Aydıncık Büyükalan Plajı gözden mi çıkarıldı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Aydıncık Büyükalan Plajı gözden mi çıkarıldı?


 

Mersin’in Aydıncık ilçesinde tepkilere rağmen yapımı sürmekte olan Yat Limanı projesi ile Büyükalan Plajının gözden çıkarılması endişesi yaşanıyor. İlçe halkı, Plaj gözden çıkarılmadı ise yeniden doğal haline gelmesi için hangi önlemler planlanmaktadır?” sorusunu gündeme taşıdı. AGİKDER ilçe halkını birlikte mücadeleye çağırdı.

HEDİYE EROĞLU

 

Roma mezarlarının bulunduğu sit alanına ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan Aydıncık Yat Limanı’nı yaşam savunucuları kabul etmiyor. Ancak bir yandan da devam eden inşaat bölgede hızla çevre tahribatına neden oluyor.

Yaklaşık 10 yıldır yapımı gündemde olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapımı için 2013’de start verdiği 400 yat bağlama kapasiteli Aydıncık Yat Limanı projesinin 3 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanırken inşaat hala tamamlanamadı.

Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na göre; Liman için yapıların karaya bağlantısını sağlamak, liman kıyı sahası ve beton saha oluşturmak maksadıyla 8 bin 292,85 metrekarelik alanda dolgu yapılması ise tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Özellikle yöre halkı; sit alanı ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına liman yapılmasına tepkilerini sürdürüyor.

 

PLAJ KULLANILMAZ HALE GELDİ, SAHİLİ ÇAMUR KAPLADI

Bu kapsamda son olarak bir ses de ilçenin sorunlarına dair yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nden (AGİKDER) geldi.

AGİKDER yönetimi, yapımı sürmekte olan Aydıncık Yat Limanı projesinin yarattığı endişere dikkat çekerek, “Proje ile Mersin’in en güzel sahillerinden birisi olan Büyükalan Plajı artık kullanılamayacak hale geldi. Yat limanı yapımında kullanılan dolgu malzemelerinin niteliği ile inşaat nedeniyle plajın batısının kapanması ve buna bağlı olarak deniz suyu sirkülasyonunun azalması; denizin çamur ve taş parçaları ile dolmasına neden olmuştur” denildi.

 

ÖNLEM ALINMAZSA PLAJ BATAKLIĞA DÖNÜŞECEK

Önlem alınmaması halinde yakın gelecekte plajın bataklık haline dönüşmesine yol açılacağı da anlaşıldığına dair uyarılarda bulunan AGİKDER, ilçe sakinlerini konunun takipçisi olmak adına çözüm aramaya ve birlikte hareket etmeye çağırdı. Bu kapsamda, “Sorunun anlaşılması ve olası çözümlerini tartışmaya başlanılmasından önce cevaplanması bazı sorularımız vardır? Bu soruların cevaplarını devletin ilgili kurumlarından isteyeceğiz. Sizlerden de “Yat Limanı Tahribatının Önlenmesine” yönelik yol gösterici öneriler yapılmasını talep etmekteyiz.

 

TAHRİBAT ÖNGÖRÜLDÜ MÜ?

Yat limanı yapımına ilişkin sorularımız: Yat Limanı ihalesi öncesinde hazırlandığı iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunda; yat Limanı yerinin Büyükalan Plajını kullanılamayacak hale getirme riski değerlendirilmiş ve mevcutta oluşan tahribat öngörülmüş müdür?

ÇED raporunda bu tahribat öngörüldü ise; Aydıncık Büyükalan Plajının gözden çıkarılmasına mı karar verilmiştir? Gözden çıkarılmadı ise yeniden doğal haline gelmesi için hangi önlemler planlanmaktadır?

 

ÇÖZÜMLER İÇİNDE YAT LİMANININ SONLANDIRILMASI VAR MI?

ÇED Raporunda bu tahribat öngörülmedi ise; oluşan tahribat yetkililerce tespit edilip kayıt altına alındı mı? Tahribatın önlenmesi için hangi çözümler planlanmaktadır? Çözümler içinde yat limanının sonlandırılması var mıdır? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatıldı mı?

Proje sahibi, ‘ÇED Olumlu’ kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara yaptırmış mıdır? Eğer yapıldı ise Bakanlığa sunulmuş raporlarda artık kullanılamayacak hale gelmiş bulunan Büyükalan plajı kayıt altına alınmış mı? Ne gibi çözümler sunulmuştur? Bakanlık, İzleme Raporuna ilişkin hangi değerlendirme ve kararları almıştır?

 

İLÇE HALKI MÜCADELE İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURMA PEŞİNDE

ÇED Raporu ile İzleme Raporlarının bir suretinin kentin bir paydaşı olan AGİKDER’e de verilmesi talebimize olumlu yaklaşılarak bu raporlar verilecek midir?

Soruna ilişkin yol haritamızı bu bilgi ve belgeler ile sizlerden gelen görüşlere göre değerlendirip oluşturacağız. Sonrasında, sizlerle birlikte oluşturulacak yol haritasına göre hareket etmeyi planlıyoruz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA