Büyükşehir işçisi huzursuz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir işçisi huzursuz!


 

Mersin Büyükşehir ile Belediye İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile kadrolu işçilerle yapılan zammının sosyal haklar kısılarak yapılmasına tepkiler artarak sürüyor. Yaşananlar iş barışı ve huzurunu bozarken 100’e yakın işçi, haklarını savunmadıkları gerekçesiyle Belediye İş Sendikasından istifa etti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 31 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok tarafından, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ çalışanlarını kapsayan; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Belediye-İş Sendikası ve DİSK Genel-İş arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nin ek protokolü ve kadrolu işçiler için ek protokolün İmza Töreni gerçekleştirildi. Toplu İş Sözleşmesi’nin Ek Protokolü ile en düşük işçi maaşı 14 bin 686 TL oldu.

Tok, kadrolu işçilerde ise yemek ücretinin 45 TL’den yine 75 TL’ye yükseltildiğini ve kadrolu bir işçinin maaşının da 18 bin 071,11 TL’den 18 bin 731,11 TL’ye çıktığını sözlerine ekledi.

Belediye İş Sendikası Mersin 1 No’lu Şube Başkanı Nail Kaya da, “Ülkemizdeki ekonomik kriz ortadayken, Sayın Başkanımıza duyarlılığından dolayı Belediye İş Sendikası ve işçilerimiz adına tekrar teşekkür ediyorum. Hepimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

 

SÖZDE ZAM SOSYAL HAKLAR KISILARAK YAPILDI

Ancak zamların yakacak ve giyecek yardımlarından kısılarak yapıldığı iddiasıyla yaşananlara tepki gösteren Mersin Büyükşehir ve MESKİ çalışanları, Belediye İş Sendikası’ndan istifa etmeye başladı. Şuana kadar 100’e yakın işçinin sendikadan istifa ettiği ileri sürüldü.

Sendikanın haklarını korumadığını ve belediye yönetimi güdümüyle hareket ettiğini savunan işçiler, kesinti ve kırpmalarla sözde maaş artışlarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

SENDİKADAN İSTİFALARA KARŞI BASKI VE MOBBİNG İDDİASI

Maaşlarının hayat pahallılığı ve enflasyona yenildiğini ileri süren işçiler istifa kararlarının ise belediye yönetimi ve sendikadan tepki çektiğini ve bu yüzden mobbing ve baskıya maruz kaldıklarını savundular.

 

AKDENİZ’DE ÇALIŞANLAR DAHA ÇOK KAZANIYOR

Adının açıklanmasını istemeyen bir işçi gazetemize yaptığı açıklamada, şuana kadar Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’den 100’e yakın çalışanın Belediye İş Sendikası’ndan istifa ettiğini söyleyerek, yaşanan hak kayıpları nedeniyle bu sayının önümüzdeki günlerde artmasının söz konusu olduğunu açıkladı.

İşçi, “Mersin Büyükşehir Belediyesinde ve MESKİ Genel Müdürlüğünde çalışan kadrolu personeller 2018 yılına kadar kurumlarında çalışan mühendislerle hemen hemen aynı aylık net ücreti alırken 2019 yılından sonra kurumda çalışan kadrolu işçi personelin aylık ücretleri sistematik bir şekilde düşüş göstermiştir. Bu güne gelindiğinde diğer kamu kurumlarında (Karayolları, DSİ, Valilik, Milli Eğitim, Tarım İl Müdürlüğü vb.) çalışan kadrolu işçilerin aylık net kazançları ikramiyeleri hariç 32.000 – 34.000 TL ikramiye dâhil edildiğinde yaklaşık 40.000 – 42.000 TL arasında ücret almaktadır. Hatta Akdeniz Belediyesinde çalışan bekâr kadrolu bir işçi ikramiye hariç aylık net 32.000 – 33.000 TL, ikramiye dâhil 40.000 – 42.000 TL arasında ücret almaktadır.

 

“İŞÇİLERİN HALİ HARAP DURUMDA”

 

Belediyemiz ve MESKİ de çalışan ve 2019 öncesinde kadrolu personellerimizle eşit ücret alan mühendisler sosyal denge tazminatı dâhil 40.000 – 42.000 TL almaktadır. Belediye, Kadrolu işçilere son olarak sendika ile ek protokol yaparak günlük yevmiyelere 30 TL artış yapıldığı, yemek parasının günlük 75 TL’ye yükselttiği açıklandı. Hatta Büyükşehir ve MESKİ’de çalışan kadrolu personellerin bu zamla birlikte 18 bin 071,11 TL olan ücretlerinin 18 bin 731,11 TL’ye çıkartıldığı ifade edilmektedir.

Eleştirdiğiniz hükümetin verdiği ücretle sizin verdiğiniz ücret arasında dağlar var. 2019 yılına kadar eşit ücret alan iki farklı çalışandan ücretini sizlerin belirlediği kadrolu işçilerin hali harap durumda.

 

EMEKLİ PERSONEL TAZMİNATINI ALAMADI

Hatta sendika ile sözleşmelere bir madde konularak emekli olan kadrolu işçi personelin tazminatlarının 3 taksitte ödenmesi karar bağlanmış durumda. Ama emekli olan kadrolu işçi personelin tazminatlarının da ödenemediği ayyuka çıkmış durumdadır. Emekli olan bir memurun emekli tazminatını 3 taksitte mi ödüyorsunuz?

Emekli olan şirket personellerinin emekli tazminatlarını da kadrolu personel gibi 3 taksitte mi ödüyorsunuz? Tazminatların kadrolu işçi personele 3 taksitte ödenmesi, sadece memur ve şirket personellerine yapılan pozitif ayrımcılığı ifade etmektedir.

 

“MEMUR VE ŞİRKET İŞÇİLERİNE FAZLADAN ZAM YAPILIYOR”

Ayrıca memur ve şirket personeli yılda 2 defa ücret artışı yapıldığı halde kadrolu işçilere yıldan yıla Mart ayında neden 1 defa ücret artışı verilmektedir? Kadrolu personele olan bu öfke nedir acaba? Kadrolu işçilere 2019 yılından sonra dayatılan bu ücret haksızlığı sonrası aylık net kazançları yoksulluk sınırı olan 38 bin TL’nin çok altında kaldığı gibi, açlık sınırı olan 11 bin 658 TL’nin biraz üzerinde olduğu aşikârdır. Bu durum iş yerinde iç huzuru ve iç barışı bozmaktadır.

 

İŞÇİ MUTSUZ, ÇARESİZ

İlimizde yaşayan insanları refah yaşatmaya çalışırken canını dişine takan ve gece gündüz çalışan kurumumuz emekçilerini açlığa, sefalete, mutsuzluğa ve çaresiz duruma bırakmak olmaz. Mersin halkı mutlu huzurlu olacaksa, bizlerin öncelikle özellikle çalışanlarımızın, emekçilerimizin huzurlu mutlu olması gerekir. Eşinin çocuğunun istediğini alamayan, alacak miktarda ücret kazanamayan bir emekçi iş yerinde huzurlu ve mutlu olur mu? İş yerinde canla başla verimli çalışması mümkün mü? Elbette ki hayır.

O zaman biz öncelikle iş yerimizde çalışan insanı mutlu etmekten başlayalım. Sonra Mersin halkını mutlu edelim. Bu nedenle Kadrolu işçi personele ve diğer emekçilerin ücretlerini minimum yoksulluk sınırı olan 38.000 TL ve üzerinde bir seviyeye getirelim ve eskiden olduğu gibi aynı işyerinde aynı işi yapan insanları birbirinden ayırmadan, eşit işe eşit ücret verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

BAŞKANIN ŞOFÖRÜ BAŞKAN OLMUŞTU

Geçen yıl Şubat ayında Büyükşehir Belediyesi yönetiminin gölgesinde yapılan Belediye – İş Sendikası Mersin Şube Genel Kurulu’nda yaşananlar tepkilere neden olmuştu.

Mersin’de yaklaşık bir yıl önce Belediye İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanlığı’na seçilen Mehmet Güner’in, sendikada görev aldığı kısa sürede önemli bir ivme yakalanmasına rağmen belediye yönetimince aday olmasının engellendiği iddia edildi.

Baskılara rağmen Güner yeniden aday olurken, karşısına Çamlıyayla’dan Nail Kaya çıkarıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in desteklediği Kaya, yaklaşık 180 delegenin 125

oyunu olurken, Güner 40 oy alabildi.

Babası halen Çamlıyayla’da CHP’nin etkin isimlerinden olan ve kendisi de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yakın ekibinde yer alan ve bir dönem şoförlüğünü yapan Kaya, halen Çamlıyayla’da görevli yönetici olarak görev yapıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA