Akaryakıt ihalesindeki skandal iddialar meclise taşındı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akaryakıt ihalesindeki skandal iddialar meclise taşındı


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin adrese teslim, 45 milyonluk kamu zararı ve süresinden önce ödeme iddiaları ile gündeme gelen akaryakıt ihalesi Büyükşehir Meclisinde gündeme taşındı. Cumhur İttifakı sansasyona neden olan ihale ilgili sessizliğini bozarak iddialara yanıt istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, güncel pompa fiyatlarının yüzde 7,2 fazlasıyla ve yaklaşık 45 milyon TL’lik kamu zararı ile gerçekleştirdiği öne sürülen 625 milyon 691 bin TL’lik 2024 yılı akaryakıt ürünleri ve adblue alım ihalesi tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İhalenin 6,56 üzerinde bir oranla 45 milyon TL’lik kamu zararı ile yapıldığı, yüklenici firmalarına 90 gün öncesinde ödeme yapılmadığına ilişkin iddialar son olarak Belediye Meclis toplantısına taşındı. Cumhur İttifakı sansasyona neden olan ihale ilgili sessizliğini bozarak iddialara yanıt istedi.

 

“İDDİALARI SORMAK İÇİN BAŞKANI BEKLEDİK AMA GELMEDİ”

MHP’li Mahmut Tat, meclis üyesi ve vatandaş olarak milyonlarca lira tasarrufta bulunabilecekken ihalenin bu şartlarda yapılmasını kabul edemediğini söyledi.

Gündeme bomba gibi düşen akaryakıt ihalesi ile ilgili soru olduğunu ancak Bakan Vahap Seçer’in geçen hafta gündeme getiremediklerini ve bu haftayı beklediklerini söyleyen Tat, “Fakat bugünde sayın başkanımız yok siz varsınız. Yılın son meclisini yapıyoruz, kamuoyuyla sorularımızı paylaşmak için söz aldım. Akaryakıt ihalesi ile ilgili kamuoyunda büyük bir rahatsızlık oldu.

2019 yılında da akaryakıt ihalesi ile ilgili sıkıntılar yaşamıştık. O şartlarda ihalenin olmayacağı düşüncesiyle ihale iptal edildi. Belediyeler 5 bin ton üzeri alımlarda serbest kullanıcı lisansını EPDK’dan alarak, dağıtıcı firmaları akaryakıt ihalesine direk çağırabilir. 2019’da da Büyükşehir bu belgeyi aldı çünkü alım miktarımız 5 bin tonun üzerindeydi. Bu lisansı aldıktan sonra dağıtıcı firmalar ihaleye davet edildi. EPDK lisansının alınması ile dağıtıcı firmaların ihaleye çağrılmasından sonra OPET şirketi yüzde 13 kırım ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne akaryakıt verme ihalesini kazandı. Belediyemiz bu sayede o günkü maliyet ile 25 milyon TL kar elde etti. Hata sayın başkan, büyükşehir toplantısında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, ‘bu ihaleyi nasıl yaptınız da böyle kar ettiniz?’ sorusundan sonra olayın yapım şeklini anlatarak, Ankara Büyükşehir Belediyesine de öncülük yapan bir Mersin Büyükşehir Belediyesinden bahsetti.

 

“İHALE NEDEN POMPA FİYATI ÜZERİNE YÜZDE 7 EKLENEREK BİR FİRMAYA İHALE VERİLDİ?”

Bugün ise yaklaşık 580 milyon TL’lik bir ihale var. Yaklaşık maliyetin üzerine yüzde 7 eklenerek ihale 625 milyon TL’ye bir firmaya teslim edilmiş.

Serbest kullanıcı lisansı EPDK’dan alınarak ve dağıtım firmaları davet edilebilirken ki zaten belli bir miktarın altında iş bitirmesi olanlar ihaleye giremezken, neden yaklaşık 3 yıldır EPDK’dan serbest kullanıcı lisansı alınmadan ihaleler yapılıyor. Bu doğru bir ihale şekli değildir.

Yaklaşık 3 yıldır EPDK lisansı alınmadan yapılan ihaleler yüzde 1- 1,5 kırımla giderken, geçen hafta yapılan ihale neden pompa fiyatı üzerine yüzde 7 eklenerek bir firmaya ihale verildi? Bu kabullenilebilecek bir şey değil. Firmalar ihaleye katılmıyor gibi çeşitli zorluklar dile getirebilir ama bu düzenlemeyi idarenin yapması gerekir. Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların ihaleye davet edilmesi ile bu akaryakıt ihalesini çok daha düşük fiyata bu ihaleyi verebilirdik. Dağıtıcı firmalar kendi bayilerine akaryakıtı yüzde 15 kar ile veriyor. Yüzde 7’de buradan eklersek yüzde 22 kar ile bu firma almış oluyor. Niyet okumaya gerek yok. Türkiye şartları belli. Bundan sonra artma ihtimali belli. Dağıtıcı firmalar yüzde 15’lere varan kırımlarla ihaleleri veriyorlar. Yüzde 15 bayi artı yüzde 7 kar ile bu ihalenin verilmesi hiç de normal şartlarda kabul edilebilir bir şey değil. Bizde bunun araştırmasını yapacağız. Mersin halkının parasını yarın bize sıkıntı yaşatacak şekilde bu kadar cesurca harcamak doğur değildir. Başkan olsaydı sorularımız bunlardı.

 

BELEDİYEDEN SAVUNMA

Belediye bürokratları ise akaryakıt ihalesinin 17 Kasım tarihinde yapıldığının bilgisin vererek, 2019’dan itibaren EPDK’dan alınan serbest dağıtıcı lisansına sahip olunduğunu, ihalenin de 2019’dan itibaren dağıtıcı firmalara açık bir şekilde yapıldığı belirtilerek, herhangi bir kısıtlayıcı maddenin de olmadığı vurgulandı. Bürokratlar bu sene ki ihalenin de her sene olduğu gibi aynı şartlara göre açık olarak yapıldığını, gelen kırımlara, tekliflere bakıldığında ihaleye 3 firma katılırken 1 firmanın teminat mektubunun yuğun bulunmayarak elendiği, 2 firmadan birinin yüzde 6.56 ve diğerinin ise 7.55 oranında teklif verdiğini açıkladı. Bürokratlar ödeme süresinin ise 90 gün olarak sözleşmede yer aldığı belirtilerek, ödemede haksızlık yapılmadığını ve yapılan araştırmalarda tüm Türkiye’de 2024 yılı için verilen akaryakıt tekliflerinin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğunu savundu.

 

“İHALE NEDEN YAPILMASI GEREKEN ŞEKİLDE YAPILMADI”

MHP’li Tat ise EPDK’dan her yıl lisansın yenilenme zorunluluğu olduğunu anımsatarak, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı ihalesi iptal edildikten sonra bu belgeyi almıştır ama ondan sonraki yıllarda almamıştır.

Sizin 16 bin ton gibi çok ciddi rakamlı ihalenize serbest piyasadaki firmaların girmesi başka, dağıtım firmalarının girmesi başka bir şeydir.  Ortada ki karlar belli. 2020’de OPET’in yüzde aldığı ihale ile başkanımız aylarca Türkiye’ye şamil olmasıyla övündüğü 25 milyonluk kardan bahsediyorum. O yıllarda. Bu yıllarda siz ne kadar kar edebileceğini hesaplarsınız. Biz ihalenin yapım şeklini; neden EPDK’dan serbest kullanım lisansı alınıp, dağıtım şirketlerinin katılımı sağlanarak yapılmadığını soruyoruz. Yoksa ihalenin hesabına kitabına uydurularak hukuki açıdan bir engeli yok. Ama yapılması gereken şekliyle neden yapılmadı, bunu soruyoruz” diye konuştu.

 

“AÇIKLAMALAR YETERLİ DEĞİL”

Belediye Bürokratları ise, “Serbest kullanıcı lisansı her yıl yenilenmektedir. Bu yıl da yenilenmiştir. İhalemizde bu lisansa göre yapılmıştır. 2019’daki şartlarda ki gibi. Geçen yıl ve önceki yıl OPET ihalemize girmiştir ama bu yıl katılım göstermemiştir” dedi.

Vahap Seçer’in katılmaması nedeniyle Belediye Meclisine Başkanlık eden CHP’li Erden Doğruöz, “Başkanım konu yeterli olmuştur demesi üzerine tepki gösteren Tat, “Başkanım açıklamalar yeterli değil çünkü ortada belediyemizin, halkımızın milyonlarca lira para tasarrufunda bulunması gerekirken bu yapılmamıştır. Böyle bir ihaleyi meclis üyesi, Mersin halkını vatandaşı olarak kabul edemiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA