günümüz dünyasında dış ticareti zora sokan böyle bir karar, gıda sektörümüz başta olmak üzere tüm ihracatçı sektörleri olumsuz etkileyecektir. Cezayir’in de faydasına olmayacak bu karardan bir an önce vazgeçilmesi en büyük temennimizdir " dedi.

 

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNÜN KARARINA AYKIRI
Cezayir’in gıdadan plastiğe 24 ürün kaleminde ithalatın bankacılık kanalıyla yapılmasını yasaklamasının fiilen ithalatın yasaklanması anlamına geldiğini belirten Yamanyılmaz, “Karar kapsamında birçok ürün bulunmakta hazır gıda ürünleri ve konservelerin bulunduğu bu ürünlere örnek vermek gerekirse, ekmek, çorba, bulyon, makarna, hardal, yer fıstığı, meyve suları, su, maden suyu, tatlı, reçel ve marmelatlar, kabuklu ve kabuksuz kuru meyveler, tablet çikolata ve kakao içeren gıda ürünlerini sayabiliriz. Cezayir, küresel ticareti düzenlemeye yönelik Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararları ile belirlenen kurallara da aykırı olarak  karar almıştır” diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı’nın 28 Temmuz 2017 tarihinde Cezayir’in belli ürünler için ithalat lisansı uygulaması başlattığını duyurduğunu anımsatan Yamanyılmaz, şöyle konuştu;“Cezayir’in bu kapsamda; büyükbaş hayvan etleri, peynir, elma, muz, arpa, sarımsak, mısır, soya küspesi, konsantre yemler ve salçanın da aralarında bulunduğu 21 üründe ithalat lisanlı alma zorunluluğu getirdi. Ekmek, su, makarna, çikolata gibi gıda ürünleri de dahil olmak üzere çok sayıda ürünün ithalatının bankacılık kanalıyla yapılmasının yasaklanmasının ise ihracata daha büyük bir darbe anlamına geliyor.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA