MEÜ için MİT’e çağrı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ için MİT’e çağrı!


 

Mersin Üniversitesi’nin şimdiki rektörü, personelden sorumlu eski rektör yardımcısı Erol Yaşar ile dönemin rektörü Ahmet Çamsarı’nın FETÖ ile bağlantılı şaibeli isimlere dağıttığı doçentlik kadrolarının araştırılması için MİT’e çağrı yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) yeni skandallarla gündeme gelmeye devam ediyor. Sık sık mevzuata ve usule aykırı uygulama iddialarına konu olan MEÜ’de gözler 2022’den buyana devam eden FETÖ incelemesinde!

FETÖ’nün kontrolüne geçtiği için akademide yasaklanmasına rağmen Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavını (IELTS), denklik olarak kabul ederek şaibeli adaylara doçentlik kadrosu vermekle itham edilen ve soruşturma açılan Mersin Üniversitesi gündemden düşmüyor!

IELTS’nin MEÜ yöneticileri tarafından meşrulaştırıldığı iddiasıyla YÖK tarafından başlatılan soruşturmanın, rektör değişimi sonrası hala sonuçlanmaması sorumluların cezalandırılmaması endişesini gündeme getiriyor.

 

İDDİALAR ULUSAL BASININ GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR

Son olarak Sabah Gazetesinden Ersin Ramoğlu konuyu köşesine taşıyarak, MİT’i göreve çağırdı. Ramoğlu yazısında şu ifadelere yer verdi; “Paralel çete, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı sorularını çalmış. Çalıntı sorularla 1565 kişi denklik almış. Denklik alanların 360'ı tıp fakültelerine araştırma görevlisi yapılmış. FETÖ dikkat çekmeden üniversitelere sinsi sinsi yerleşiyor!

ÖSYM sorular çalındığı için IELTS sınavını yasakladı, buna rağmen sınavı geçerli sayan üniversiteler var!

Mersin Üniversitesi bu sınavı geçerli saymış ve şaibeli adaylara doçentlik kadrosu vermiş!

Babası, abisi FETÖ'cü olanlar üniversitelere öğretim üyesi oldu! Zonguldak'ta olduğu gibi kimi üniversite rektörleri ihaleleri FETÖ'cülere dağıtıyor!

2015'te Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı idi!

‘Tavşan adayları’ Erol Yaşar ile birlikte o doçent yaptı.

Profesör olma vakitleri gelince onları bir telaş sardı.

Bu kez şaibelileri profesör yapabilmek için çareyi yönetmeliği değiştirmekte buldular.

Adaylardan artık yabancı dil belgesi talep edilmiyor!

Mersin Üniversitesi'ne bu şekilde giren çok kişi var.

Tezgâhı Pensilvanya organize etti!

Mersin Üniversitesi'nin şimdiki rektörü, personelden sorumlu eski rektör yardımcısı Erol Yaşar... Şaibeli isimlere doçentlik kadrosunu bu ikili dağıttı.

Şimdi rektör olan Yaşar, FETÖ konusunu gizliyor.

AK Parti MKYK üyesi Metin Külünk'ün feryadı boş değil!

Maalesef bazı rektörler, Reis'in ‘Su uyur ama FETÖ terör örgütü uyumaz’ sözünü dikkate almadı.

MİT çalınmış sorularla öğretim üyesi yapılanları tespit edip üniversitelerden atmalı…”

 

NE OLMUŞTU?

İddiaya göre MEÜ yönetimi, FETÖ'nün kontrolüne geçtiği için akademide yasaklanan yabancı dil sınavını (IELTS) usulsüz yöntemlerle meşrulaştırdı.

İngiliz hükümeti tarafından düzenlenen ve bütün dünyada yaygın olarak kullanılan bir yabancı dil seviye ölçme sınavı olan IELTS sınavı, Türkiye’de de 2013 yılına kadar akademik yükseltmelerde kullanıldı. Ancak 2013 yılında yaşanan bir hadise, bu sınavın denkliğinin kaldırılmasına yani yasaklanmasına neden oldu.

ÖSYM’nin yasağının gerekçesi, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında bu sınava girip denklik alabilen akademisyen sayısı sıfır olmasına rağmen, 2013 yılında bu sayının birdenbire 1600’ün üzerine fırlamasıydı. Şüphe çeken bu konunun üzerine gidilince, IELTS sınavının FETÖ yapılanmasının kontrolüne geçtiği, soruların sızdırıldığı ve satıldığı ortaya çıktı. Dolayısıyla bu sınavın denkliği kaldırıldı veya daha anlaşılır bir ifade ile tüm “kabul ve işlemlerde” bu sınav belgesinin kullanılması yasaklandı.

 

YASAKLI SINAVA RAĞMEN DOÇENT KADROSU VERİLDİ?

Ancak iddiaya göre Mersin Üniversitesi yöneticileri bu sınavdan getirilen belgeyi kabul etmeye devam ederek, pek çok akademisyenin yükselmesine kapı açtı. MEÜ’de yasaktan bir yıl sonra, IELTS sınav belgesi ile doçent kadrosuna atanan akademisyenler olduğu öne sürüldü.

Bu konu Mersin Üniversitesi yöneticilerine sorulduğunda “…doçentlik unvanı Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından değil, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından verilmekte ve bu unvanın kaldırılmasını gerektirecek bir husus var ise bu işlemler yine Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yapılmaktadır” açıklaması yapıldı.  

 

MEÜ, SORUMLULUĞU ÜAK’A ATARAK SIYRILMAYA ÇALIŞTI

Mersin Üniversitesi yönetimi, unvan-kadro karmaşası yaratarak, kendilerine kadro tahsisi hakkında sorulan sorulara, unvan veren kurumun ÜAK olduğundan söz ederek, tüm sorumluluğu ÜAK’ın üzerine atarak, durumun içinden sıyrılmaya çalıştı.

Doçentlik kadrosunun tahsisinde ÜAK’ın hiçbir dahli yokken, kurum sadece unvan verirken ve kadro tahsisi üniversite yönetimi tarafından yapılırken MEÜ, hedef şaşırtmaya çalıştı.

Bu tavrı tepki çekince ikinci defa yaptığı açıklamada, “…her ne kadar doçentlik kadrosu konusunda Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının bir tasarrufu olmasa da, doçentlik kadrosuna esas olan doçentlik unvanı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından verilmektedir” diyerek, ilk açıklaması ile çelişen MEÜ yönetimi, adeta kendi kendini çürüttü.

 

YÖK’ÜN SORUŞTURMASI BİR YILDIR DEVAM EDİYOR

MEÜ yönetiminin, yasaklı IELTS belgesiyle doçentlik kadrosu tahsis etmeye devam ettiği iddiası şikayete konu oldu. Şikayet sonrası Mersin Üniversitesinde ortaya çıkan bu skandal YÖK Denetleme Kurulu tarafından Ocak 2022’de incelemeye alındı.

Üzerinden bir yıl geçen soruşturmanın akıbeti merak konusu oldu.

 

35 AKADEMİSYEN USULSÜZCE Mİ DOÇENT YAPILDI?

MEÜ’de, FETÖ’nün kontrolüne geçtiği anlaşılan ve bu nedenle 14.02.2014’te yasaklanan IELTS sınavından aldıkları belgeyi ibraz etmiş olmalarına rağmen, yasaktan bir yıl sonra, kurallar çiğnenerek doçentlik kadrosu tahsis edilen akademisyenlerin kimler olduğu merak edilirken, bu sayının 35’i bulduğunun tahmin edildiği öğrenildi.

 

ÖNCE DOÇENT SONRA PROFESÖR MÜ OLDULAR?

Öte yandan MEÜ’de kanun dinlemeyen ve hukuku ihlal eden tutumun bunlarla da kalmadığı, doçentliği şaibeli bir ismin, 2021’de profesör kadrosuna atandığı ve hatta akabinde de bölüm başkanı yapıldığı da öne sürüldü.

Yasaklı dil belgesini kabul ederek YÖK tarafından inceleme alınan Rektörlüğün, aynı şaibeli kişiyi profesör kadrosuna atayarak ikinci bir suç daha işlediği iddia edilirken, bu kişinin yükselmesinin önünün açılması için üniversitenin atama yükseltme yönetmeliğinin dahi değiştirildiği iddialar arasında yer aldı. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA