Mersin’in ağzına bir parmak bal çalınmak isteniyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in ağzına bir parmak bal çalınmak isteniyor!


 

Mersin’e yıllardır söz verilen ancak her seçim öncesi vaatten öte gitmeyen Ana Konteyner Limanı’nı için iktidardan yine bir çıkış geldi. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Mersin’e söz verilen Ana Konteyner Limanı’nın Adana’ya yapılacağını, Mersin’e ise Lojistik Liman adı altında bir liman yapılmasının planlandığını açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Yaklaşan yerel seçimler öncesi iktidardan yine Mersin’e yıllardır söz verilen ancak yapılmayan Ana Konteyer Limanı yatırımı ile ilgili vaat geldi!...

İktidarca, 2014 – 2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık 10’uncu Kalkınma Planında, “Mersin Konteyner Limanı yapımına başlanacak” ifadesine yer verilirken bu söz yıllarca tutulmadı.

İktidar 11’inci Kalkınma Planı’nda Mersin yerine söz konusu Ana Konteyner Limanı için yapılacağı yer ile ilgili ‘Doğu Akdeniz’ ifadesine yer vermesi kentte tepki çekerken, eleştirilere rağmen son olarak geçtiğimiz günlerde kabul edilen 12. Kalkınma Planı’nda da bu ifade değişmedi.  

İktidar; son 12 yıldaki 4 seçim beyannamesinde ve 10. Kalkınma Planı’nda Konteyner Limanı için Mersin’e söz vermesine rağmen sözünü tutmazken, etüt, fizibilite çalışmaları ve ÇED süreci tamamlanmasına rağmen proje için yatırım startı vermedi.

 

MERSİN BEKLERKEN ADANA’DA TOPLANTI YAPILDI

Mersin’de iktidara tepkiler yükselirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Adana’da bir konteyner limanı yapımı için harekete geçildi. Geçen yıl Adana Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce projenin ÇED sürecine ilişkin Halkın Katılım Toplantısı yapıldı.

 

MERSİN İSYAN ETTİ AMA!...

Yaklaşık 20 yıldır HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ve 355 milyon euro bedelle inşa edilecek Ana Konteyner Limanı’nın söz verilenin aksine Adana’ya yapılması girişimlerine sert çıkan Mersin iş dünyası temsilcileri, “Bu yanlıştan bir an önce dönün” çağrısı yaptı.

 

“MERSİN KONTEYNER LİMANI ETÜT PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Konuya Mersinlilerin tepkisi sürerken Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'nden “Uluslararası Mersin Konteyner Limanı etüt proje çalışmalarımız devam ediyor” açıklaması geldi.

Açıklamada, Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanların Mersin'de bulunduğu ifade edilerek Mersin'deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla; Mersin Konteyner Limanı en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır" denildi.

Bu amaçla Genel Müdürlükçe etüt proje çalışmaları yürütüldüğü Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projesi kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmalarının devam edildiği kaydedildi.

 

ANA KONTEYNER LİMANI GİTTİ, LOJİSTİK LİMANI GELDİ

Her seçim öncesi Mersin’deki tepkiyi azaltmak için vaatten öteye gitmeyen Ana Konteyner Limanının akıbetinde belirsizlik sürürken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan ilginç bir çıkış geldi. Uraloğlu, Mersin Lojistik Limanı ve Adana Ana Konteyner Limanı projelerine ilişkin bilgi verdi.

Mersin Ana Konteyner Limanı olarak yapılması beklenen proje için, “Mersin Lojistik Limanı” ifadesini kullanan Uraloğlu, ilk etap proje çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek “Çalışmalar sonucunda, liman kapasitesinin yıllık yaklaşık 10 milyon TEU olması planlanmaktadır. İlk etüt çalışmaları tamamlanan limanın ikinci aşamasına geçildi" diye konuştu.

 

KONUM YENİDEN BELİRLENECEK

Bakan Uraloğlu’nun, Mersin Lojistik Limanı'nın yapımına esas olmak üzere ihtiyaç duyulan çalışmalara başlandığını, bu kapsamda konum belirlenmesi, taslak genel vaziyet planı, kesitler, açıklama raporu, yaklaşık maliyet hazırlanması ve fizibilite raporu hazırlanması işlerinin sözleşmelerinin yapıldığını söylemesi de kafa karıştırdı.

Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılacağı yer Serbset Bölge geri sahası olarak belirlenmişken Uraloğlu’nun ‘konum belirleme’ çıkışı, liman farklı bir yere mi yapılacak?” sorusunun gündeme gelmesine de neden oldu.

Yumurtalık ilçesinde yapılması planlanan Adana Ana Konteyner Limanı Projesi'nin ise ÇED sürecinin devam ettiğini vurgulayan Uraloğlu, limanın yıllık 9 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacağını aktardı.

 

AKDENİZ BÖLGESİ'NDE 44 LİMAN BULUNUYOR

Akdeniz Bölgesi'nde Hatay-İskenderun, Adana ve Mersin'de büyük ya da küçük elleçleme yapan 44 liman bulunduğunu aktaran Uraloğlu, bunların yıllık elleçleme kapasitesinin yaklaşık 100 milyon ton dökme yük, 170 milyon ton sıvı yük ve 4,5 milyon TEU konteyner elleçleme olduğunu ifade etti. Uraloğlu, yeni yapılacak limanlarla bölgedeki kapasitelerin çok üzerine çıkılacağını dile getirdi.

Türkiye'nin, çeşitli ülkelere doğrudan deniz bağlantıları sağlayan 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridinde Karadeniz, Batı Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri için önemli bir deniz alanına sahip olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, Türkiye'deki limanların ekonomi için hayati bir önemi bulunduğunu söyledi.

 

“AKDENİZ BÖLGESİ'NİN DÜNYANIN YENİ LİMAN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI HEDEFLİYORUZ”

Uraloğlu, yeni limanlarla bölgenin liman endüstrisinin oluşacağını belirterek, şunları kaydetti: “Bu limanlar sayesinde bölgede endüstri, lojistik, maden, tarım, tekstil, hayvancılık, enerji gibi ana sektörlerde yeni atılımlar gerçekleşmesini öngörüyoruz. Akdeniz Bölgesi'nin, dünyanın yeni bir liman cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz. Limanlarla bölgede dolaylı olarak yaklaşık 50 bin, doğrudan ise 10 bin istihdam alanı oluşacak. Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasına yaklaşık 2,5 milyar lira doğrudan, dolaylı ve indirgenmiş ekonomik etkilerle ciro olarak toplam 20 milyar liralık etkisi olacak. Mersin ve Adana'da yapılacak her iki limanla, dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında yeni ticaret ekseni oluşacak."

Uraloğlu, Akdeniz'de kurulacak limanlarla Basra Körfezi'nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e bağlanmasının yanı sıra Süveyş Kanalı'ndan gelen büyük tonajlı gemilerin yüklerinin Türkiye üzerinden dağıtılmasının sağlanacağını belirterek, doğu-batı, güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin Akdeniz'e Türkiye üzerinden geçmesine olanak sağlanacağını söyledi.

 

“MERSİN’İ KÜSTÜRMEMEK İÇİN AĞZIMIZA BİR PARMAK BAL ÇALINMAK İSTENİYOR”

Konuyu kentte yakın takip eden isimlerden olan araştırmacı yazar Abdullah Ayan ise gelişmeleri anlamakta zorlandığını söyleyerek, bakan Uraloğlu’nun kafa karıştırıcı ifadelerine dikkat çekti.

“Projenin adı değiştirilmiş, Mersin Ana Konteyner Limanı, Mersin Lojistik Limanı olmuş” diyen Ayan, “Bakan fizibilite çalışmasının bölüm bölüm yapılacağını belirtiyor. İyi de neden bölüm bölüm yapılacak? Ayrıca da zaten ana Konteyner Limanı’nın fizibilite çalışmaları zaten tamamlandı. Ayrıca konum belirleme ile ilgili yeniden bir çalışmadan bahsediliyor ama biz konumu belirlemiştik.

Mersin’i küstürmemek için ağzımıza bir parmak bal çalınmak isteniyor. Genel seçim öncesi de fizibilite çalışmasına devam ediyoruz demişlerdi. Ama ÇED dosyası bile tamamlandı yatırıma başlanması gerekiyor. Yerel seçimler geldi Mersin’in liman sevdası tazelendi. Yerel seçimlere yönelik bir hamle” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA