Hazır giyim, tekstil ve mobilya ihracatında büyük kan kaybı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hazır giyim, tekstil ve mobilya ihracatında büyük kan kaybı!


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ihracatı, 2017 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artış kaydederek, 868 milyon dolara çıktı. Ancak bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 15, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatında yüzde 14 ve tekstil ve hammaddeler

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ihracatı, 2017 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artış kaydederek, 868 milyon dolara çıktı. Yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 22, demir ve demir dışı metaller ve çelik ihracatı yüzde 17, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yüzde 15, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yüzde 4, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 6 oranında artış gösterirken, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 15, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatında yüzde 14 ve tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 13 düşüş yaşandı.

2017 ATILIM YILI

AKİB’in, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından atılım yılı ilan edilen 2017 yılındaki ihracat hedefine ilerlerken Haziran ayında ihracatını artırmaya devam ettiğini dile getiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, “Aralık ayından bu yana tam 7 aydır ihracatta yaşanan artış grafiğimizde bu ay da artış görülmektedir. Bazı sektörlerimizdeki azalış için ise; gerek Ramazan Bayramı’nın Haziran ayına denk gelmesi, gerek çevre ülkelerle aramızda yaşanan bazı sorunların devam etmesi neticesinde yaşanan bu duraksamayı, biz küçük bir mola olarak görüyoruz” diye konuştu.

AKİB rakamlarını değerlendiren Arslan, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Haziran ayı rakamlarının 819 milyon dolardan 868 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Haziran ayına oranla yüzde 6,1 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Bu artış Türkiye ihracatından daha yüksek bir artışı bütün zor koşullara rağmen yakaladığımızı gösteriyor. 2016 ve 2017’yi ilk 6 ay olarak değerlendirdiğimizde ise; 2016 yılı ilk 6 ayında 4 milyar 922 milyon dolar olan ihracatımızın 2017 yılı ilk 6 ayında 6 milyar 120 milyon dolara yükseldiği ve yüzde 24,3 oranında arttığı gözlenebilir” dedi.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 7,2

AKİB’in, Türkiye geneli ihracatta en fazla ihracat yapan ve en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 6. Genel Sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Başkan Arslan, “2017 yılı Haziran ayında, 2016 yılının Haziran ayına göre ülke olarak yüzde 1,8 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB gösterdiği performans ile Haziran ayında Türkiye geneli ihracatta yakalanan 12 milyar 69 milyon dolarlık ihracata yüzde 7,2’lik  bir katkı sağladı” şeklinde konuştu.

AKİB İHRACAT ARTIŞINDA YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ İPİ GÖĞÜSLEDİ

Yaş meyve sebze ihracatının yüzde 22 oranında artış kaydederek, AKİB ihracat artış ipini göğüslediğine vurgu yapan Mahmut Arslan, “Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımıştır. Yaş meyve sebze sektöründe olduğu gibi, tüm sektörlerimizin önündeki engellerin hükümetimizin desteğiyle ortadan kaldırılması ve ihracatçılarımızın gayreti ile bu artışı devam ettirmeyi, ihracat rakamlarımızı çok daha ileriye taşıyarak yolumuza tam gaz devam etmeyi umuyoruz” diye konuştu.

MERSİN 14’ÜNCÜ SIRADA

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Arslan, 2017 yılının Haziran ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 30. sırada olduğunu belirtti.

Başkan Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, İtalya ve Birleşik Krallık olduğunu açıkladı.

KİMYA SEKTÖRÜNDE İŞLER İYİ

İhracat rakamlarına göre kimya sektörü, Haziran ayında da sektörler arasındaki yerini koruyarak, 1 milyar 286 milyon dolarlık ihracat rakamı ile otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı.

Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 2,3 oranında düşüş ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

AKİB Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 285 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Haziran  ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 15 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 22 oldu.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Mısır, Arap Emirlikleri ve İspanya oldu. Malta, ABD, Cebeli Tarık, Singapur, KKTC, Romanya, ve Irak ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.

DEMİR ÇELİĞİN İHRACATTAKİ PAYI ARTIYOR

Türkiye demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün 2017 yılı Haziran ayı ihracatı da, yüzde 1,6 oranında artışla 1 milyar 465 milyon dolar olarak gerçekleşti ve Haziran ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 12,1’lik pay aldı.

AKİB Genel Sekreterliği’nin, demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü ihracatı ise 2017 yılı Haziran ayında, yüzde 17 oranında artış kaydederek 113,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Haziran 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle İtalya’ya gerçekleştirilen ihracatın yüzde 1.215 oranında artması ve bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatta 10,8 milyon dolar artış yaşanmasından kaynaklandı. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 8 oldu.

Sektörün Ocak - Haziran dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 21,5 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 9 milyar 082 milyon dolar olduğu görüldü. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü Ocak – Haziran dönemi ihracatında ise yüzde 76,9 oranında bir artış olmuş ve 1 miyar 006 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HUBUBAT BAKLİYATI IRAK SIRTLADI

Hububat, Bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde de: 2017 yılı Haziran dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ihracat 467,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 3,8 oldu. Ülkelere göre incelendiğinde, Mayıs döneminde Irak 133,3 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 28,5’lik pay değeri ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 7 ve yüzde 4.3 pay değerleri ile Suriye ve Birleşmiş Milleler (BM) takip etti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran döneminde 88,2 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. Sektörün ülke geneli ihracatındaki payı yüzde 18,8 olarak gerçekleşti

PASTACILIK İHRACATI GÜLDÜRDÜ

AKİB’in hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ise Haziran ayında yüzde 4 artış görüldü. Bu artış, bitkisel yağlar, şeker ve şeker mamulleri, pastacılık ürünleri ürün grupları ihracatlarında görülen artıştan kaynaklandı. Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 88.2 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde pastacılık ürünleri 22 milyon dolarlık değeri ve yüzde 24.9’luk payı ile ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat 8.8 milyon dolar ile ‘tatlı bisküvi ve gofretler’e ait oldu. Bitkisel yağlar ürün grubunda görülen yüzde 19 oranındaki artışta ayçiçeği tohumu yağının Hollanda’ya olan ihracatın yüzde 206 oranındaki artışında etkili oldu. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Haziran ayında Irak, yüzde 27’lik pay değeriyle ihracat değeri 24 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Ardından, 11.8 milyon dolar ihracat değerindeki Suriye geldi.

DOKUMA KUMAŞ TEKSTİL İHRACATINA CAN SUYU OLDU

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) ihracata son hız devam ederken, bölgeye katma değer yaratmayı da sürdürüyor. 2017 yılının ilk yarısında 498 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan ATHİB, 2016 yılına kıyasla tam yüzde 4 ihracat artışı yakaladı. Mayıs ayında gerçekleşen 69 milyon dolarlık ihracatı değerlendirdiğimizde Haziran döneminin eksik gün nedeniyle beklenen bir seviyeye ulaşamadığını belirtmek mümkün.

2017 yılının başından yana yeni pazarlara sektör ihracatı arttı. Haziran döneminde de Tunus, İran ve Litvanya’da hem miktar hem de değer bakımından önemli bir artış kaydedildi. Dokuma kumaşların yüzde 40 pay ile en önemli ihraç ürününü oluşturduğu Mayıs ayında, örme kumaşlar ve pamuk ipliği sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada geldi.

YAŞ MEYVE SEBZE DE YASAKLARIN KALKMASI İŞE YARADI

Yaş Meyve Sebze Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 22 gibi ciddi bir artış yaşayarak 55.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya Federasyonu’nun 2 Şubat 2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçlarının ihracat rakamlarına da yansıdı görüldü.

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatında da 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 6,8 oranında düşüş yaşandı. Bu dönemde bu alanda 353 milyon 957 bin dolarlık ihracat yapıldı ve sektörün Haziran ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı yüzde 2,9 oldu. Ocak - Haziran döneminde ise Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 3,3 oranında artış göstererek 2 milyar 139 milyon 190 bin dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; 44 milyon 801 bin dolar mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleşti. Bir önceki yıla göre sektörün Haziran ayı ihracatında yüzde 14 oranında düşüş yaşanırken, Ocak-Haziran dönemi ihracatı yüzde 6 artış ile 287 milyon 354 bin dolar olarak gerçekleşti.

KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİNDE YEMEN SEVİNCİ

Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak olmuştur.

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ise en çok artış yüzde 6.414 ile Yemen’e gerçekleşti. 1 Ocak – 30 Haziran 2017 dönemi ihracat rakamları incelendiğinde ise ilk 10’da en fazla artış yüzde 3.596 ile Çin’in yer aldığı görüldü. İlk 6 aylık dönem içerisinde Çin’e gerçekleştirilen AKAMİB ihracat değerleri ürün grupları bazında incelendiğinde en yüksek ihracatın ve artışın kâğıt ve karton ürün grubunda yaşandığı ve ihracatın 7 milyon 127 bin dolara ulaştığı görüldü.

Çin Hükümeti’nin teknolojik açıdan istenilen seviyede bulunmayan kalan kâğıt - karton fabrikalarının üretimlerini yenileşmeye gidilmesi amacıyla durdurduğu, sektörün ihtiyacını karşılayabilmek adına ise kâğıt – karton ürün grubunda ithalatını arttırdığı bilinmekte. 2017 Ocak – Mayıs döneminde Çin pazarından pay alan AKAMİB ihracatçılarının, Haziran ayında da ihracatlarını aynı seviyede devam ettirdiği görülmekte.

HAZIR GİYİM DE KAN KAYBI SÜRÜYOR

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2017 yılı Haziran ayı ihracatı da yüzde 8,63 oranında bir azalış ile 1,39 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Haziran ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 11,5’lik bir pay aldı.

Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Haziran ayında, yüzde 15 oranında düşüş kaydederek 29,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Adıyaman ili ihracatında yaşanan düşüşten kaynaklanan bu azalışla Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Haziran ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 2,13 oldu.

Sektörün Ocak - Haziran dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 5,8 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 8,2 milyar dolar olduğu görüldü. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Haziran dönemi ihracatında ise yüzde 33 oranında bir düşüş oldu ve ihracat 180,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KÜMES HAYVANLARI İHRACATA DOPİNG OLDU

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre de Türkiye ihracatı, 2016 yılı Haziran ayına  kıyasla, yüzde 20 oranında artarak 186 milyon 160 bin dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ise; yaklaşık 22 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. 2016 yılı Haziran ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 6 oranında bir artış yaşandı

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri yüzde 28’lik pay ile ilk sırada, yüzde 20 ile yumurtalar, yüzde 11 ile taze balıklar ise üçüncü sırada yer aldı.

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın yüzde 50’lik pay ile ilk sırada,  Suriye’nin yüzde 10 ile ikinci, Lübnan’ın ise yüzde 9 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı il bazında incelendiğinde; Adana yüzde 43 ile ilk sırada, Mersin yüzde 20 ile ikinci sırada Hatay ise yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA