İktidarı hedef gösterip kendini kurtarmaya çalışıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İktidarı hedef gösterip kendini kurtarmaya çalışıyor!


 

Mersin’de belediyeler pas geçilerek Ankara’dan ele geçirip ruhsat aldığı Mezitli’deki Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’nda çevre tahribatına neden olduğu için eleştirilen Hüseyin Çalışkan’a geçit vermekle eleştirilen Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’dan eleştirilere akıl almaz bir yanıt geldi. “Ne Mezitli ne de Büyükşehir Belediyesi’nin ne dahli var? Ama kimse ne Orman ne de Çevre Bakanlığına bir laf söylüyor” diyen Tarhan, “Merkezi hükümete laf söylemek daha mı zor, tehlikeli bir şey de, belediyelere laf söylemek daha mı kolay?” diyerek, konuyu çarpıtarak, kendini kurtarmaya çalıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

İş insanı Hüseyin Çalışkan’ın Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkında çevre tahribatına neden olan faaliyetlerini engellenmesine geçit verdiği yönündeki eleştirilere Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Neşet Tarhan’dan, Büyükşehir Belediye Meclisinde akıl almaz bir çıkış ile yanıt geldi.

Hüseyin Çalışkan’a ait Çaaş Grubun alanı Orman Bakanlığından kiraladığını ve işletme ruhsatını da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden aldığını anımsatan Tarhan, ne Mezitli Belediyesinin ne de Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu tahsis ve ruhsatlarla yetki ve sorumluluğu olmadığını savundu.

 

“BİZDEN BAŞKA İTİRAZ EDEN OLMADI”

“Son zamanlarda Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı ile ilgili yanlış veya belli amaçlı bilgiler verilmekte” diyerek kasıtlı olarak yıpratılmaya çalışıldığını ifade eden Tarhan, “Zamanında buranın işletmesi için biz belediye olarak talip olduk Orman Bakanlığından ama olumlu cevap alamadık. İhaleye çıktılar, 27-28 Bin TL muhammen bedel ile. Muhammen bedel; bu rakamdan birisi gelirse makuldür, ben veririm demektir.

Ama ne Mezitli Belediyesi’nin ne benim hiçbir ilgimiz yok çünkü buranın planını yapan bakanlık. Bakanlık bir plan hazırladı ve ne STK’lar ne kişiler, ne de partilerden itiraz eden olmadı. Tek itiraz eden Mezitli Belediyesiydi. Önce askı sürecinde çevre bakanlığına itiraz ettik sonra mahkemeye gittik 2020 yılında. Mahkemece reddedildi plan ve yeniden bir plan hazırlanarak onaylandı. Ama biz işletmeye ruhsat vermedik. Bunun üzerine çevre müdürlüğünden iş yeri ve çalışma ruhsatı aldılar.

 

RUHSAT İLGİNÇ!...

İş yeri ruhsatı da enteresan; 378 metrekare kapalı alan, 221 bin dekar açık alan tanımı yapılıyor. Biz buna itiraz ettik, yasal olmadığını, böyle bir ruhsat verilemeyeceğini söyledik. Dikkate alınmadı. Bu arada Turizm Bakanlığı da turizm işletme belgesi verdi buraya.

İhale şartnamesinde; ‘sözleşme konusu alanda eğlence programı, her türlü davet, düğün, konser şenlik düzenlenebilir’ deniliyor.

Ne Büyükşehir ne Mezitli Belediyesi plan uygulama süreçlerine dâhil edilmiyor.

Milli Parklar kendi bölge müdürlüğüne gönderdiği bir yazı ile ‘Mezitli Belediyesi bu sözleşmeyi nereden ele geçirmiştir, bu araştırılsın’ diyor.

Mezitli Belediyesi tarafından yapılan denetim için de bölge müdürlüğünden izin alınıp alınmadığı soruluyor. Belediyenin nasıl denetim yaptığı sorgulanıyor çünkü ‘burada her türlü yönetim ve denetim yetkisi bize aittir, Mezitli Belediyesi’nin yetkisi bulunmamaktadır ‘deniliyor.

Bu arada söz konusu alanda bir konser etkinliği yapılmak istendi ama biz mahalleli ile bu etkinliği önledik. Çünkü caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme mevsimiydi. Işık ve gürültü olmaması gerekiyordu.

 

ÇAAŞ GRUBUN ALANDA DÜĞÜN YAPMA YETKİSİ YOKMUŞ!

Son olarak 3 Ağustos’ta Orman Bakanlığı, açık alan etkinliklerinin yapılacağı alanlar ile ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce çalışma ruhsatı verildiğini belirterek, 7 Ağustos tarihli yazısında, “Evet biz buraya iş yeri çalışma ruhsatı verdik ama bu çalışma ruhsatı açık etkinlik alanı, çocuk oyun alanı ve günübirlik kullanımlar için olup, söz konusu ruhsat kapsamında düğün yapılabileceğine yönelik bir hüküm bulunmamaktadır’ deniliyor. İki bakanlık arasında komik denilecek bir şey var. Biz açık alanı mühürledik. Savcılığa da açık alanda düğün yaptığı için vereceğiz. Ama son zamanlarda idarenin yaptığı uygulamaların büyük bölümüne yürütmeyi durdurma kararı geliyor.  

Bir spor alanında yapılan kaçak inşaatı 10 yılda yıkamadım. Çünkü her biri defalarca, belki de 10 kere yürütmeyi durdurma kararı alıyor.

Ne Mezitli Belediyesi’nin ne Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin dahli var? Ama kimse burada ne Orman ne de Çevre Bakanlığına bir laf söylüyor. Merkezi hükümete laf söylemek daha mı zor, tehlikeli bir şey de, belediyelere laf söylemek daha mı kolay?” diye konuştu.

 

NEŞET TARHAN’A TİMSAH GÖZYAŞLARI TEPKİSİ GELMİŞTİ

Mersin’in tanınmış mimarlarından Abdullah Yılmaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı Davultepe için timsah gözyaşları dökmekle eleştirmişti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yılmaz, “Hüseyin Çalışkan’a ait Kırçiçeği Garden unvanlı işletmenin açık hava ses ve gürültülü düğün salonu işletme ruhsatını Mezitli Belediyesi’nden değil Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden aldığı söyleniyor.

Mezitli Belediye Başkanı, meclis üyeleri, kent konseyi carettaların uluslararası sözleşmelerle korunan yaşam alanlarında bu katliam yapılırken, sahte çevreci kimlikleriyle timsah gözyaşı döküp profesyonel organize bir ekiple, 100. Yıl Tabiat Parkının yağmalanmasının önünü açtığı, yıllardır ‘korumaya çalışıyorum’ showlarıyla kamuoyunu yanıltıcı bilgiler verdiği 100.Yıl Tabiat Parkına düğün salonu kondurulmasına neden ruhsat çıktıktan sonra tepki koydunuz?

Siz özellikle ‘ruhsat Mezitli Belediyesince verilmemiştir’ diyerek açıklama yapıyorsunuz. Bence gösterilmek istenilen o!

Yenişehir Belediye Meclis Üyesi, Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyon üyesi şehir plancı Zekeriya Özgür beyin proje müellifi olduğu, Tabiat Parkı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, esasta carrettaların korunması için yapılan Nazım İmar Planı olması gerekirken 9 kat emsalin arttırıldığı, kişisel rant temalı, bölgenin korunması adı altında, yağmalanmasına dönük bir çalışma oldu.

Bakanlıktan onaylanıp geçmesi için Mezitli Belediye Meclisinden çıkardıkları kararlarla, verdikleri desteklere rağmen, gerçek çevrecilerle birlikte, tabiat parkının korunması için eylem yapan orta oyuncu liyakatsiz yerel yöneticilerin gerçek kişiliklerinin deşifre olduğu, 100. Yıl Tabiat Parkı gerçeği gizlilikten çıkıp kamuoyuna mal olunca, Mezitli Belediye Başkanı sayın Neşet Tarhan beyin, koltuğu kaybetmemek için askıya çıkan plana itiraz ettiğinin belgesidir.

Plan bakanlıktan olur alırken, plan notlarında görüleceği üzere, Mezitli Belediyesince, kısmi yapılaşma ile ilgili bilinçli olarak gerçek dışı görüş verilmiş, planın bakanlık oluru almasında önemli bir faktör olmuştur.

Benim o dönemde plan iptali için verdiğim itiraz dilekçemde, plan dosyasındaki kısmi yapılaşma ile ilgili gerçeği yansıtmayan Mezitli Belediyesinin görüşü, planın iptali için en önemli madde olarak yer almaktaydı. Gerçekler ortaya çıkacak” demişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA