Soli Pompeiopolis’te kazı çalışmaları başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Soli Pompeiopolis’te kazı çalışmaları başladı


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in merkez Mezitli İlçesi, Viranşehir Mahallesi’nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde her yıl düzenli olarak devam eden kazılara, bu yıl da maddi destek verdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılından bu yana kazılara verdiği maddi desteğini sunmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl da vermiş olduğu 300 bin TL’lik maddi destek sayesinde, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait antik kentin tarihi gün yüzüne çıkacak.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’in tarihinin yok olmaması amacıyla Soli Pompeiopolis’te devam ettirilen bilimsel, arkeolojik ve sistematik kazılar için, göreve geldiği yıldan itibaren verdiği desteği bu yıl da sürdürdü.

Yerli yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday olan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve parasal desteği, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sunmuş olduğu maddi destekler ve Mezitli Belediyesi’nin 1999 yılından bu yana verdiği lojistik destekler ile devam ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan ve Soli Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, 1999 yılından beri Soli Pompeiopolis kazılarının bilimsel ve kazı başkanlığını sürdürdüğünü belirterek, “Biz 1999’dan, 2015’e kadar çok sınırlı bütçelerle bu kazılarımızı yürüttük. Ama 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği büyük destekle kazılar bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanları açmaya başladık” dedi.

MERSİN’İN TARİHİ AÇIĞA ÇIKIYOR

Sürdürülen çalışmaların restorasyona yönelik olduğunu ifade eden Kazı Başkanı Yağcı, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, Mersin’in ortasında kalmış Soli Pompeiopolis Ören Yeri için çok önemli bir destek. Burası zaten protokol yeriydi ve halen de bu konumunu sürdürüyor. Mersin’e gelenlerin ilk karşılaştığı ören yeri Pompeiopolis. Mersin’in en gözde yerlerinden birisi, büyük bir limanı var. Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi bu destekle Mersin’in tarihinin açığa çıkmasında çok büyük bir katkıda bulunuyor” diye konuştu.

“MERSİN ÇOK BÜYÜK BİR TURİSTİK DEĞER KAZANACAK”

Amaçlarının Sütunlu Cadde’nin temizliğini yapıp, restore etmek ve eski görünümüne kavuşturmak olduğunu dile getiren Kazı Başkanı Prof. Dr Yağcı, “Mersin’in kültürel mirası ve çeşitliliği açısından Soli Höyük’te de arkeolojik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2 alanda çalışmalar sürdürüyoruz ve Soli Höyük ile Soli Höyük’ün güneyindeki Roma Hamamı anıtsal bir hamam. Her yıl değişik mekânları ortaya çıkıyor. Bu alanı restore edersek Mersin çok büyük bir turistik değer kazanacak. Bu çalışmalar sonucunda amacımız 3 boyutlu planını çıkarmak, bunu kamuoyuyla paylaşmak, en sonunda da restore edip ayağa kaldırmak ve ziyarete açık hale getirmektir. Çalışmalarımız Ağustos ayının sonuna kadar sürecek. Yine geçen yıl olduğu gibi yaklaşık bin metrekarelik bir alan temizlemeyi planlıyoruz Sütunlu Cadde’de. Bir de Hamam’ı mümkün olduğu kadar açığa çıkarma çabası içindeyiz” şeklinde ifade etti.

Verimli bir kazı dönemi geçirmeyi hedeflediklerini belirten Soli Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, kazı şartlarını kolaylaştırıcı yönde maddi ve lojistik destekler aldıklarını ve bu desteklerin çok işlerine yaradıklarını ifade ederek, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, kültürel mirası koruma bilinci içinde hareket ediyor ve biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

MERSİN’İN DİP TARİHİ ORTAYA ÇIKIYOR

Arkeolog Gözdem Güler de Mersin’in dip tarihini tekrardan Mersin’e kazandırma yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, “Kazının bu sene 18. yılındayız. Biz 2015’ten beri Büyükşehir Belediyesi’nden bu desteği alıyoruz. Biz daha önce çok daha küçük bir ekiptik ve çok daha kısıtlı sürelerle çalışma yapıyorduk. Destek alındıktan sonra daha geniş bir ekip ve daha geniş bir uzman ekip ile buraya gelerek, daha büyük anlamlandırmalar yapıyoruz. Ayrıca çok daha küçük alanlarda ilerleyebilirken, biz burada 40 günde çok daha büyük adımlar atarak caddenin nerdeyse yarısına ulaşmış durumdayız. Sütunlu Cadde’de 30 öğrenci ve arkeolog, 50 işçi ile çalışıyoruz. Bu bizim için gerçekten büyük bir imkân demek. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye belirtti.

Sürdürülen kazı çalışmaları sayesinde, Sütunlu Cadde’de Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlanırken, 45 gün boyunca devam edecek olan kazılar, Sütunlu Cadde’nin, Höyük’ün ve Roma Hamamı’nın belirli noktalarında sürdürülüyor.

Höyük’te yapılan çalışmalarda, orada kalan tek Helenistik Dönem tabakasında kazı çalışması yapılırken, Arkaik Döneme inilmeye çalışılıyor ve Höyük’te 1 arkeolog, 1 öğrenci, 7 işçi çalışmalarını sürdürürken, Roma Hamamı’nda ise 1 arkeolog, 2 öğrenci ve 8 işçi çalışıyor. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA