Hasta ilaca ulaşamıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hasta ilaca ulaşamıyor!


 

İlaç zammı açıklamasından sonra ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de ilaç bulmak zorlaştı: Firmalar 25 Aralık tarihini beklerken Mersin Eczacı Odası’ndan, Sağlık Bakanlığı’na acil çözüm için çağrı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

İlaç zammı kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam geleceği kesinleşti. Bu kararın açıklaması sonrasında eczanelerde ilaç bulmak zor bir hal aldı.

Firmalar zammın uygulamaya gireceği 25 Aralık tarihini beklerken 25. Bölge Mersin Eczacı Odası’ndan, Sağlık Bakanlığı'na acil çözüm için çağrı geldi.

Odadan yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na açık çağrı; Derinleşen ekonomik krize paralel olarak yıllar içinde yaşanan ilaç yokları ülkemizin kronik sorunlarından biri haline geldi. Normal ve olağan olan ilacın bulunabilir ve erişilebilir olmasıyken, olağanüstü olan ilaç yokluğuna alıştırıldık. İlaca ticari bir ürün olarak bakamayız, ilaç olmazsa olmaz yaşamsal bir üründür. İlaca ekonomik değil, insani bir bakış açısıyla, sağlığın temel bir unsuru olarak bakılmalıdır. İlaç ile ilgili fiyat değişikliklerine enflasyonu yükseltir, kamu maliyesine yük getirir mantığı ile bakılamaz. Kaldı ki ülkemizde ilaca ayrılan bütçe oransal olarak da OECD ülkelerinin tümünün gerisindedir.

Uzun süredir içinden çıkamadığımız ilaç krizinin temelindeki sorunun kaynağı olan İlaç Fiyat Kararnamesinde 16.12.2023 tarihinde duyurulan ve dokuz gün sonra, 25.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile ilaç yoklukları dayanılmaz bir hal almıştır. Eczanelerimize ilaç tedariki durmuştur. Sektörel olarak birlikte çalışma ortamına da büyük zarar veren bu durum acilen çözüm beklemektedir. Hasta ilaca ulaşamıyor! Eczacı çaresiz, hastasına ilaç bulamıyor! İlaç ertelenebilir bir ihtiyaç değil, temel insan haklarından olan sağlığa ulaşım hakkının asli unsurudur. Sağlık Bakanlığı'nı tüm hastalarımızın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında acilen önlem almaya davet ediyoruz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA