Mersin’in çilek üretiminde sloganı ‘Temiz fide, temiz toprak’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in çilek üretiminde sloganı ‘Temiz fide, temiz toprak’


 

Silifke’de çilek üretiminde ‘Temiz fide, temiz toprak’ sloganıyla hazırlanan proje kapsamında slorizasyon yöntemiyle çilek üretiminde zararlılarla mücadele için harekete geçildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından başlatılan tarımda kalıntı sorunuyla mücadele çalışmaları ilçelere de yayıldı.

“Çilek Yetiştiriciliğinde Solarizasyon ve Diğer Toprak Dezenfeksiyonu Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” uygulamaları Silifke Atayurt’ta başladı. İlk uygulaması 2017-2018 üretim sezonu için yapılan proje kapsamında, 32 dekar alanda solarizasyon uygulamaları yapılıyor. Projenin ilk yılı için toprak hastalıkları ile mücadelede kullanılan kimyasal miktarınının azaltılması ve dekar başına 3,5 ton olan verimin ilk yıl uygulamaları sonunda dekar başına 5 tona çıkarılması hedefleniyor. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde yürütülen projenin paydaşları arasında MTSO, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Silifke Çilek Üreticileri Birliği yer alıyor. Uygulama çalışmalarında gönüllü olan çiftçilerle iş birliğinde yürütülen projenin 3 yıl devam etmesi planlanıyor.

Mersin’de 43 bin dekar alanda yaklaşık 175 bin ton çilek üretiliyor. Bu üretimin yaklaşık 60 bin tona denk gelen yüzde 35’i ise Silifke’de gerçekleştiriliyor. Ancak kısıtlı tarım alanlarında, özellikle çilek yetiştiriciliğinde her yıl üst üste üretim yapılması nedeniyle topraklar biyolojik olarak kirleniyor.

Silifke çilek üretim alanlarında son yıllarda fungal etmenlerle bulaşık fideler ve bulaşık olan topraklar nedeniyle dikim sonrası önemli ölçüde fide kayıpları meydana gelmeye başladı. Dikim aşamasında yaşanan kayıplar yüzde 20 ile 50 arasında değişebiliyor. Bu da verimin başlangıçta yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda azalmasına neden oluyor.

Projenin amacı sağlıklı fide elde edilmesinden başlayarak toprak kökenli patojenlerle solarizasyon ve azaltılan dozda fumigant kullanımı ile mücadele etmek. Yetiştiricilik süresince pestisit kullanımını azaltmak. Bu sayede kalıntıyı önlemek, çevre ve tüketici sağlığını korumak, verim ve kalite artışını sağlayarak üretici gelirini artırmak olarak sıralanabilir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA