Vahap Seçer istenmiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Vahap Seçer istenmiyor!


 

Adayların bir türlü belirlenemediği Mersin CHP’de anket ve algı savaşları hız kazandı. Mersin CHP Değişim Hareketi, ilkinde olduğu gibi ikinci anketinde de Vahap Seçer’i istenmeyen adam ilan etti.

HEDİYE EROĞLU

 

İktidar ve muhalefette yerel seçim hazırlıkları hızlandı. Mersin’de Cumhur İttifakı da, CHP de, İYİ Parti de henüz adayını belirleyemedi. Aday belirleme süreci kızışırken özellikle CHP’de işler iyice karıştı. Adayların bir türlü belirlenemediği Mersin CHP’de anket ve algı savaşları hız kazandı. Mersin CHP Değişim Hareketi, ilkinde olduğu gibi ikinci anketinde de Vahap Seçer’i istenmeyen adam ilan etti. Seçer’e yakın medya kuruluşları ise ‘aday’ algısı yaratarak, kamuoyunu yönlendirme çabasında.

 

4 BİN 750 KİŞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Mersin CHP Değişim Hareketi ilkini Aralık ayı başında açıkladığı kamuoyu araştırması şeklindeki anketinin ikinci etabını paylaştı.

Mersin CHP tabanına yönelik yaptığı ve 4 bin 750 kişinin katıldığı ikinci anketin büyükşehir ve 12 ilçe belediyesi sonuçlarına ilişkin basın açıklamasını Prof. Dr. Erkan Aktaş, kamuoyuyla paylaştı.

Çalışmanın 5-12 Aralık 2023 tarihlerinde Mersin’de yapıldığını söyleyen Aktaş, “Bu çalışma verileri Google drive kullanılarak kişilerin gmail hesaplarından birer anket girerek yapılmıştır. Bu veriler Mersin ilindeki 13 ilçeden alınmıştır. Bu çalışmada, CHP Değişim Hareketine katkı verenlerin çok önemli payı olmuştur. Ankette veri toplamada tesadüfü değil de kartopu örneklem yöntemi kullanılabilmiştir. Bu yüzden oran yerine sıralama verilmiştir.

Ankete katılanların yüzde 35’i kadın ve yüzde 65’i ise erkektir. Ankete katılan yaşına bakıldığında, her yaş grubunda katılım bulunmaktadır. Ankete doğal olarak, en çok 41-50 yaş grubu katılım göstermiştir.

 

ANKETE KATILIMDA MERKEZ AĞIRLIKTA

Ankete katılanların yüzde 60’ı merkez ilçelerden, yüzde17’si Tarsus’tan ve geriye kalan yüzde 23’ü ise diğer ilçelerden oluşmaktadır. Ankete tüm ilçelerden katılım sağlanmıştır. Fakat bazı ilçelerde tek aday adayı olduğu için sınırlı katılım olmuştur. Çamlıyayla ilçesinde hiç aday adayı çıkmamıştır.

Ankete katılan yüzde 90’ı geçen seçimde CHP’ye oy verdiğini, yüzde 5’i ise oy kullanmadığını belirtmiştir.

Anketin ilçelere dağılımında, büyükşehir aday tercihi belirlenirken, yaklaşık olarak 2023 yılı seçim sonuçlarına göre ilçelerden örnek seçilmiştir. CHP’nin az oy aldığı ilçelerde rastgele tekrar örnek çekilerek Büyükşehir sonuçları oluşturulmuştur. Büyükşehir ile ilgili analizler 3493 kişi ile yapılmıştır.

 

MERSİN ÖN SEÇİM İSTİYOR

Mersin ilindeki CHP’lerin ilk sırada Vahap Seçer’i, ikinci sırada Fikri Sağlar’ı, üçüncü sırada Serdar Kuyucuoğlu’nu, dördüncü sırada Alper Turna’yı, beşinci sırada Alptekin Eser’i ve altıncı sırada Ayhan Kızıltan’ı aday olarak görmek istiyor.

Vahap Seçer, 5 yıllık hizmeti sonucu CHP’li seçmenlerin en fazla desteğini aldığı görülmektedir. Fikri Sağlar ise yapılan ankete göre, CHP Seçmenlerin büyükşehir için en fazla tercih ettiği 2. kişi konumundadır. Özellikle ön seçim isteyen adayların başında Fikri Sağlar ve Alptekin Eser gelmektedir. Tabanın sesi olma adına, CHP genel merkezinin ön seçim isteyen adayları dikkate alması gerekir.

Serdar Kuyucuoğlu, Mersin CHP büyükşehirde en güçlü 3. aday adayı konumundadır. Kuyucuoğlu da bir önceki seçimde ilk olarak, CHP adayı olarak Ankara’ya çağırılıp, son anda vazgeçilen bir aday adayı olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu durum Serdar Kuyucuoğlu için de rövanş niteliğinde bir yarışa dönüşmüş durumda.

3 aday adayı dışında diğer aday adayları sırasıyla, en genç aday adayı Alper Turna, parti emekçisi Alptekin Eser ve bir önceki dönem MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan oldu. Özellikle ön seçim isteyen parti emekçisi Alptekin Eser’in parti tabanına verdiği mesai ve ilgi takdire şayan bir durum arz etmektedir. Ekonomi vizyonu ile kentte değer katabilecek MTSO eski başkanı Ayhan Kızıltan ise ayrı seçenek olarak rekabeti daha da güçlendirmektedir” dedi.

 

SEÇER’İN YÖNETİM ŞEKLİ ‘TEK ADAM’

Prof. Dr. Erkan Aktaş, Mersinli CHP’lilerin, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in yönetim şeklini ‘Tek Adamcı’ olarak gördüklerini bir önceki anket çalışmasında ortaya çıkardıklarını da anımsattı.

“Bu sonuca paralel olarak, CHP seçmenin yüzde 22’si Vahap SEÇER CHP Büyükşehir adayı olduğu zaman asla oy vermeyeceğini belirmektedir” diyen Aktaş, “Ankete katılanların yüzde 48’i ise aday kim olursa CHP’ye oy veririm şeklinde görüş bildirmektedirler. Vahap Seçer’den sonra asla oy vermem denen diğer adaylar sırasıyla; Fikri Sağlar, Serdar Kuyucuoğlu, Alptekin Eser, Ayhan Kızıltan ve Alper Turna’dır” diye konuştu.

 

BELEDİYELER ARASINDAKİ KAVGA PARTİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ankette yer alan, ‘CHP’den Aday Olduğu Zaman Asla Oy Vermeyi Düşünmediğiniz Aday Adayı’ sorusuna gelen yanıtları da paylaşan Prof. DR. Erkan Aktaş, “Büyükşehir belediyesi ile diğer CHP’li ilçe belediyeler arasında yaşanan sorun partiyi çok olumsuz etkilediği ve parti içi örgütleri arasında gerilimi arttırdığı görülmektedir. Bu yaşanan iklim Mersin Büyükşehir seçimlerini de olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden, alternatif adaylarla birlikte ön seçim yaparak Mersin’de ivedilikle adaylar belirlenmesi gerekmektedir.

 

“VAHAP SEÇER EN FAZLA OY VERİLMEYECEK ADAY KONUMUNDA”

Sayın Vahap Seçer partilerin en fazla istediği aday olmakla birlikte, aday olduğunda en fazla oy verilmeyecek aday konumundadır. Bu durum CHP genel merkezinin işini daha da zorlaştırmaktadır. Bu yüzden, aday belirleme süreçlerinde ön seçime gidilmesi parti içindeki küskünlükleri daha da azaltabileceği söylenebilir. Genel merkezin yapacağı anketlerde; katılımcı yönetim yada tek adamcı bakış, aday tercihi yada aday karşıtlığı gibi soruların birlikte sorulması gerekmektedir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA