Sarı, sanayi sitesi sorununu Ticaret Bakanı Bolat’a iletti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sarı, sanayi sitesi sorununu Ticaret Bakanı Bolat’a iletti


 

Haber Merkezi

 

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin’e TOKİ kanalıyla ihtisas sanayi sitesi kurulması yönündeki taleplerini Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a iletti. Sarı, “Komsu illerimizde sanayi sitesi hamleleri yapılırken Mersin’de imalat ve sanayi alanında mal ve hizmet üreten esnafımız apartman altlarında bodrum katlarında sağlıksız koşullarda hizmet vermektedir.  Sanayi sitesi fakiri kentimize TOKİ kanalıyla modern sanayi sitesi kurulmasını talep etmekteyiz” dedi.

TESK’in Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve Sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi.

 

“SANAYİDE ÇIRAK, DEMİRCİ, MARANGOZ, USTA, BETONCU BULUNAMIYOR”

Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu.

 

“BÜTÜN DÜNYA KÜÇÜK İŞLETMEYİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR”

Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.

 

MERSİN SANAYİ SİTESİ FAKİRİ BİR KENT

Toplantıda söz alan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin’de 1970 yıllarında yapılan sanayi sitesi ve Tırmıl sanayi sitesi haricinde sanayi sitesi olmadığına dikkat çekerek,  “Komşu illerde sanayi hamleleri yapılırken, Mersin’de İmalat ve tamirat alanlarında mal ve hizmet üreten esnaf ve sanatkârlarının  %76’sının mahalle aralarında, apartman altlarında, bodrum katlarında  sağlıksız ortamlarda, çağdışı görüntülerle   hizmet  vermektedir. Bölgemizde sanayi ve imalat sektöründeki meslek kollarının iş hacimlerine, iş akışlarına, iş planlarına ve üretim hacimlerine bağlı olarak en az 200 metrekareden başlayacak ve farklı büyüklüklerde olacak şekilde açık ve kapalı alanlara sahip 5  bin işyeri kapasiteli ihtisas sanayi sitelerine ihtiyaç var. Günümüz ekonomik şartlarında ve her gün arta arsa fiyatları karşısında esnafımızın sanayi sitesi kurmaya gücü yok. Bu bağlamda TOKİ’nin devreye konularak, ilimize sanayi sitesi kazandırılmasını talep etmekteyiz. TOKİ’nin uygun koşullarda yapacağı sanayi sitesinin esnafımıza uzun vadeli taksitlerle satışıyla ilimizin sanayi sitesi sorunun çözüleceğine inanmaktayız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA