Sanat köylere taşındı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sanat köylere taşındı


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Yaylalarda, Köylerde Kültür-Sanat Her Yerde’ sloganıyla yola çıktı ve 30 gün boyunca devam edecek olan kültür-sanat yolculuğunun ilkini Tarsus İlçesi’nin Belen Mahallesi’nde başlattı.

Geleneksel Türk Tiyatrosu gölge oyunlarından Hacivat-Karagöz ile Halk Tiyatrosunun günümüze kadar yaşamış ve unutulmaya yüz tutmuş olan Köy Seyirlik Oyunları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları ile Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun oyuncuları tarafından sahnelendi. Sahnelenen oyunların yanı sıra “Oyun” isimli filmle beraber toplam 3 proje köylülerle buluştu.

21 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Tarsus’tan Anamur’a kadar neredeyse ilçelerin tümündeki 30 ayrı mahallede sahnelenecek olan tiyatro, film ve gölge oyunu sayesinde kültürel ve sanatsal faaliyetler Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından köylere kadar ulaştırılmış olacak, kaybolmaya yüz tutmuş olan kültürler gelecek nesillere kadar yaşatılacak.

İLK OLARAK BELEN’DE

Kültür-sanat yolculuğunun ilk gününde Belenli vatandaşların yoğun ilgisi ile izlenen oyunların yanı sıra, yönetmenliğini Pelin Esmer’in yaptığı 2005 yapımı, Arslanköylü tiyatrocu kadınların hikayesini konu alan “Oyun” adlı film de izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Mersin’in her ilçesinde en az bir köye gidecek olan ekipler, ilk günde Tarsus Belen İlköğretim Okulu’nun bahçesinde oyunlarını ve filmlerini izleyici ile buluşturdu. Özellikle köylülerle kaynaşmaya özen gösteren Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, köye erken saatte giderek, vatandaşlar ile tanıştı, sohbet etti ve etkinlik saatine kadar birlikte vakit geçirdi.

NEŞEYLE İZLENDİ

Gösteri, akşam saatlerinde ilk olarak çocuklar için sahnelenen Hacivat-Karagöz oyunu ile başladı. Hacivat-Karagöz oyunundan sonra, yetişkinler için olan Köy Seyirlik Oyunu ile devam eden gösteri, Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun tiyatro çalışmasını anlatan “Oyun” adlı film gösterimi ile sona erdi. Hacivat-Karagöz oyunu öncesinde alana gelen İbiş, özellikle çocukların büyük beğenisini topladı, çocukların mutlulukları gözlerinden okundu. Hacivat-Karagöz konuşmalarında geçen kısa ve komik nükteler Belenli vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

Köy Seyirlik Oyununda çoğunlukla doğaçlama sahneler göze çarparken, yer yer köylü vatandaşlar da oyuna dahil edilerek, gösteriye olan ilgi canlı tutuldu. Köylülerden büyük alkış alan gösterileri, yüzlerce Belenli heyecan içerisinde izledi. Film gösteriminin ardından Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun oyuncuları meydana çıkarak, Köy Seyirlik Oyunlarını sahneledi.

89 YAŞINDA İLK KEZ TİYATRO İZLEDİ

Belen’de ikamet eden Havva Demir, 89 yaşında olduğunu ve o yaşına kadar hiç tiyatro izlemediğini belirterek, “Bu yaşıma kadar hiç tiyatro izlemedim. Bu akşam seyredeceğim ama bakalım gözlerim de pek görmüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Belen Mahalle Muhtarı Murat Işık, etkinliğin çocukların genel kültürlerine katkı sağlamasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Çocuklarımızın genel kültürlerine katkı sağlayan eski geleneklerimizi değerlendirdiğiniz için çok teşekkür deriz. Daha önce ben tiyatro izlemiştim ama çocuklarım ilk defa burada izledi” ifadelerini kullandı.

14 YIL SONRA FİLMİNİ KÖYLÜLERLE TEKRAR İZLEDİ

Oyun adlı filmin yönetmeni Pelin Esmer ise, projenin heyecan verici olduğunu sözlerine ekleyerek, “14 sene önce Arslanköy’e gelip, ‘Oyun’ filmini yapan yönetmenim ve şimdi 14 sene sonra Arslanköy’de ‘Oyun’ filminde yer alan oyunculardan 5’inin de dahil olduğu yeni bir Köy Seyirlik Oyunu izleyeceğim. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonunda Mersin’deki köyleri gezerek, Köy Seyirlik Oyununu sergileyecek ve film gösterimi yapılacak. Çok heyecan verici ve ben de izleyici olarak geldim. Köy Seyirlik Oyununun insanı güldüren ve düşündüren yanları var. Oyuncularımız da çok güzel oynuyorlar. Gerçekten bu kadar güzel organizasyonun misafiri olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Mersin civarındaki bu kadar köyün böyle heyecan verici bir aktivite ile dolaşılması beni hakikaten çok heyecanlandırıyor” diye belirtti. 

“İSPANYA’YA KADAR GİTTİM, BELEN’E İLK DEFA GELİYORUM”

Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun oyuncularından Fatma Fatih de konuşmasında, “Tiyatroya 2001 yılında başladık ve o gün bu gündür tiyatronun içindeyim. Amatör tiyatrocuyuz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu projesi için çok teşekkür ediyorum. Onlar bu olanağı bize sağlamasalardı şimdi ben Belen köyünde olamazdım. Ben İspanya’ya kadar gittim ama Belen köyüne ilk defa geliyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“HACİVAT-KARAGÖZ’Ü ÇOCUKLUĞUMDA GÖRMÜŞTÜM”

Belen köylülerinden İbrahim Doğan ilk defa bir tiyatro izlediğini aktardı ve “Belen köyünde böyle bir etkinliği çocukluğumuzdan beri daha yeni görüyoruz. Hacivat-Karagöz’ü çocukluğumda görmüştüm. 67 yaşındayım ve şu ekranda gördüklerimizi ilk defa görüyorum. Hepiniz köyümüze hoş geldiniz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da bu ekrandakileri bize görme fırsatı sunduğu için çok teşekkür ediyoruz. Köyümüze şimdiye kadar böyle bir şey gelmemişti. Çok sevindik ve kadın-erkek, çoluk-çocuk herkes burada. İlk defa izliyoruz ve böyle bir şeyi köyümüzde ve beyaz perdede ilk kez görüyoruz” dedi.    

KÖY KÖY DEVAM EDECEK

İlk olarak Tarsus’un Belen Mahallesi’nde başlayan gösterimler, Tarsus’un Olukkayağı Mahallesi’nde devam edecek. Ekipler, Çamlıyayla’da Darıpınarı ve Körmenlik’te; Toroslar’da; Atlılar, Tırtar, Değnek, Yavca, Kavaklıpınar ve Aladağ’da; Mezitli’de Demirışık ve Kocayer’de; Erdmeli’de Sorgun, Güzeloluk ve Güneyli’de; Silifke’de Ören, Mağara ve Çatak’ta; Mut’ta Çömelek, Çivi ve Işıklar’da; Gülnar’da Konur, Arıkuyusu ve Gezende’de, Bozyazı’da Elmakuzu, Narince, Pembecik, Eskiyürük, Boğuntu ve Güngörende’de vatandaşlarla ile bir araya gelerek oyunlarını sergileyecek. (bülten)



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA