Mersin’in MIP’e karşı yürüyüşüne izin çıkmadı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in MIP’e karşı yürüyüşüne izin çıkmadı!


 

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), Atatürk Parkına doğru genişleme projesi ve dolgu malzemesi sağlanması için taş ocakları açılması projelerine karşı Mersin’de 9 Aralık’ta yapmak istediği yürüyüşe valilikçe izin verilmedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in akciğerleri olarak da bilinen Atatürk Parkı’nın, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), genişleme projesi ile yok edilmek istenmesine karşı kentte mücadele etkin bir şekilde devam ediyor.

Mücadelenin öncüsü konumundaki Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), genişleme projesine karşı açılan davaların Anayasa Mahkemesinden usul yönünden reddedilmesi ile hız verilmesine karşı başlattığı karşı mücadele ise engellemelerle karşılaşıyor.

 

MIP HIZLANDI MERÇED EYLEMLERİ ARTTIRMA KARARI ALDI

Mersin mücadeleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşımaya hazırlanırken, yüzde 40’ı Singapur, yüzde 40’u Avusturya’dan bir fona ve sadece yüzde 10’u yerli Afken Holdinge ait olan MIP şirketi ise yargı sürecini beklemeden çalışmalara hız verdi.

MERÇED de, buna tepki olarak eylemsellik hareketini güçlendirme kararı aldı. Bir dizi eylem etkinliği organize eden dernek, kent dinamikleri ile 9 Aralık’ta Özgür Çocuk Parkında buluşup Liman A kapısı önüne yürümek için hazırlık yaptı.

VALİLİK YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

Yürüyüşle ilgili Mersin Valiliğine yazılı dilekçe ile başvuru yapan MERÇED yönetimi, red kararı ile karşılaştı. Mersin Valiliği, Mersinlilerin MIP’e karşı yürüyüşünü izin vermedi.  

 

MERSİN MÜCADELEDEN VAZGEÇMİYOR

Ancak dernek yönetimi yürüyüşe izin çıkmasa da eylemlerini sürdürme kararı aldı. Bu kapsamda MERÇED, emek ve demokrasi güçlerine çağrı yaparak, 9 Aralık 2023 günü Özgür Çocuk Parkında buluşarak, basın açıklamasına destek istedi.

 

“ATATÜRK PARKI KONTEYNERLERLE DOLACAKTIR”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, son zamanlarda kentte yaşam alanlarına özellikle yeşil alanlara ciddi saldırılar yapıldığını söyledi.

Her geçen gün artan saldırıların çevreyi kirleterek sağlığın bozulmasına neden olduğunu anlatan Aslan, “MIP’ın mevcut limanı Atatürk Parkına doğru genişletme çalışmalarına başlamış olması hukuksuzdur ve kent yaşamına yapılmış bir saldırıdır. Bu proje Atatürk Parkı'nın yok olmasına neden olacaktır. Liman genişletme çalışmalarıyla Atatürk Parkı'nın tümünün işgal edileceği ve tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar verecektir. Planlama ilkelerine aykırı olarak yapılan liman genişleme çalışmaları, kamu yararını görmezden gelinerek şirketin rant yararı ön planda yer alması sağlanarak yapılmıştır” dedi.

 

“ATATÜRK PARKI KENTİN SİMGESİDİR”

Mersin’in Akciğerleri olarak bilinen Atatürk Parkı’nın kentin simgesi olduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti: “Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları, Atatürk Parkı'nın halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı’nda liman genişleme projesi alanında mevcut liman kapasitesinin yüzde 50 oranında artış sağlayacaktır. Dip taraması ve dolgu alanının yapılacak olması deniz kirliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, hava kirliliğinin oluşmasına, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edilmesine ve kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA