Büyükşehir’den hızlı meclis | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir’den hızlı meclis


 

Başkan Vahap Seçer’in şehir dışında olması nedeniyle katılmadığı Meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkanvekili Ali Boltaç başkanlığında tarihindeki en kısa sürede gerçekleştirildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in şehir dışında olması nedeniyle toplantıya ilk kez Tarsus’tan Meclis üyesi Ali Boltaç başkanlık etti. Toplantıda birimlerden gelen 1 ve komisyonlardan gelen 17 gündem maddesi görüşüldü.

Ağırlıklı olarak imar planlarına ilişkin düzenlemelere imza atan mecliste, geçen hafta yapılan ilk oturumda komisyona gönderilen konular da ele alındı.

YENİTAŞKENT İMAR PLANLARI HDP MUHALEFETİNE RAĞMEN REVİZE EDİLDİ

Toplantıda, Akdeniz ilçesi Yenitaşkent Mahallesi ile ilgili 1/1000 ölçekli imar plan notu değişikliği HDP muhalefetine rağmen kabul edildi.

Plan notları ile ilgili teklifte; “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar ( da minimum ifraz koşulu 5000 metrekare olup bu parsellerin ifrazından sonraki kamu yoluna minimum 25 metre cephesi olmalıdır. Parsellerde 5000 metrekare altındaki parseller dahil) inşaat alanı katsayısı E 0 05 ’den fazla olmamalı, toplam inşaat alanı 250 metrekare h 6 50 m’yi aşmamak, yola ve parsel sınırına 5 m’den fazla yaklaşmamak koşulları ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi ve bu tesislerin müştemilatları yapılabilir hükmü yer aldığı belirtilmektedir.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12 12 2022 tarih ve 673 sayılı Kararı ile onaylanan Mersin İli, Akdeniz Toroslar Yenişehir Mezitli İlçeleri 2 Etap 2 Bölge İlave ve Revizyon 1 5000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Notlarında da Tarım Alanları başlıklı bölümünde tarım alanlarına ilişkin plan hükümleri belirlenmiştir” düzenlemesi yer aldı.

 

“YETERLİ GÖRÜŞME YAPILAMADI”

Plandaki değişikliklerin tarım alanlarını tehdit ettiğini öne süren HDP’li Ali Tanrıverdi, “Yenitaşkent’teki tarım alanları ile ilgili imar planları yapılırken belde belediyesi 2001’de plana not düşmüştür. Bu plan notu bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış. Şimdi bu bölge ile ilgili yeniden plan notları hazırlanıyor. Bu teklif Akdeniz Meclisine geldi, komisyonalar havale edildi. Genelde 3 gün çalışan komisyonlarda yeterli görüşme yapılmadı. Acelesi olmamasına rağmen sayın başkanın bu konuyu getirip resen getirip onaylanması için çalışmasının doğru olmadığını, yeniden görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü orada önemli tarım alanları var. Ve bu alanlarda kaçak yapılar bulunuyor ki bunlar tarımsal üretim amaçlı değil, depolamaya yönelik. Bu planların geçmesi durumunda tarım alanları, tarım dışına çıkartılacak ve başka alanlarda değerlendirileceğine dair endişelerimiz var. Bu karar hukuki değildir ve yeniden tartışılmalıdır.

Komisyonlarda görüşme süresi uzatılmadı, net bir karara varılamadı. Sayın başkan ‘komisyonlarda görüşme süre uzatılıyor, benim çalışmalarım engelleniyor’ deniyor. Oysa biz 3 günlük görüşmelerde komisyonlarda önemli kararlar aldık. Komisyonlar olağanüstü şekilde çalışıyor. Bu konuyu bir daha ki toplantıda ele alacağımızı söylememize rağmen sayın başkan bunu büyükşehir meclisine getirdi, ben bu yüzden olumsuz oy kullanacağım” dedi.

Ancak yapılan oylamada teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

MESKİ’YE 150 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ VERİLDİ

Büyükşehir Meclisinde, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genele Müdürlüğü’nün 150 milyon TL’lik borçlanma talebi de görüşüldü.

Teklif kapsamında MESKİ Genel Müdürlüğü'nün İller Bankası A.Ş.’den kullanacağı, faiz hariç 150 milyon TL gayri nakdi kredi kullanılması, krediye ilişkin düzenlenen kredi sözleşmelerinden kaynaklanan her türlü ödeme yükümlülüğünü sözleşme hükümleri çerçevesinde yerine getirememesi ve/veya kredi teminatlarının yetersiz kalması halinde Büyükşehir Belediyesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı ve/veya banka tarafından dağıtılan yasal payların mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamının garanti olarak gösterilmesi ve konuya ilişkin her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesi için Başkan Vahap Seçer'e yetki verilmesi istendi.

Teklif oy birliğiyle kabul edildi.

 

SİLİFKE’NİN YENİ BÜTÇESİ 334 MİLYON 500 BİN TL OLDU

Ayrıca meclis, Silifke Belediye Meclisi’nin 2023 mali yılı ek ödeneği ile ilgili teklifi de görüşerek karara bağlandı.

Teklif kapsamında Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 08 08 2023 tarihli ve 345 sayılı ara kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen, Silifke Belediye Meclisi’nin 27 07 2023 tarih ve 71 sayılı kararı ile onaylanan 2023 mali yılı 334 milyon 500 bin TL ek ödeneğinin; Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37 Maddesi doğrultusunda görüşülmesi ile ilgili teklifin komisyonumuz tarafından incelenmesi neticesinde kabul edildi.

Ayrıca meclis, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’nün talebi doğrultusunda; 4 adet 2008 model otobüsün üniversiteye tahsisini de görüşerek karara bağladı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA