Mersin olası bir depreme hazırlıklı değil! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin olası bir depreme hazırlıklı değil!


 

Mersin Milletvekili Ekmen’den vahim tespit: “6 Şubat Depremi’nin birinci yıldönümünde Mersin olası bir depreme hazırlıklı değil!”

Haber Merkezi

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili  Mehmet Emin Ekmen, 6 Şubat Depremi’nin birinci yıldönümünde yaptığı açıklamada Mersin’in olası bir depreme hazırlıklı olmadığına dikkat çekti.

“Bu derece yıkıma neden olan bir felaketin ardından güvenli ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması için ülke genelinde gerekli tüm tedbirlerin alınması bir zorunluluktur” diyen Ekmen, ancak geride bırakılan 1 yılda siyasi rant beklenti odaklı laf kalabalıkları dışında somut adımlar atılmadığını söyledi.

“Ülkemizin bir başka noktasında meydana gelebilecek bir afete karşı hazırlığımızın da 6 Şubat depremleri öncesinden daha iyi olduğunu göremiyoruz” diyen Ekmen, “Maalesef ki ne teknik ne de idari yönden gerekli hazırlıklar yapılmamaktadır” dedi.

 

MERSİN FAYLARA UZAK DEĞİL!

Depremlerin en önemli afet olduğu ülkemizde, nüfusun yüzde 92’sinin, yerleşim bölgelerinin yüzde 95’inin ve sanayi tesislerinin önemli bölümü deprem bölgelerinde bulunduğuna dikkat çeken Ekmen, “Mersin’de bulunduğu konum itibariyle aktif fay hatlarına yakınlığı ve zemin özellikleri nedeniyle depreme karşı önemli riskler barındırmaktadır.

Mersin ili için deprem tehlikesini, bölgedeki şu aktif faylar oluşturmaktadır: Adana’da bulunan faylar; Karaisalı-Karsantı Fay Zonu, Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Kıbrıs-Helenik Yayı (Bindirme Fayı), Ölü Deniz Fayı ve Ecemiş Fayı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş/Pazarcık ve Kahramanmaraş/Elbistan merkezli depremler Mersin ilimizde de önemli ölçüde hissedilmiştir.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonucunda Mersin ilimizde 3 bin 595 binada hasar tespit çalışması yapılmış, Mezitli ilçesinde 40 dairelik bir site ağır hasarlı olması nedeniyle kontrollü yıkılmış, 21 binanın orta, 244 binanın az hasarlı ve 2 bin 830 binanın da hasarsız olduğu belirtilmiştir.

Depremde yayılan deprem dalgaları özellikle alüvyon zeminlerde yüzeyi çok daha fazla sallamaktadır. Bunun sonucunda binaların olduğu gibi göçme veya yan yatma ihtimali bulunmaktadır. Mersin ve çevresinde meydana gelebilecek bir depremin Mersin’i bu şekilde etkileyebilme ihtimali bulunmaktadır.

Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerleri, genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı için deprem durumunda daha tehlikelidir. Deprem sırasında gevşek zeminlerin, sağlam zemin ve kayalara oranla çok daha fazla etkilenmekte ve en büyük hasarlar buralarda gözlenmektedir.

 

MERSİN İÇİN DEPREM SENARYOLARI VE DURUM TESPİTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonu hazırlanan Mersin İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP-AFAD) kapsamında 1 adet muhtemel ve 1 adet kötü senaryo olmak üzere iki adet deprem senaryosu ele alınmıştır.

Muhtemel senaryo kapsamında Adana Ceyhan merkezli 6.8 büyüklüğünde bir deprem ve en kötü senaryo olarak da Yenice merkezli 7.0 büyüklüğünde bir deprem ele alınmıştır. Her iki senaryo durumunda da söz konusu depremlerin afete dönüşme nedenleri ve etkilerini en aza indirmek için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiği açıktır.

Bu kapsamda ilimiz özelinde yer alan risklere kabaca bakacak olursak; İmar Barışı sonucu oturum izni alan binaların durumu sorun teşkil etmektedir.

Bazı bölgelerde sıvılaşma riski vardır ve bu alanlarda yoğun yapılaşma bulunmaktadır. Kaçak yapıların tespiti ve analizi için personel sayısı yeterli değildir. Yapı stoğu bilgisi yetersizdir.  Kentsel dönüşüm yapılmamaktadır. Vatandaşlar DASK sigortasını yeteri ölçüde yaptırmamaktadır.  Altyapı şebekelerinin deprem durumunda zarar görme ihtimali yüksektir. Eski yerleşim yerlerindeki eski yapılarda hala çok sayıda insanın barınmaktadır.  Sanayi alanları deprem açısından riskli bölgelerde bulunmaktadır.

Petrol dolum tesisleri ve petrol istasyonlarının sayısal olarak çokluğu ikincil afetler açısından ciddi risk taşımaktadır. Dolgu sistemi ile dere yatağında oluşturulan arsalardaki yapılar deprem riski bulunan kentte can güvenliğini önemli ölçüde tehdit etmektedir. Gerek olası deprem riskleri gerekse de deprem bölgesine yakınlığı göz önüne alındığında arama kurtarma timleri arama kurtarma altyapısı ve acil ihtiyaçlar açısından da lojistik depolama hususunda gereken tedbirler alınmamıştır.

6 Şubat’ta meydana gelen depremler yaşadığımız ilk büyük depremler değildir. Maalesef son da olmayacaktır. Ne zaman nerede böyle bir depremin meydana geleceği bilinmemektedir. Ancak bir deprem sonrası benzeri acılar yaşatan felakete dönüşmesini önlemek için gerekli tedbirler alınarak risk oluşturan unsurlar tamamen ortadan kaldırılmalıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA