Meclis üyesi Yıldız kentte yaşananlara isyan etti! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Meclis üyesi Yıldız kentte yaşananlara isyan etti!


 

Limanı yöneten MIP’in kenti kilitlemesinden uyuşturucu trafiğinin merkezi haline gelmesine, Davultepe’yi katletmekle eleştirilen Hüseyin Çalışkan’a karayollarının söz verip yapmadığı yatırımlardan, Atatürk Parkı’nın tahsisinin gerçekleşmemesine isyan eden CHP’li Meclis Üyesi Abdurruhman Yıldız: “Bu kadar ‘ben yaptım oldu’ Türkiye’nin başka bir yerinde bu kadar olmuyordur!”

HEDİYE EROĞLU

 

CHP’li Meclis Üyesi Abdurruhman Yıldız, kentte yaşananlara Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısının birinci birleşiminde isyan etti.

Limanı yöneten MIP’in kenti kilitlemesinden uyuşturucu trafiğinin merkezi haline gelmesine, Davultepe’yi katletmekle eleştirilen Hüseyin Çalışkan’a karayollarının söz verip yapmadığı yatırımlardan, Atatürk Parkı’nın tahsisinin gerçekleşmemesine karşı ses yükselten Yıldız, yaşananlara adeta isyan etti.

 

ATATÜRK PARKI ÇOK CİDDİ PROBLEMLERLE KARŞI KARŞIYA

Bir çok konuyu defalarca dile getirilmesine rağmen mesafe kat edilememesine tepki gösteren Yıldız, “Birincisi benim en çok hassasiyet duyduğum konulardan biri Atatürk Parkı meselesidir,

Çocukluğumuzun tek parkıdır burası ve bizim için duygusal bir önemi vardır. Ancak ne hikmetse 2 yıldan fazladır bir süredir bir türlü belediyemize tahsisi yapılmıyor ve orada gerekli çalışmalar yürütülemiyor. Orada güvenlik başta olmak üzere bir çok ciddi sıkıntılar baş gösteriyor.

 

LİMANI GENİŞLETMEK İÇİN Mİ TAHSİS YAPILMIYOR?

Ben artık şöyle olduğunu düşünüyorum; bilindiği gibi Mersin Limanı’nın genişletilmesi meseli ar. Her halde limanı genişletmek için parkı bize tahsis etmiyorlar. Parkı kaderine terk etmiş durumdalar. Muhtemeldir ki bir dönem sonra ‘zaten burası bir işe yaramıyor, limanı da buraya doğru genişlesin’ denilecek.  

Mahkemeden de zaten bu yönde bir karar çıktı ve orada bir ihale yapılması gündeme geldi.

Ama Mersinliler için burası ne limana ne de bir başka tüccara peşkeş çekilemeyecek kadar kıymetlidir. Ama bir an önce bu sevdadan vazgeçilip, bize tahsisi yapılması lazım.

Bu parkın eski şenlikli günlerine kavuşturulması lazım. Çünkü bu kentte yaşayan tüm insanların tek araçla gelip tüm ihtiyaçlarını giderebildikleri, çocuklarını gezdirip, piknik yapabildikleri tek alan bu parktır. Dolayısıyla bu parka bu önemin verilmesi kanaatindeyim” dedi.

“KARAYOLLARI KENTE ZULMETMEKTEN BAŞKA BİR İŞ YAPMIYOR”

Daha sonra Mersin’de olmasına rağmen yıllardır kentin yeterli hizmet alamamakla eleştirdiği Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’ne yüklenen Abdurrahman Yıldız, 2020’de söz verilen ancak çivi bile çakılmayan Akbelen Mezarlık Kavşağı’ndaki üst geçit projesini gündeme getirdi.

Daha önce pek çok kez dile getirilmesine rağmen ilerlemeyen proje nedeniyle Karayolları’na yüklenen Yıldız, “İkinci Çevreyolu’nun alt tarafında Mezarlık Kavşağına üst ve alt geçit yapmak için Karayolları’nın yaptığı ihale ilerlemiyor. Ama ihale iptal mi oldu bilmiyorum.

 

KARAYOLLARI NE YAPACAKSA BİR AN ÖNCE YAPMALI

Ne hikmet ise bu işler hiç yürümüyor. Bu işlerin cezası da var ama 3 yıl önce ihale edilen köprünün daha çivisi çakılmadı, kazması vurulmadı. Ama mevzuatta işletilmiyor.

Orada çok ciddi sıkıntılar var çünkü kentin batısını doğudaki işletmeler özellikle de Organize Sanayi Bölgesi ile buluşturan bir yol burası. Karayolları oradaki yatırımı geciktirerek kente aslında bir nevi zulmetmekten başka bir iş yapmıyor.

Buradan sesleniyorum; Karayolları yeniden ihaleye mi çıkacak ne yapacaksa Akbelen’deki mezarlığın altındaki kavşağı bir an önce bitirmeli ve bu sıkışıklığa son vermelidir.  Çünkü orada sabahları ve belli saatlerde kuyruk neredeyse Yenişehir sınırlarına kadar uzuyor. Onun için bu meselenin çözülmesi lazım gelir” şeklinde konuştu.

 

“KENTTE TRAFİK KASITLI MI BU HALE GETİRİLİYOR?

Bununla birlikte trafik meselesinin kentte kasıtlı bir hale gelmeye başladığını da dile getiren Yıldız, “İstiklal Caddesi güzel olmuş ama gece 11’den sonra gitmezseniz caddenin yeni halini göremiyorsunuz. Çünkü trafik caddeyi öyle bir hala getirmiş ki artık birli değil 2’li park edilmeye başlanmış. Ve bu caddeye araçla girme konusunda vatandaşlar artık imtina etmeye başlamış. Yani bu kadar zor bir iş mi, ben de bunu anlamakta zorlanıyorum.

 

CADDELERDE YÜRÜNMÜYOR

Özellikle ana artellerde GMK, İnönü Bulvarları, İstiklal ve Silifke Caddelerinde bırakın artık araçla girmeyi, yürüyerek bile girmekte zorlanmaya başladık. Bir biçimde buna çare bulunamıyor mu?

Birkaç yerden araştırdım, soruşturdum kentte 2020 öncesine göre trafik polisi sayısı yüzde 25 artmış. Buna rağmen biz bu park sorununu çözemiyorsak ki belediyenin önündeki cadde dahil olmak üzere araç ile girmeyi bırakın yürünmez halde. Bu iş psikolojik bir savaşa dönüştü. Eğer böyle devam ederse bu trafik meselesi yüzünden insanlar birbirini kırmaya başlayacak” diye konuştu.

HÜSEYİN ÇALIŞKAN NE KADAR GÜÇLÜYMÜŞ!...

Daha sonra Davultepe’deki 100. Yıl Tabiat Parkını ormandan kiralayarak, Çevre ve Şehircilikten aldığı ruhsatla hayata geçirdiği eğlence faaliyetleri ile ekolojiye ve deniz kaplumbağalarının yuvalarına zarar vermekle eleştirilen Hüseyin Çalışkan’a da yüklenen Yıldız, adeta ateş püskürdü. “Mersin’de Davultepe Tabiat Parkı ile birlikte 25 tane daha bu tarz sahil var. Ne hikmetse Çevre Bakanlığı bu 25 tabiat parkını koruma alanı yaparken, sadece burayı koruma alanı dışında bıraktı. Yani 25 tabiat parkında carettaların yaşamı korunuyor, ‘ses, gürültü olmayacak’ deniliyor. Ama 100’üncü yılda bu iş olacak diyor. Ben anlamadım, buradaki işletmeci ne kadar kuvvetli bir insanmış ki, ne kendi yaptığı sözleşmeye uyuyor, ne mevzuata, ne de kanuna uymadan yaşamına devam edebiliyor.

 

“BU KENTTE MAALESEF HER ŞEY ‘BEN YAPTIM OLDU’ ŞEKLİNDE”

Trafik ile bağlantılı söylüyorum bu da Mersin’e özel bir durum. Hakikaten bu kadar ‘ben yaptım oldu’ herhalde Türkiye’nin başka bir yerinde bu kadar olmuyordur. Ama bu kentte maalesef her şey ‘ben yaptım oldu’ şeklinde devam edip gidiyor” dedi.

 

MIP’İN YAPMADIĞI YATIRIMLAR MERSİN’İ GERİYOR

Yeniden liman konusundaki eleştirilerini gündeme getiren CHP’li Yıldız, MIP’in yapmadığı yatırımlar nedeniyle artan trafik yüküne tekrar dikkat çekti.

“Limanın doğu kısmı için trafik yükü getirdiğini daha önce de söylemiştim. Mersin Limanı’nın artık bizim için kentin değeri olmaktan çıkıp, kentin yaşam kalitesine müdahale eder hale geldiğini düşünüyorum.

 

18 AYDA BİTİRELECEK DENİLEN PROJE İÇİN 11 AY GEÇTİ TEMEL BİLE ATILMADI

Kentte dönemin valisinin katılımıyla 26 Eylül 2022 tarihinde MIP tarafından Kapılar ve Yol Projesi’nin yapımı ile ilgili bir tanıtım toplantısı yapıldı. Sözde bu proje 18 ay içinde bitirilecekti. Hatta dönemin valisi ‘ben 18 ayı kabul etmiyorum, daha kısa sürede bitirin’ dedi. Liman işletmecisi MIP de, ‘tamam daha kısa sürede bitireceğiz bu işi’ dedi. Fakat an itibariyle bu sözün üzerinden 11 ay geçmiş durumda. Neredeyse temel bile atılmadı. Bırakın 16 ay içinde bitirilmesini böyle devam ederse 16 sene içinde bile bitirilmeyecek.

 

MIP BÜTÜN MESELEYE CEBİNİ DOLDURMAK OLARAK BAKIYOR

Tüm iş ve işlemleri dolarla yapan, kentin ciddi kaymağını yiyen, uluslararası anlamda bir firma orada birkaç tane kapı veya yol yapmayı kendine zul sayıyor. Bütün meseleye sadece kar etmek olarak, sadece kendi cebini doldurmak olarak bakıyor. Bu kentin bir değerini işlettiğinin farkında değil bu arkadaşlar herhalde. Bunu da hatırlatmak istiyorum.

 

GÜN GEÇMİYOR Kİ LİMANDA UYUŞTURUCU OPERASYONU YAPILMASIN

Yine liman ile bağlantılı gün geçmiyor ki kentimizde uyuşturucu operasyonu yapılmasın. Yani artık neredeyse Mersin uyuşturucu lojistiğinin merkezi haline getirilmiş durumda. Bu, bu kente ciddi bir hançer vuruyor. 2022 yılında 47 kişi uyuşturucuyla bağlantılı meselelerde silahlı çatışmada ölmüş. 2023’ün ilk 4 ayında da 10 kişi yine silahlı çakışmada hayatını yitirmiş. Uyuşturucu meselesi bu kentin bağrına saplanmış bir hançer haline geldi. Bir şekilde bunu güvenlik bürokrasinin çözmesi lazım artık.

MERSİN HARLEM’E DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

En basit trafik probleminden insan hayatına kast eden bir olgu haline gelen liman ve yarattığı sonuçların bir biçimde çözülmesi lazım gelir. Yoksa bizim bu kentte yaşam kalitemiz giderek düşmeye başladı. Eski Amerikan filmlerinde Harlem Mahallesi protipi vardır. Mersin hızla bir Harlem’e dönüştürülmeye çalıştırılıyor. Bizim buna itirazımız var.

Karabucak’ta bir bio kütle enerji santrali yapılmaya çalışıldı, halk itiraz etti, mahkemeye gitti ve ÇED’i durdurdu. Bu halk bu kentin Harlem’e dönüştürülmesine izin vermez, gerekirse kendisi çıkar söyleyeceğini söyler, yapacağını yapar ve yaşam kalitesinin düşmesine izin vermez” şeklinde konuştu.

 

MECLİS ÜYESİ MİNİBÜS ÜCRETLERİNE İSYAN ETTİ

Uzun süreden sonra minibüse binmesi ile zamlar karşısında şok olduğunu da dile getiren CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, sivil yolcu ücretinin 17 TL’ye çıkarılmasına tepki gösterdi.

Yıldız, “Minibüse bindim ve 17 TL para istediler benden. 17 TL minibüs ücreti olmaz. Bunu UKOME mi görüşüyor kim görüşüyor ise bunu ele almak lazım. Tamam mazot yükseldi ama bu da hakikaten olacak iş değil” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA