İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğratılamaz | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğratılamaz


 

Madımak Katliamının 30. Yılı nedeniyle sokağa inen Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, “Madımak katliamını unutmadık unutturmayacağız! Sivas Katliamı: Madımak’ta yakılan insanlık! İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğratılamaz” diyerek ses yükseltti.

BARIŞ ÇOBAN

 

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Madımak Katliamında yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirdi.

Madımak katliamının 30’uncu yılında adalet çağrıları yinelenirken sokağa inen Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, “Madımak katliamını unutmadık unutturmayacağız!” diyerek ses yükseltti.

 

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR ZAMAN AŞIMINA UĞRATILAMAZ”

Özür Çocuk Parkında bir basın açıklaması yapan platform adına metni okuyan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, “Sivas Katliamı: Madımak’ta yakılan insanlık! İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğratılamaz” dedi.

2 Temmuz 1993’te Sivas’a, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne giden canlarımızdan 33’ü, Madımak Oteli’nde yakılarak katledildi. 30 yıldır süren bu davada gerçekler ortaya çıkmadı, katliamın gerçek suçluları yakalanıp hesap vermedi. Sivas Katliamı ana davası 2012 yılında zaman aşımına uğratıldı.

Din ve inanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi evrensel insan hakları prensiplerini yok sayan ve yine farklılıkları zenginlik olarak görmeyip tekçi, baskıcı bir sistemi tesis etmek ve daim kılmak isteyen politikalar ve uygulamalar, ötekileştirici, kutuplaştırıcı tutum ve davranışlar, nefret söylemleri Madımak katliamına yol açmıştır” dedi.

 

“FAİL VE SORUMLULARIN KORUNMASI CEZASIZLIK POLİTİKASININ BİR YANSIMASIDIR”

Hiçbir provokasyon ve kışkırtmanın; insanlık değerleriyle, kültürüyle yetişmiş bir insana ya da insan topluluklarına insanları diri diri yaktıramayacağını vurgulayan Demir, “Ve yine bir şehrin merkezinde polisin, jandarmanın gözü önünde bir güruh tekbir sesleri getirerek insanları diri yakıyorsa devlet kendini bu katliamın vebalinden soyutlayamaz.

Ayrıca, yaşanan katliamın tüm boyutları ile etkili bir şekilde soruşturulmaması ve bazı failler ve gerçek sorumluların bulunup, yargı önüne çıkarılmaması da acıların artarak devam etmesine neden olmuştur. Fail ve sorumluların korunması cezasızlık politikasının bir yansımasıdır.

Sivas Madımak’ta yaşanan katliama ilişkin hakikatin ortaya çıkarılması, geçmişle gerçek bir yüzleşme sürecinin yaşanması ve en önemlisi baskıcı zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Bu zihniyet değişikliğinin yapılması ise insan haklarının prensiplerinin tamamen yaşama geçirilmesi ile mümkündür.

NE İSTENİYOR?

İnsan Hakları Derneği, 1-2 Kasım 2014 tarihinde yapılan 17. Olağan Genel Kurulunda, 2 Temmuz gününü  “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak ilan etmiştir.

Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, yeni katliamların önlenebilmesi için defalarca dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz.

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlara ilişkin yasa maddesi, ‘hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı söz konusu edilemez’ şeklinde yeniden düzenlenmelidir.

Sivas Katliamı davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalı, adalet sağlanmalıdır.

Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.

2 TEMMUZ İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARI KINAMA GÜNÜ’ OLARAK KABUL EDİLMELİ

Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ yapılmalıdır. Ayrıca gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü ulusal düzeyde ‘İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü’ olarak kabul edilmelidir.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Madımak katliamının 30. yıldönümünde, bu katliamda yaşamını yitiren insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor ve hakikatin ortaya çıkarılması mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Unutmayacağız, unutturmayacağız!” diye konuştu.

 

MADIMAK KATLİAMI SON DERECE PLANLIYDI

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Aziz Durdu, bir konuşma yaparak, “2 Temmuz 1993’te radikal İslamcı gruplar ve işbirlikçileri Madımak Oteli’ni ateşe vererek 33 canımızı yaktıkları katliamın üzerinden 30 yıl geçti. Dün gibi acımız hiç bitmedi” dedi.

Madımak katliamının son derece planlı olduğunu savunan Durdu, “2 Temmuz öncesinden yobazların halkı galeyana getirmek için bildiri dağıtmaları, camilerde halkı örgütlemeleri, kin ve nefret söylemlerini arttırmaları, vahşetin kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Zaten katliamın olduğu gün polis ve askerin orada olmayışı her türlü zemini hazırlamaya yetmişti. Vahim olan, bir durum ise o dönemin devlet yöneticilerinin garipsenecek açıklamalarıydı.

Aradan geçen bunca zamana rağmen, devlet 2 Temmuz ile yüzleşmemiştir. Geldiğimiz şu güne kadar karanlık odaklar açığa çıkarılmasını bırakın, hâlâ karanlık günü destekleyici unsurlar devam etmektedir. Günümüzde bile Alevilerin evleri işaretlenerek zaman zaman hedef gösterilmektedir. Katliamın çözümlenememesi Alevilerin devlete olan güvenini azaltmaktadır.

Aslında Yezid zihniyetinin, Kerbela’dan sonra Sivas, Maraş, Çorum, Malatya ve ülkemizin birçok yerinde katliamlar yaptıklarını görüyoruz. Bu katliamların aydınlanması için adalet arayışımız devam ediyor ve devam etmeyi de sürdüreceğiz. Davaların zaman aşımına uğramaları bizlerin, vicdanlarımızdaki yargılanmalarını bitirmeyecektir.

2 Temmuz yobazların Cumhuriyeti ateşe verdiği gündür, insan sevgisinin bittiği hoşgörünün yok olduğu, insanların yakıldığı gündür.

Karanlık zihniyetler, aydınları yakan ülkelerin, karanlığa mahkûm olacaklarını bilmeyenlerdir.

Çünkü bu asalaklar devletin her kademesinde emek harcamadan nemalanan, eğitimsiz kesimleri istedikleri gibi kullanan, küçük kız çocuklarıyla evlenmeyi normal sayan sapık zihniyetlerin varlığı her geçen gün daha çok artmaktadır.

Bu zihniyetlerden doğayı sevmesini göremezsiniz, sevgi aşıladığını, insanlığa faydalı olduğunu göremezsiniz. Ama yaktığınız aydınlar tarih boyunca kin, nefret gibi insanlık dışı söylemlerde bulunmamışlardır. Her zaman evrensel sevgiyi, insanlığı, hoşgörüyü, doğa sevgisini aşıladılar, aşılamaya da devam etmektedirler. En büyük ibadetin insan sevgisi olduğunu bilmemiz gerekir.

Yunus Emre öyle güzel söylemiş ki; ‘Bir kez gönül yaktın ise, kıldığın namaz değil, yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil.’

Bizler her zaman olduğu gibi yine meydanlardayız, olmaya da devam edeceğiz. Kimse bizden susmayı beklemesin. Katillerin cezalandırılması için her anlamda mücadele edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Basın açıklamasına katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür eder saygılarımızı sunarız.

Aşk ile” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA