Karma eğitime yapılan saldırıları kabul etmiyoruz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Karma eğitime yapılan saldırıları kabul etmiyoruz!


 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi dinselleştirmesini ve bilimsel, laik, karma eğitimi ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalarını kabul etmediklerini söyleyen YKKED Mersin Şube Başkanı Kaşur, “Karma eğitim, laik, bilimsel ve çağdaş eğitimin başlıca koşuludur” dedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Mersin Şubesi,  Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın açıklamasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimin dinselleştirilmesine, bilimsel, laik, karma niteliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalarına tepki gösterdi. YKKED adına açıklamayı okuyan YKKED Mersin Şube Başkanı Ayşe Kaşur, MEB’e “Karma eğitim yerine harem - selamlık eğitim mi hedefleniyor?” diye sordu.

LAİK EĞİTİME SALDIRIYORLAR

YKKED Mersin Şube Başkanı Ayşe Kaşur, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimin dinselleştirilmesine, bilimsel, laik, karma niteliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalarını endişe ile izlediklerini ifade etti.

Anayasa ve yasalarla tanımlanan milli eğitimin temel ilkelerini korumak ve uygulamakla görevli olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bu ilkelere aykırı uygulamalarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Kaşur, şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan ÇEDES Protokolü çerçevesinde okullara ‘manevi danışman’ adı altında imam, vaiz gibi din görevlileri atanmasının hemen arkasından, kız çocuklarının okullaşmasının önünde bir engel olarak karma eğitimin işaret edilerek ayrı kız okulları açılabileceğinin belirtilmesi, eğitimin laik, çağdaş ve bilimsel niteliğine yönelik yeni bir saldırı niyetini ortaya koyuyor. Her eğitbilimcinin bildiği üzere, kız çocuklarının okullaşması, karma eğitimden vazgeçilerek sağlanamaz. Öncelikle yoksulluğu ortadan kaldırmanız, fırsat eşitliği sağlamanız, kamucu, laik, parasız, nitelikli, bilimsel eğitimi sağlamanız gerekmektedir. Karma eğitimi korumakla görevli Milli Eğitim Bakanının, onu hedef alması kabul edilemez. Öğrenci velilerinden bu yönde talep var söylemi, yasaları çiğnemeye gerekçe olamaz. Kaldı ki bu yöndeki taleplerin, kız çocukların okumasına karşı olan tarikatlardan geldiği kamuoyunca bilinmektedir. Tarikatların tepkileriyle konserleri, festivalleri yasaklayan zihniyet, aynı tepkiler ile eğitimi dinselleştirmeye çalışıyor. Tarikatların, cemaatlerin dayatmalarıyla eğitimin laik ve bilimsel karakterinin aşındırılmasına ve dinselleştirilmesine yönelik uygulamalar kabul edilemez.

 

KARMA EĞİTİM, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Karma eğitim, laik, bilimsel ve çağdaş eğitimin başlıca koşuludur. Demokratik toplum yapısının ve toplumsal barışın en güvencelerindendir. Amacı, cinsiyet ayrımı olmaksızın kız ve erkek öğrencilerin önemli göstergesi okuma, yazma, oynama, öğrenme ve yaşama unsurlarını eşit koşullarda gerçekleştirmek ve çoğulcu toplumsal yaşama onları eşit olarak hazırlamaktır. Cumhuriyetin en önemli devrimlerinden biri olan ve 1924'te yasalaşan Eğitimin Birliği yasasından sonra 1926 yılında karma ve parasız eğitimin toplumsal cinsiyet eşitliğine ve fırsat eşitliğine, çocukların çoğulcu yaşama hazırlanmasına, kız çocuklarını güçlendirici etkisine katkısı bugün artık kanıtlanmıştır.

1940'lı yıllarda yatılı, karma eğitimi uygulayarak hem kız çocuklarının eğitime erişmesi, hem de toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişmesine hizmet eden Köy Enstitülerinin aydınlanma felsefesini yaşatma gayretinde olan Derneğimiz, cumhuriyetin eğitim devriminin kazanımlarını koruma mücadelesinde kararlıdır. Laik ve çağdaş eğitimin başlıca koşulu olan karma eğitimin keyfi uygulamalarla kuşatılmasına, eğitimin dinselleştirilmesi uygulamalarına, çocuklarımızın bilimsel, laik, çağdaş eğitim haklarının ihlaline seyirci kalamayız.

 

KARMA EĞİTİMİ SORUN OLARAK GÖREN YAKLAŞIMI KABUL ETMİYORUZ

Günümüzde eğitimin içinde bulunduğu gerçek sorunları çözmek yerine, karma eğitimi bir sorun olarak gören ve göstermeye çalışan yaklaşımı kabul etmiyoruz. Karma eğitimin karşıtı, harem - selamlık eğitimdir ve bu eğitim ile çocuklarımıza ve ülkemize aydınlık bir gelecek oluşturulamaz. MEB'in görevi kız çocuklarını yaşamdan ve erkeklerin bulunduğu ortamlardan izole etmek değil, kız çocuklarının eğitime erişmesinin önündeki her türlü engeli kaldırmak, yoksulluğu ve fırsat eşitsizliğini gidermek, çocuklarımıza parasız, kamucu, nitelikli, bilimsel eğitimi sunmak, çocuğunu okula göndermeyen aileleri ikna etmek, çocukların okula devamını sağlamak, çocuk evlilikleri engellemek, velilere karma eğitimin çocukların pedagojik gelişimi ve sağlıklı bir toplumsal yapı için önemini anlatmaktır.

Milli Eğitim Bakanımızı karma eğitimi hedef almaktan vazgeçerek onu korumaya çağırıyor, kız çocuklarının okullaşmasının önündeki engelleri kaldırmak konusunda bütün kurumsal kapasitemiz ve birikimimizle, Milli Eğitim Bakanlığı, Demokratik Kitle Örgütleri ve eğitim bileşenleri ile işbirliğine hazır olduğumuzu bildiriyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA