HEDİYE EROĞLU
Partisinin organizasyonuyla bir dizi programa katılmak üzere Mersin’e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlediği basın toplantısı ile bakanlığını kente yönelik faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Tüm bakan yardımcıları ile Mersin’e çıkarma yaptığının altını çizen Bolat, Mersin’in Türkiye’nin ilk serbest bölgesine sahip olduğunu anımsatarak, bölgede 97’si yabancı 387 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 10 binden fazla istihdam sağlandığını aktarsı.
Limanın ise hem orta hem de Güneydoğu Anadolu’daki illerin hayat damarı, dünyaya açılan kapısı olduğunu söyleyen Bolar, “Bu anlamda Mersin, ekonomik cazibe merkezidir.
Bunun yanında bin 500 km’lik karayolu ve 136 km’lik demiryolu ağına sahip olan Mersin, ticaret ve lojistik merkezidir. Türkiye’nin Akdeniz kıyısında orta ve güneydoğu Anadolu’yu dünyaya bağlayan bir üs konumundadır” dedi.
YENİCE LOJİSTİK MERKEZİ’Nİ 15 YILDIR BEKLİYORUZ
Ülkenin ilk lojistik merkez projesi olmasına rağmen kentin 15 yıldır beklediği ve hala tam olarak tamamlanmayan Yenice Lojistik Merkezi’ne de değinen Bakan Ömer Bolat, “Yapımı tamamlanan Yenice Lojistik Merkezi ile lojistik sektörüne yaklaşık 896 bin ton taşıma kapasitesi sağlanmış, ülkemize de 416 bin metrekare lojistik alan kazandırılmıştır.
MERSİN’İN 2022 İHRACATI 6 MİLYAR 200 MİLYON DOLARA
Mersin’in 2022’de ihracatının 6 milyar 200 milyon dolara ulaştığını da anımsatan Bolat, ‘Çünkü Mersin lojistik altyapısı çok güçlü bir şehrimiz ve ticarete çok yatkın. Üretim, istihdam ve ticaret merkezi olma özelliği ile Türkiye’nin ihracatına çok büyük katkı vermektedir. Temennimiz hem istihdamın hem ihracatın Türkiye’de daha da artmasıdır.
Biz ticaret bakanlığı olarak yasal ticaretin ihracatın artması noktasında her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. Ama kanun dışı uygulamalar varsa da onları da önlemek yakalamak asli görevimizdir. Bu konuda da çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
AKKUYU BAKANI HEYECANLANDIRDI
Ayrıca Mersin enerjide de çok önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Enerji Santraline Mersin ev sahipliği yapmaktadır. Nisan’da enerji üretimi öncesi son aşama olan nükleer tesis hüviyeti kazanan Akkuyu, dışa bağımlılığın azaltılmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Tüm üniteleri ile hizmete girdiğinde Türkiye’nin toplam enerji üretiminin toplam yüzde 14’ü Mersin’de üretilmiş olacak” dedi.
COVİD SALGININDA VERİLEN DESTEKLERLE ÖVÜNDÜ
Ticaret Bakanlığının Mersin’deki esnaf, sanayici, tüccar ve ihracatçıların yanında olmaya devam edeceğinin de dile getiren Bakan Ömer Bolat, “4 yıl önce Covid 19 salgını patlak verdiğinde çok uzun süreli karantina günleri oldu. İş yapılamayan günler oldu.
Esnaf ve sanatkarlarımıza gelir kaybı ve kira desteği verilmişti. Gelir kaybı ve kira kaybı desteği olarak o günün parasıyla 3 yıl önce 4 milyar 600 milyon TL ödeme yaptık. Bu desteğin 110 milyon TL’si Mersin ilindeki esnaf ve sanatkarlarımıziçin kullanılmıştı.
Bu çerçevede, salgın nedeniyle işleri zarar gören Mersin’deki 55 binin üzerindeki esnaf ve sanatkâr ile gerçek kişi tacirlere de Bakanlığımızca Gelir Kaybı ve Kira Destekleri sağlanmıştır.
Yine bu kesime, ekonomik faaliyet kodları itibariyle iki grup halinde 3 bin TL ve 5 bin TL tutarlı destekler verilmiştir.
Türkiye genelinde Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği kapsamında 4,6 milyar TL’yi aşan tutarda destek sağlanmış olup bu tutarın yaklaşık 110,4 milyon TL’lik bölümü Mersin ilimizdeki ticaret erbabımız için kullanılmıştır. 3 bin TL ve 5 bin TL tutarlı destekler kapsamında bakanlığımızca Türkiye genelinde verilen destek tutarı toplamı ise 4,3 milyar TL’yi aşmış olup bu tutarın yaklaşık 101,2 milyon TL’lik kısmı ise yine Mersin ilimiz için kullanılmıştır.
7 AYDA MERSİN ESNAFINA 2 MİLYAR 865 MİLYON TL KREDİ VERİLDİ
Ayrıca, Mersin ilimizde Temmuz ayı sonu itibariyle 20 bin 179 esnaf ve sanatkârın, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerde yaklaşık 4 milyar 804 milyon TL tutarında kredi bakiyesi bulunmaktadır.
1 Ocak-31 Temmuz 2023 tarihleri arasında il genelinde esnaf ve sanatkârlara kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 2 milyar 865 milyon TL tutarında faiz indirimli (%50 ve %100 faiz indirimli) kredi kullandırılmıştır.
MERSİNLİ İHRACATÇIYA 57 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ
Öte yandan, Mersin’e Bakanlığımızca verilmiş ihracata yönelik devlet yardımları, 2022 yılında 38,5 milyon TL olmuştur. Bu tutar, 2023 yılında ise yaklaşık 57 milyon TL olmuştur.
Bunların yanında, hizmet ihracatının gelişmesine yönelik olarak da sağlık ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren Mersinli yararlanıcılara 4,8 milyon TL destek sağlanmıştır.
Mersinli firmalarımızın, gerek mal ihracatına gerekse hizmet ihracatına yönelik Bakanlığımızca verilen desteklerden daha fazla yararlanmalarını arzu ediyoruz.
Öte yandan, 2022 yılında Mersin’e Eximbank destekleri çerçevesinde 202 milyon doları kredi, 158,1 milyon doları sigorta olmak üzere toplamda 360,2 milyon dolar destek sağlanmıştır.
Bugün Mersin’de gerçekleştireceğimiz temaslarımız kapsamında, iş dünyamızın, gençlerimizin ve tüm Mersinli hemşerilerimizin görüşlerini dinleyecek, Bakanlık olarak yapabileceklerimizi not edecek ve ivedilikle gerekli adımları atacak; ayrıca gerekli konularda da Kabinemizin diğer Bakanlarına ilgili hususları ileteceğiz” diye konuştu.