Olba Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Olba Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürüyor


 

Kazılarına üç yıl önce başlanan Olba Antik Kenti’nde bu yılda 60 bin TL’lik bütçe ile yeniden başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Mersin Büyükşehir Belediye’sinin üç yıl önce sağladığı maddi destekle kazıları başlayan Olba Antik Kenti’nde bu yılda 60 bin Lira’lık bütçe ile yaz ayları başında başlatılan kazı çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor. Silifke İlçesi’ne bağlı Uzuncaburç beldesinin doğusunda bulunan Antik Kentte sürdürülen kazı çalışmaları Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten yönetiminde Gazi Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinden oluşan 20 kişilik bir ekip ile sürdürülüyor. Arkeolojik kazılarda aynı zamanda ilgili alanlardaki uzmanlar, eğitim için gelen öğrencileri de yetiştiriyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği maddi destek ile yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mimari eserlerin görsel belgelemeleri yapılırken, eski eser restorasyonu ve küçük eser konservasyonunun yerinde yapılabilmesi adına kurulan laboratuar ile eserlerin ön temizlikleri ve bakımı sağlanabiliyor.

KAZILAR ÜLKEMİZ TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Olba Antik Kenti Kazı Başkanı Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten, “Bu kazı sadece Mersin ve bölge arkeolojisi değil aynı zamanda ülkemizin tarihinin, kültürünün aydınlatılması açısından çok değerlidir” dedi.

“KALINTILARINI HEP BİRLİKTE GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ”
Son olarak Mersin’de sürdürülen arkeolojik kazılar ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bu bölgede 8 ayrı yerde kazı çalışmalarımız devam ediyor. Müze müdürümüz, kazı başkanımız ve kazı heyetimiz burada. Bu bölge tarihte çok önemli bir yerleşim birimiydi. Bunların kalıntılarını hep birlikte gün yüzüne çıkaracağız. Bu tür yerler çok fazla ilgi görüyor. İlgi görürken de bölgede yaşayan insanların günlük hayatına da bazen engeller çıkarabiliyor” diye konuştu.

BULUNAN BİRÇOK TARİHİ ESER SİLİFKE MÜZESİNE TAŞINIYOR
Dağlık Kilikya olarak adlandırılan bölgenin önemli bir merkezi olan Olba Antik Kenti’nin yerleşim tarihine ışık tutmak amacıyla 17 yıldır devam ettirilen kazılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da hız kesmeden sürdürülüyor. İlk olarak 2001 yılında yüzey araştırmaları olarak başlayan çalışmalar, 2010 yılında arkeolojik kazı çalışmalarına dönüştü. 2017 yılı kazı çalışmaları, daha önceki yıllarda başlamış olan Roma Dönemi tiyatrosunda, Hıristiyanlık Dönemine ait manastırda ve kentin akropolisinde devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda kazı alanında devam eden çalışmalar sırasında, MS. 2. yy sonu 3. yy başlarına ait bir Roma mozaiğine rastlandı. Olba’da rastlanılan ve değerli, seçkin bir eser olan Roma mozaiği, Silifke Müzesi’ne kaldırıldı ve sergilenmeyi bekliyor.  (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA