Kadınlardan fermuar sistemi çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadınlardan fermuar sistemi çağrısı


 

Mersin’de 13 belediye başkanı erkek, 405 belediye meclis üyesinin sadece 46’sı kadınken Kent Konseyi Kadın Meclisi, “Belediye başkanlıklarında kadın adaylara yer verin, meclis üyeliklerinde fermuar sistemini uygulayın” diyerek, temsilde eşitlik çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Yerel seçimlere 3 ay gibi bir süre Mersin’de kadınlar temsilde eşitlik çağrılarını arttırıyor. Son olarak Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi, ülkenin gelişmesinin önünde büyük bir engel teşkil eden yetersiz temsil sorununu çözebilmek için topluma, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düştüğüne dair çağrı yaptı. Konsey bu sorunun kadının siyasette var olma isteği, parti onayı, seçmenin ve toplumun olumlu desteği ile bu sorunun çözülebileceğine olan inancını basın açıklaması ile duyurdu.

 

“SİYASAL ALANDA DA EŞİT TEMSİLDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Belgin Gürağaç konsey adına yaptığı açıklamada, ileri, çağdaş demokrasiler için; toplumun bütün farklılıklarının yönetim mekanizmalarında temsil edilmesinin önemine dikkat çekti.

“Ülkemizde ise demokrasi, bir asırlık Cumhuriyet yönetimi ve altmış yılı aşkın çok partili yaşam deneyimine rağmen hala uluslararası standartlardan çok uzaktır” diyen Gürağaç, “Siyasal alanda da eşit temsilden söz etmek mümkün değildir. Hiç kuşku yok ki, genel yurttaşlık haklarının kazanılması kadınların ülkenin ve dünyanın eşit bireyleri olarak kabul edilmelerini sağlamıştır. Bununla birlikte, hepimiz biliriz ki, eşitlik, yalnızca soyut olarak ya da hukuksal kurallar çerçevesinde yaşama geçen bir değer değildir: Bugün artık kadınların siyasi, ekonomik, yasal, toplumsal, kültürel haklarını kullanmalarının önünde görünür bir engel yoktur.

 

MERSİN’DE 13 BELEDİYE BAŞKANI ERKEK, 405 BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİN SADECE 46’SI KADIN

Peki ama nasıl oluyor da kadınların temsil oranlarına baktığımızda arada bir uçurum görüyoruz.

TBMM’de 121 kadın 479 erkek milletvekili oran; yüzde 20, kadınlar, yerel yönetimlerde de yok denecek kadar az sayıda temsil edilmektedir. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre; 30 Büyükşehir Belediye Başkanından sadece 3’ü kadın oran; yüzde 10. Bin 359 belediye başkanından 38 kadın 1321 erkek oran; yüzde 3. Muhtarlıklarda oran yüzde 2.14.  

İlimizde de durum pek farklı değil, 1 Büyükşehir ve 13 ilçe belediye başkanının hepsi erkektir. 405 belediye meclis üyesinin 46’sı kadın 359’u erkektir. Halbuki Türkiye’de ilk kadın belediye başkanı Mersin’de Müfide İlhan’dır. O tarihten bu yana 73 yıl geçmiş olmasına hala Mersin’in tarihinde ki tek kadın belediye başkanıdır.

 

KADIN YOKSA DEMOKRASİ YOKTUR

Yerel demokrasinin temel koşullarından birisi eşit temsil ve tüm kesimlerin dâhil olduğu bir siyasal sürecin varlığıdır. Ancak hem ulusal düzeyde hem de yerel düzeyde kadının siyasal hayatta temsilinin yeterli düzeyde olmadığı yukarıdaki istatistiklerle ortaya konulmuştur. Kadın temsilinin yeterli düzeyde olmadığı bir yerel yönetim sisteminde yerel demokrasinin ve demokratikleşmenin tam anlamı ile sağlandığı söylenemez.

Ülkemizin gelişmesinin önünde büyük bir engel teşkil eden yetersiz temsil sorununu çözebilmek için topluma, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşmektedir. Bizler de Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadının siyasette var olma isteği, parti onayı, seçmenin ve toplumun olumlu desteği ile bu sorunun çözülebileceğinin bilincindeyiz.

Demokrasi için eşit temsil, eşit temsil için partilerin yerel seçimlerde gösterecekleri adayların en az yüzde 50’ sinin kadın olması gerekir.

 

ADAYLAR FERMUAR SİSTEMİ İLE SIRALANMALI

Belediye meclisleri ve il genel meclislerine gösterilecek adaylar, bir kadın-bir erkek olarak, fermuar sistemi izlenerek sıralanmalıdır.

Kadın ve erkek, tüm adayların toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemiş, her türlü ayrımcılığa karşı, insan, kadın, doğa ve hayvan haklarına saygılı kişilerden olmasına özen gösterilmelidir.

Laiklik ve hukukun üstünlüğünü savunan; bilime saygılı; sermayenin değil, halkın ve doğanın çıkarlarını gözeten; yoksullukla mücadeleyi amaç edinen; iklim adaletini savunan; tüm afetler için politika geliştirebilecek adaylara yer verilmesini istiyoruz

Sorgulayan, düşünen hakkını arayan kadının barışın, üretimin ve dönüşümün anahtarı olduğu bilinciyle, yaklaşan yerel seçimlerde kadın belediye başkan aday adayları, meclis üyeleri, kadın muhtar adayları görmek istiyoruz.

Siyasi partilere buradan çağrı yapıyoruz, eşitlikçi politikalar uygulayın ve kadınların eşit temsilini gözetin. Belediye başkanlıklarında kadın adaylara yer verin, meclis üyeliklerinde fermuar sistemini uygulayın.

 Demokrasi için eşitlik şart. Yarının eşit, özgür, demokratik toplumu kurmak için bugün sorumluluk alma zamanı. Temsilde eşitlik, yaşam da eşitlik. Yaşasın kadın dayanışması” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA