Su faturasını şişirecek zamma Toroslar’dan fren! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Su faturasını şişirecek zamma Toroslar’dan fren!


 

İlçe belediyelerinin su faturalarına yansıtılarak elde ettiği ev ve işyerlerine ilişkin evsel katı atık tarifesi zammı Toroslar Belediyesi’nde de gündeme geldi. İlgili komisyonlar aylık ücretin 6 TL’den 16 TL’ye çıkması yönünde karar alırken Başkan Yılmaz, yüksek artışın düşürülmesi için teklifi komisyona iade etti.

HEDİYE EROĞLU

 

Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Aralık Ayı Birinci Birleşimi, Yunus emre Kültür Merkezinde yapıldı.

Toplantıda ilk önce belediye 2023 yılı mali bütçesinde denklik sağlanması amacıyla 224 milyon TL’lik ek ödenek maddesi görüşüldü.

Ek bütçe gerekçesinde belediye birimlerinde; İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü’nün 56 milyon, Destek Hizmetleri Müdürlüğünün 35 milyon TL, Fen İşlerinin 70 milyon TL, Temizlik İşleri Müdürlüğünün 5 milyon TL, Koordinasyon İşleri Müdürlüğünün 20 milyon TL, Kültür İşleri Müdürlüğü’nün 8 milyon TL, Sosyal İşler Müdürlüğünün 30 milyon olmak üzere ek ödenek miktarı 224 milyon TL olarak açıklandı.

Gelir ek ödeneklerinde ise vergi gelirlerinden 100 milyon TL, harçlardan 100 milyon TL ve diğer gelirlerden elde edilecek gelirler ile 224 milyon TL ek gelir elde edilerek bütçe denkliği sağlandığı bildirildi.

Ancak Plan ve Bütçe Komisyonu teklifi oy çokluğuyla kabul ederken komisyon üyelerinden Hıdır Genç ve Yusuf Karakoyun, gelir kalemleri açıklanmadığı için teklife red oyu vererek; şerh düştüler.  

Konuyla ilgili söz alan Yusuf Karakoyun, 2023 yılında enflasyon nedeniyle birçok kalemde artış olduğunu, diğer belediyelerin de ek bütçe yaptığını söyleyerek, Giderler ile ilgili bir sıkıntı yok ama gelirler ile ilgili izaha ihtiyaç var. Çünkü bahsedilen tabloda vergi gelirler ve diğer gelirler denilmekte. Mali işlerden bununla ilgili tatmin edici bir bilgi istedik. Merkezi hükümetten mi gelecek bu diğer gelirler. 2023 yılı bütçesinde gelirlerin ne kadar olduğu bellidir ki merkezi hükümetten gelen parada bellidir. Bu yıl içerisinde bizim artışımıza ek olarak merkezi hükümetten gelen parada bir artış mı vardır? Veya vergi gelirlerimiz mi arttı?  Bahsedilen meblağ 2023 bütçesinin yüzde 30’una tekabül eden bir rakamdır ki bunun bu kalemler ile izah edilmesi bizce şerh konusudur” dedi.

Müzakereler sonrası komisyon raporu yapılan oylamada oy çokluğuyla kabil edildi.

EVSEL ATIK ATRİFESİNE BÜYÜK ZAM DURDURULDU

Toplantıda, Toroslar Belediyesi’nin 2024 mali yılı evsel katı atık tarifesine ait zam düzenlemesi görüşmeleri dikkat çekti. İlçe belediyelerinin en önemli gelir kalemlerinden olan evsel katı atık tarifesine yüksek orandaki zam meclisten geri döndü.

Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına havale edilen konuyla ilgili ortak raporunda 6 TL olan atık fiyatlandırmasını 16 TL’ye çıkarılmasını önerdi. Ancak Başkan Atsız Afşın Yılmaz, raporu incelediğini söyleyerek, “Daha önce 6 TL olan tarife 16 TL olarak belirlenmiş. Biraz yüksek bir artış gibi geldi onun için konuyu komisyona iade edelim. Üzerinde tekrar çalışılsın diye düşünüyorum” dedi.  

 

“BİR BERBER İLE FABRİKA AYNI VERGİYİ ÖDEMEMELİ”

Meclis üyesi Yusuf Karakoyunlu ise konuyla ilgili komisyonda tartışmalar yaşandığını hatta şerh de koyduklarını söyleyerek, “Yapılan harcamaların sonunda hanelere ve abone sayılarına dağıtılarak yapılıyor. Biz geçen sene de bir öneri sunmuştuk. Fiat artışından ziyade özellikle iş yerleri ile ilgili bir ayrıştırma yapılmasını istemiştik. Örneğin Yenişehir Belediyesi bunu yapmış. Bir berber ile fabrika aynı çöpü üretmiyor. Dolayısıyla ikisinin aynı çöp vergisi vermesi adaletsiz bir yaklaşım. Fiyat artışı da 6 TL’den 16 TL’ye çıkarılıyor. Biz neye artış yapacağız? Enflasyon desek bu kadar artış yok. Yeniden değerlendirme görüşünüzü değerli görüyoruz çünkü biz de bu yönde bir yeniden değerlendirme istiyorduk. Diğer belediyelerde bu kadar yüksek artışlar yapmamış. Akdeniz Belediyesi 9 TL olarak belirlemiş. Yenişehir ve Mezitli’de yine bizim altımızda. Bu hassasiyeti gösterdiğiniz için teşekkür ederim, umarım bu düzenleme komisyondan oy birliğiyle çıkar” dedi.

 

VATANDAŞIN YÜKÜNÜ BELEDİYE ÜZERİNE ALACAK

Başkan Yılmaz ise evsel katı atık tarifesinin nasıl hesaplanacağına ilişkin bir yönetmelik olduğunu belirterek, “Bir önceki yıl aynı kaleme ilişkin yapılan harcamalar esas alınarak belli bir formül ile bu artışlar yapılıyor. Aslında belediyelerin birçoğunun belirlenen ücretleri bizden daha çok olanlar da var. Örneğin 22 veya 18 TL olanlar var. Birde bu konut ile ticariyi ayırma konusuna da bakalım. Tabi bu mevcut altyapının da buna imkan vermesi ile mümkün oluyor. Mesela 2024 yılı için Akdeniz 9 TL’den 14,70’e, Mezitli 22 TL’ye, Yenişehir 19,72 TL’ye çıkarmış fiyatlarını. Aslında biz şunu yapacağız vatandaşın üzerine yıkılan yükü biraz üzerimize almış olacağız. Onun için konuyu tekrar çalışalım. Öneriler ide dikkate alalım” dedi. Bunun üzerine teklif yeniden görüşülmek üzere yeniden ilgili komisyonlara havale edildi. Başkan Yılmaz, 7 Aralık’ta ikinci birleşimin yapılacağını söyleyerek, komisyona teklifin bu toplantıya yetişmesinin önemin ede vurgu yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA