Ustalar mezun oluyor ara eleman sorunu çözülüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ustalar mezun oluyor ara eleman sorunu çözülüyor


 

Esnafların ara eleman yani usta bulma konusundaki sıkıntılarını aşmaya yönelik hayata geçirilen Mesleki Eğitim Merkezleri’nde Erdemli başarılı çalmışmaları ile öne çıkıyor. Yılların ustaları, lise diploması ve üniversite sınavı hayallerine Mesleki Eğitim Merkezleri ile ulaşıyor.

HÜSEYİN YILDIZ

 

Yılların ustaları, lise diploması ve üniversite sınavı hayallerine Mesleki Eğitim Merkezleri ile ulaşıyor.

Mersin’de telafi eğitimlerinde öne çıkan ilçe olan Erdemli’de son olarak bu yıl 199 öğrenci, Ahilik Yemini de ederek mezuniyet sevinci yaşadı. Lise diploması almaya hak kazanan esnafların bazıları çocukları hatta torunları ile törene katılarak diplomalarını aldı. Esnaflar hem topluma örnek hem de çocuklarına destek olmak için üniversite sınavına gireceklerini dile getirdi.

 

AÇIKYÖRÜK’TEN USTALARA DAVET

Ustalara mesleki eğitim merkezine davet eden Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Açıkyörük, bakanlığın son dönemde mesleki eğitim ile ilgili yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini belirterek, “Esnaflarımızın ara eleman dediğimiz usta bulma konusundaki sıkıntılarını yapılan bu çalışmalarla aşıldığını düşünüyoruz. Sayısal verilerde ilçemizde  bunu gösteriyor. Şuan MESEM'ler de 27 alanda 184 dalda eğitim vermektedir. İlçemizde de şuana kadar 15 alan ve 65 dalda eğitim veriyoruz. Şuan 3 okulumuzun bünyesinde mesleki eğitim programı uyguluyoruz.

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNÜ AÇILDI

Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla mesleki eğitimin önü açıldı. Mesleki eğitim mezunlarının lise mezunu kabul edilmesi. Aldığımız bilgiye göre mezunlarımızın bir çoğu  üniversite eğitimi almak istiyor. Bir diğer uyulama mesleki eğitim programlarının diğer liselerde uygulanması, açılması da öğrenci sayısının artışında büyük bir faktör oldu. 9,10,11'inci sınıflarda asgari ücretin yüzde 30'u, 12. sınıfta yüzde 50'si  devletimizi tarafından esnaflarımıza destek olarak ödenmekte. MESEM'in yaygınlaşmasına etkisi olan bir diğer faktör de yaş sınırının olmaması. Eğitim her yaşta var ve biz bunu MESEM'lerde görüyoruz. Yine ustalık ve iş yeri belgesi ile iş sahibi olması, iş yeri açılabilmesi. Diğer bir özellik destek kredilerinin verilmesi. 100 bin lira kredi ile nakit kredi ile mezun olan öğrencilerimiz kendilerine ait iş yeri açabiliyorlar. Bu çalışmalarla mesleki eğitimin yaygınlaştığını görüyoruz, gözlemliyoruz” dedi.

 

“ARA ELEMAN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ”

Başarıları ile adından söz ettiren Erdemli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Kurt da, mesleki eğitime önem verilmesiyle merkezlere ilginin her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Ülkemizin özellikle ara eleman ihtiyacını karşılayan bir kurum haline dönüşmesi bizleri çok mutlu etmiştir. Amacımız okulumuza gelen bütün öğrencilerimizi bir meslek sahibi yaparak mezun etmektir. Okulumuza kayıtlarımız yıl boyunca ve yaş sınırı olmadan devam etmektedir. Öğrencilerimizin yetişmesinde büyük payı olan usta ve usta öğreticilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Okulumuz 1990 yılından bu yana kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgeleri veren bir kurum iken şimdi kalfalık, ustalık belgesi almış olan  usta ve kalfalarımızın fark derslerini okulumuzda vererek Meslek Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi diploması vermekteyiz. Okulumuzda şuan 1627 öğrencimiz, 41 personelimizle  bu yıl eğitim öğretimi tamamlamış bulunmaktayız. Toplamda 199 öğrencimiz eğitim sonunda başarılı bir şekilde  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması almaya hak kazanmıştır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA