Üretici de pazarcıda narenciyeden dertli! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Üretici de pazarcıda narenciyeden dertli!


 

Mersin ve bölgesinde üreticilerin arayıp dalında kalan narenciyeyi ücretsiz alıp satmaları için talepte bulunduğu pazarcılar, işçilik, paketleme ve nakliye masrafları kurtarmadığı için istekleri geri çeviriyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Artan maliyetler ve ihracattaki daralma nedeniyle dalında kalan narenciye bedavaya da verilse satılamıyor! Kış meyvelerinin başında gelse de para etmediği için dalında kalan narenciye üreticiye de, ihracatçıya da, pazarcıya da dert oldu!

 

“BEDAVA ALIN GÖTÜRÜN DİYORLAR AMA ALAMIYORUZ”

Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdulhalim Batur, dalında kalan narenciye ürünlerinin pazarcı esnafı tarafından ücretsiz alınması için üreticiden çok sayıda talep aldıklarını açıkladı. Ancak yüksek girdiği maliyetleri nedeniyle bu talepleri geri çevirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Batur, pazarcı esnafının da mağdur olduğunu kaydetti.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Pazarcılar Federasyonu’nun da yönetiminde yer aldığını anımsatan Batur, bölge illeri ile yaptıkları görüşmelere ilişkin verdiği bilgide, ülke genelinde durumun benzer olduğunun altını çizdi.

MALİYETİ KURTARMIYOR

Üreticinin çok zor günler geçirdiğinin bilincinde olduklarını ve ellerinden geldiği kadar yardımcı olma çabası içinde bulunduklarını da dile getiren Başkan Batur, “üreticiler bizi arayıp, ‘benim bahçemde limonum var gel bunu bedava topla götür’ diyor ancak bunu yapamıyoruz. Çünkü limon veya mandalinayı dalından bedavaya dahi alsak, İstanbul, İzmir gibi bir şehre götürmek için işçilik, nakliye ve ambalaj masrafları karşımıza çıkıyor. Sadece bu üç maddenin maliyeti 7,5- 8 lira. Yani ürünü bedavaya da alsan götüreceğin şehirde sana en az 7,5- 8 lira maliyeti var. Bu kadar açık ve net. Çiftçi de zaten bu yüzden toplamayıp, dalında bırakıyor, işçi maliyeti vermemek için.

 

HER YERDE DURUM AYNI!

Dün Niğde’yi, Kütahya’yı aradım ve mandalinanın fiyatını sordum. Çiftçi arkadaşlarımız arıyor, ‘ürün dalında kaldı, ne yapabiliriz?’ diye soruyor. Biz çiftçiye nasıl yardımcı olabileceğimizin çabası içerisindeyiz.

Türkiye Pazarcılar Yönetim Kurulu Üyesi olduğum için ülke genelinde ki 300 bin pazarcı ve 101 odadan da sorumluyum. Buradan hareketle tıkandığımız zaman dışarıya ne gönderebiliriz, onlar bize ne gönderebilir bunu araştırıyoruz. Niğde’de mandalinanın kilosunun 5 TL olduğu söylendi.

Öte yandan bu zor şartlarda tarım işçileri de hakkını alamıyor. Sabahın seherinden akyamın geç saatine kadar soğukta, yağmurda çalışan tarım işçilerinin yevmiyesi 800 TL. ürün ortada, maaş ortada, nakliye ortada. Biz ürünü toplasak zaten en az 6-7 TL bize maliyeti olacak” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA