Yörükler yok oluyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yörükler yok oluyor!


 

Konar göçer yaşamın son temsilcileri olan Yörükler ve Yörük kültürünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Milletvekili Şimşek, konuyu TBMM’ye taşıyarak sorunlarının çözümü için çağrı yaptı.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Toros Dağlarında Yörükler’in sorunlarını dinleyerek konuyu TBMM Genel Kuruluna taşıdı.

Yörükler’in tarihi önem ve değerine işaret eden Şimşek, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yöndeki söylemini hatırlattı; “Arkadaşlar, gidip Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk'ü yenemez”.

“SORUNLAR GÜN GEÇTİKÇE ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR”

Yörük kültürünün her geçen gün daha da  yozlaştığını belirten Şimşek, Yörükler’in sorunlarını anlatarak bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtti. “Sorunlar gün geçtikçe çığ gibi büyüyor” diyen Şimşek, “Yörüklerimiz mera ve otlaklarının azalması, göç yollarında yapılan barajlarla ve değişen güzergâhlarla beraber çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Eğitimle ilgili de bir çok sorunları var. Çünkü Eylül ekim aylarında Yörükler yaylalardan sahile iniyorlar, okullar açılmış oluyor; Nisan ayında yeniden yollara düşüyorlar. Millî Eğitim Bakanlığımızın gerekirse prefabrik yapılar veya konteynırlarla, Yörüklerin toplu olarak yaşadığı yerlerde yerinde eğitim yaptırması lazım. Ayrıca hayvan başı verilen desteklerin mutlaka artırılması lazımdır. Yörük kültürünün bir parçası olan deve sadece üç dört ailede kalmıştır. Mersin'den Antalya'ya kadar olan bütün sahilde deveyle göç eden Yörük aile sayısı sadece üç dört. Bunların desteklenmesi gerekli. Deve çok pahalı olduğu için Yörüklerin birçoğu alamıyor” dedi.

“DOKUMA KÜLTÜRÜ ARTIK YOK OLUYOR”

Yörükler ile birlikte sosyal ve kültürel pek çok zenginliğin de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu aktaran Milletvekili Baki Şimşek, “Dokuma kültürü artık yok oluyor. Kıl çadırlardan yere serdikleri kilime, heybelerinden eşyalarını taşıdıkları çuvallarına kadar kendileri dokuyan Yörüklerin kıl çadırlarının yerini naylon branda, kıl çullarının yerini ise saman almış durumda. Kışın uzun süre kaldıkları yerlere küçük de olsa birer tane ev yapılsın. Ben Sayın Kalkınma Bakanımıza bunu defalarca dile getirdim, o da gündeme alacağına dair söz verdi ama Yörükler hiç olmazsa uzun süre konakladıkları yerlerde, elektriği, suyu olan, temiz su içebilecekleri bir mekânda yaşasınlar. Bununla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının proje hazırlaması gerekmektedir.

“TOROSLAR’DA ARTIK AFGAN VE SURİYELİ ÇOBANLARI GÖRMEKTEYİZ”

Yörükler bir de bu güzergâhları boyunca geçtikleri yerlerde muhtarlarla, kaymakamlıklarla ve ormancılarla ciddi sorunlar yaşamaktadır, bununla ilgili de önlem almamız lazım. Yörük kültürüne sahip çıkılmadığı takdirde yayık ayranının, yayık tereyağının, obruk peynirinin tadını ve kokusunu bilmeyen bir nesil yetişecek. Yoğurttan yapılan yayık ayranı yerine süte kimyasal katılarak yapılan ayranı içmeye devam edeceğiz.

Öte yandan artık Toroslar’da artık Afgan ve Suriyeli çobanları görmekteyiz.

Yörük çadırlarını yıldırım çarpmasından koruyacak paratonerlerin verilmesi, Hiç olmazsa bir lamba, bir televizyonlarını çalıştıracak güneş panelleriyle hem güneş enerjisi hem de sıcak su sağlanabilir” dedi.

“İÇİ BOŞ DERNEKLERLE YAŞATMAYA ÇALIŞMAK BİZİM EN BÜYÜK AYIBIMIZ OLACAK”

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek; Yörüklere ve Yörük kültürüne sahip çıkılması gerektiğini belirterek “Toroslar’dan gözümüzün önünde her yıl biraz daha kaybolan ve belki de üç beş yıl sonra tamamen kaybolacak bu kadim kültür için yapılması gereken geç olmadan yapılmalı. Özümüzü Toroslar’a çıkıp görmek yerine Yörük müzelerinden görmek, şölenlerle, içi boş derneklerle yaşatmaya çalışmak bizim en büyük ayıbımız olacaktır.” şeklinde sözlerine son verdi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA