Yenişehir Belediyesi’nden usulsüzlükler silsilesi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yenişehir Belediyesi’nden usulsüzlükler silsilesi!


 

Türkiye’deki en akıllı 13.şehir seçilmesi ile övünen Mersin’deki Yenişehir Belediyesi, Sayıştay denetiminden geçer not alamadı. Sayıştay denetimde; bazı hesapların gerçek durumlarının yansıtılmamasından alacak takibine, işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmamasından gelirlerin amacı dışında kullanımına 28 usulsüzlük tespit etti.

HEDİYE EROĞLU

 

Sayıştay, CHP’li Abdullah Özyiğit yönetimindeki Yenişehir Belediyesi’ne dair yaptığı denetimlerde usulsüz 28 bulguya erişti!

Denetim görüşünün dayanağı bulgular; akaryakıt alımlarının ilk madde ve malzemeler hesabına alınmadan doğrudan giderleştirilmesi, maddi duran varlıklar için yapılan değer artırıcı harcamaların doğrudan giderleştirilmesi, mal ve hizmet üreten kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabının gerçek durumu yansıtmaması, maddi duran varlıklar için amortisman ayrılmaması, tahsis edilen ve tahsisli kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarının yapılmaması, yapılmakta olan yatırımlar hesabında kayıtlı olan tutarlardan geçici kabulü yapılanların ilgili varlık hesaplarına aktarılmaması, indirilecek ve hesaplanan katma değer vergisi hesaplarının kullanılmaması, maddi olmayan duran varlık alımlarının haklar hesabında izlenmemesi, peşin tahsil edilen kira gelirlerinin muhasebe hesaplarında dönemsellik ilkesine uygun olarak izlenmemesi, kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmaması öne çıktı.

 

MALİ BULGULAR DİKKAT ÇEKİYOR!

Raporun diğer bulgular bölümünde ise; kişilerden alacaklar hesabına kurum alacaklarının kaydedilmesi, taşınmaz tahsis işlemlerine ilişkin hatalı uygulamalar bulunması, tesis niteliğindeki dayanıklı taşınırların tesis makine ve cihazlar hesabına kaydedilmemesi, alınan yurt ücretlerinin gelir hesabına kaydedilmemesi, parasal limitler dâhilinde yapılan mal ve hizmet alımlarında bütçeye konulan ödeneğin yüzde 10’unun aşılması, işgale konu olan taşınmazlardan ecrimisil alınmaması ve tahliye edilmemesi, kamulaştırılan yerlerle ilgili emlak vergisinin tapu müdürlüğü nezdinde takibinin yapılmaması, taşınmaz malların kiraya verilmesi ihalesinde ek sözleşme ile ihale dokümanlarındaki hükümlerin değiştirilmesi, çevre temizlik vergisi mükellefiyeti tesis edilmeyen işyerlerinin bulunması, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından belediyeye aktarılması gereken çevre temizlik vergisi payları ve katı atık bedellerinin takip edilmemesi, işçilerin kanunda belirtilen yıllık izinlerinin kullandırılmaması, sosyal denge sözleşmesine konusu dışında hüküm konulması, bütçe emanetleri hesabında kayıtlı tutarların muhasebe kayıtlarına alındığı sıraya göre ödenmemesi, avans işlemlerinde mevzuatta belirtilen sürelere uyulmaması, gecekondu fonu gelirlerinin amacı dışında kullanılması, yevmiye defterinde boş yevmiye bırakılması ve geçmişe yönelik kayıt yapılması, harcama birimlerince ön mali kontrol yapılmaması ve mevzuatta belirtilen sınırı aşan taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının ön mali kontrole tabi tutulmaması.

 

YENİŞEHİR BAKANLIKÇA AKILLI BULUNMASIYLA ÖVÜNDÜ

Öte yandan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise Türkiye’deki en akıllı 13’üncü şehir seçilmeleri ile övündü.

Konuyla ilgili Yenişehir Belediyesi ve Başkan Özyiğit’in sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirmede, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan ve bir kentin akıllı şehir kabiliyetleri değerlendirilerek olgunluk seviyesinin tespit edildiği ve olgunluk seviyesinin iyileştirilmesi için öneriler sunulduğu ‘Akıllı Şehir Olgunluk Değerlendirme Modeli’ne katılan ilk ilçe belediyesi olduk. Yenişehir’imiz modelde 81 il arasında en akıllı 13. şehir oldu.

 

Bakanlığın yayınladığı ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı göz önünde bulundurarak, ‘Mersin Yenişehir Belediyesi Akıllı Şehirler Stratejik Plan 2030”u hazırlamaya başladık. Hava kalitesi ölçümleri, ısı haritaları, akıllı otopark sistemleri, bina enerji yönetimi gibi alanlarda ekolojik çalışmalar gerçekleştireceğiz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA