Tarsus’ta CHP yine AKP ve MHP ile bir oldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarsus’ta CHP yine AKP ve MHP ile bir oldu!


 

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, partisince engellenmeye devam ediyor. Son olarak ilçede MHP döneminde başlatılan toplu konut yapıp satma projesini belediyeye gelir sağlamak için hayata geçirmek isteyen Başkan Bozdoğan, CHP’nin, AKP ve MHP ile hareket etmesi sonucu engellendi.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediye Meclisi Olağan Toplantısı’nın 13. Birleşim birinci oturumu belediyede yapıldı. Toplantıda 25 yıl sonra 95 bin oy alarak Tarsus’u MHP’den CHP’ye kazandıran Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, partisince engellenmeye devam ediliyor. Son olarak mecliste başkanın toplu konut yapıp satma projesi CHP’nin, AKP ve MHP ile hareket etmesi sonucu engellendi.

 

OY ÇOKLUĞUYLA REDDEDİLDİ

Mülkiyeti belediyeye ait Hürriyet Mahallesinde bulunan 4593 ada 4 nolu parsel 12 bin 991 metrekare yüzölçümlü taşınmaza, onaylı imar planına ve projesine uygun olarak kat irtifakı kurulan, bağımsız bölüm niteliği, blok/kat/giriş/bağımsız bölüm noları bulunan, 278 adet mesken ve 8 adet dubleks işyerinden oluşan toplam 286 adet taşınmazın satışı Meclisin; İmar, İnsan Hakları ve Hukuk Plan, Bütçe ve Kesin Hesap Komisyonlarında oy çokluğuyla Teklifin meclisteki görüşmelerinde CHP, MHP ve AKP’li meclis üyeleri neden red verdiklerini anlatmaya çalıştı.

“YÜKSEK MALİYETLİ BİR PROJE, BÜTÇE İÇİN RİSKLİ”

İlk olarak söz alan CHP’li Mert Keleşoğlu, projeye komisyonda da red oyu verdiğini belirterek, zaman zaman verdikleri kararlar nedeniyle çelişkiyle suçlandıklarını söyleyerek, “Ben belediyenin mesken yapmasına karşı değilim. Bilakis içinde bulunduğumuz şartlarda devletin tüm organlarının tüm gücüyle insani şartlarda dar gelirlilere uygun mesken yapması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte bizim tabi ki bütçeyi etkin ve verimli kullanma yükümlülüğümüzde var.

Siz kat ittifakı kurarak bu teklifi getirdiniz. Yani temelden satmak istediniz. Burada bir satış yaptığımızda Tarsus Belediyesi olarak bir sorumluluk yükleniyoruz. Vatandaş meskeni aldığında anahtar teslim kullanıma uygun bir bağımsız olacağını düşünerek para ödeyecek ve bedeli de bu şekilde belirlenecek. 12 bin metrekare yüzölçümüne sahip bu taşınmazdaki maliyet yükü çok yüksek ki bu aynı zamanda büyük risk demek. Bu sene içinde benzer yöntemle galericiler sitesinde de kat ittifakıyla benzer yükümlülük üstlendik. Buna benzer projelerimizin üzerine bunun da gelmesi bütçe açısından risk teşkil ediyor. Önümüzdeki dönemde farklı bütçe şartlarında bu proje yeniden değerlendirilebilir” dedi. 

 

“ŞÜPHELERİM VAR”

Yine CHP’li meclis üyesi Sedat Aykanat da, Mert Keleşoğlu’nun görüşlerine katıldığını söyleyerek, “Şüphelerim var. Çekimser kaldım. Buna benzer bir evrakta evet dedim ama buna red verdim. Bir düşünüp, tartılıp yapılsa daha iyi olur düşüncesindeyim” dedi.

Bir başka CHP’li Cuma Ali Gören de, “Diğer yerlerin temelinin atılmamasından dolayı bizde böyle bir şey oldu; belediyemiz daha büyük bir külfetin içine girmesin, önce onlara bir başlasın, önümüzdeki süreçte yeniden bakarız” dedi.

 

“PİYASA OYNAK, ZOR OLUR”

MHP’li Ali Şimşek de, “Ben de bu evraka red oyu verdim, sebebim de şu; piyasanın böyle oynak olduğu bir dönemde vatandaşlara kat ittifakı kurarak, bunların peşin satılmak istenmesi ve buna göre bir fiyat tespiti yapsanız bile aldığınız malzemelerin fiyatının ikiye katlanması durumunda evleri vatandaşa teslim etmekte sıkıntı çekersiniz. Birinci gerekçem bu. İkinci gerekçem de Tarsus Belediyesi Oto Galericiler Sitesi’nin yapılmasını üstlendi. Ve ayrıca kentsel dönüşümle ilgili projeniz var. Tüm bu çalışmalarla belediyenin bu işin altından kalkması sıkıntıya girebilir. Kentsel dönüşüm, oto galericiler sitesi bitsin, belediyemizi çok külfet altına sokmadan bütçenin daha iyi şartları olduğu dönemde bunların tekrar yapılması için red oyu verdim. Belediyemizin ve vatandaşların çıkarlarını korudum. Bugün bin liradan vatandaşa ev vereceğiz ama yapım maliyeti artınca bunu vatandaşa yüklesek vatandaş zarar edecek, belediyeye yüklesek belediye zarar edecek” dedi.

 

“BELEDİYENİN TİCARİ BİR FAALİYET KONUSUNDA İNŞAAT İŞİNE GİRMESİNE BEN ÇOK SICAK BAKMIYORUM”

MHP’li Meclis üyesi Nükhet Koç da, Cumhuriyet Konutlarından örnek vererek, vatandaşın mutlu edilemediğini söyledi. Benzer bir durumun burası için de geçerli olacağını söyleyen Koç, “Vatandaş mülkiyet sahibi oldu ama memnun olmadı. Belediyenin özellikle ticari bir faaliyet konusunda inşaat işine girmesine ben çok sıcak bakmıyorum. O yüzden ben şerhimi koydum” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın satış mı önerip önermediğini sorması üzerine ise Koç, “Buranın zaten projesi çizilmiş. Tarsus Üniversitesi adam olma aşamasında, İlçemize bir sürü öğrenci gelecek. Bir artı bir konutlar yapıp onların hizmetine sunulmasını sağlayabiliriz” dedi.

 

CHP’DEN TİCARİ FAALİYET TEPKİSİ

CHP’li Ünzile Kuru ise çoğu arkadaşlar ekonomik sebeplerden vurgu yaptılar. Ben daha çok başka bir açıdan düşünerek olaya red gerekçemi sundum. Belediyeni ticari bir işletme olmadığı, belediyelerin bir kamu kuruluşu olduğu, bu sebeple halka bir hizmet yapacaksa, buradan elde edilecek gelirle projeler oluşturulacaksa bu inşaat yapılarak, oradan satacağız, gelen parayla bunu yapalım diye düşünerek değil, Tarsus halkının yaranına bir şey yapacaksak sosyal konut projesi şeklinde yapmamız gerekiyor” dedi.

 

“GEÇEN DÖNEM ‘EVET’ DEDİĞİNİZ PROJE NE OLDU DA ŞİMDİ (HAYIR’A DÖNDÜ?”

Göreve geldiğinde belediyenin bütçesinin 213 milyon TL olduğunu şuan ise 220 milyon TL olduğunu aktaran Bozdoğan, 42 önemli yatırım yaptıklarını söyleyerek, Borçsuz bir belediye olmamızın altında yatan temel neden mali disiplinin çok ciddi bir şekilde sağlanmış olması. Buradan gelecek parayı ek bütçeye koyacağımı da söyledim. Oto galericiler sitesi ile ilgili 1 milyar 66 milyon paranın nasıl geleceğini, hangi yatırımlara yönlendirileceğini tek tek izah ettim. Evet bu proje sizin projeniz, 2014’ün projesi. Biz ne yaptık, yeri genişlettik. Bunun üzerine 10 daire daha çıksın dedik. Dün evet’ dediğiniz olay bugün ne oldu da hayır’a döndü? Bunun gerekçesi ne? 8 yıl sonra aynı fiyata buranın mimari projesini aldık, kent faydalansın, kente bir artı olsun diye. Belediyeye getirisini de çok iyi biliyorum.

Geçen yıl İller Bankasından gelen parayla bu yıl gelen para aynı, 29 milyon TL., Bu 29 milyon TL personelin maaşına bile yetmiyor. Elbette ek kaynak yaratmak zorundayız. Bunu da projeyle yapacağız. Ne kadar çok proje yaparsak bu kente artı değer olur. Buradaki projenin bütçesi herkesi tedirgin ediyordur ama bize saygı gösterin, hesabımızı yaptık” dedi.

Ancak teklif CHP’nin, AKP ve MHP ile işbirliği yapması sonucu reddedildi.

 

“GELİR GETİRİ PROJEELERİMİZ ENGELLENİRKEN, İŞÇİYE ZAM YAP DENİLİYOR”

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP’li Meclis üyesi Nükhet Koç’un belediye memurları ile işçileri arasındaki maaş farkına dikkat çekerek iyileştirme istemesi Başkan Bozdoğan’ı isyan ettirdi. Belediyeye gelir sağlamak için proje yapmak istediğini ancak engellendiğini söyleyen Bozdoğan, “gerçekten çok hoşuma gitti vallahi de billahi de söz veriyorum hemen yaparım. Ama önce size sorayım; kendi döneminizde ‘evet’ dediğiniz ve şuan belediyeye kaynak, gelir getirecek projeye ‘hayır’ verdiniz. Hangi parayla vermemi istersiniz? Devlet İller Bankasından 29 milyon veriyor. 29 milyon sadece işçinin memurun parası, yatırım yapma, hiçbir şey yapma, ne yapacaksın?’ diyor. Biz ise ‘belediyeler halka dokunmak, hizmet etmek zorunda’ diyoruz. Sosyal hizmet, proje, toplumcu belediye diyoruz.

 

“SABAHLARA KADAR HESAP YAPIYORUZ”

Bu belediye Sağlık Bakanlığının yapmadığını yapıyor sağlık ocakları açıyor, sağlık yerleşkeleri yapıyor. Ama bu paraları nasıl bulduğumuzu nasıl ek kaynak yarattığımızı bize bir sorun. Proje getiriyoruz, ‘hayır’ diyorsunuz. Ondan sonra işçilere zam yapın. En yüksek maaşı biz verdik zaten. Ben isterim ki onların alın teri, emeği yere değmeden parasını vermek isterim. Ben işçi dostu bir insanım. Ama bu projelere ‘hayır’ derseniz bu hangi parayla yapacaksınız? İşçilerin alın terinin hakkını vereyim. Bana 22 tane daha zabıta memuru lazım. Bunu alayım. Ama bu bütçe ile olur. Sabahlara kadar hesap yapıyor, gelen paralara bakıyoruz. Hala en ucuz ekmek Tarsus’ta satılıyor. Tüm evlere gizli saklı un, mercimek dağıtıyoruz. Belediyenin başarılarını anlatın. Bu belediye ne kadar önemli işler başardı bunları gösterin. Yani gerçekten zoruma gidiyor. Ben meclise teklif getiriyorum günlerce haftalarca anlatıyorum. Tarsus’ta yaşamaktan, Tarsuslu olmaktan onur duyuyoruz o zaman bu kentte AKP’si de, MHP’si de, CHP’si de herkes birleşecek. Olmaz demeyin. Bu mecliste ne olmazlar oldu. Biz reklam yapmayı sevmiyoruz ama siz de oturun anlatın. Sizden rica ediyorum; yarama ciddi anlamda merhem oluyorsunuz. Bundan sonra getireceğimiz projeleri Tarsus adına, doğru olan adına yapalım. Örneğin bu proje sizin projeniz. Daha fazla insan projeden yararlanabilsin diye daire sayısını arttırdık. Bu Tarsus için vatandaşlar için önemli bir çalışmaydı. Bu yatırımlar bitecek mi bitecek. Ben bu kente söz verdim, 3 tane kent meydanı, kültür merkezi, hastanesi olacak. Kütüphaneler, okuma salonları 4-5 tane açıldı. Ama siz de belediye meclis üyeleri olarak biraz elinizi uzatın, destek olun. Siyaset yapılacak zaman var. onu sonra yapın. Asla ve asla aslanları çakallara boğdurtmam” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA