Arıcılar üretim peşinde | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Arıcılar üretim peşinde


 

Mersin’de 4 bin arıcıya ait 375 bin civarında koloniye sahip Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri, 2 bin 720 işletmede her bir koloniden 9,50 kg verim ile 3 bin 295 ton bal, 285 ton balmumu üretimi gerçekleştiriyor.

Haber Merkezi

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Toroslar İlçesine bağlı Turgut Türkalp Mahallesinde faaliyet gösteren Arı Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti. Yürütülmekte olan çalışmalar, üretim ve pazarlama süreçlerine ilişkin konular hakkında Birlik Başkanı Adem Kurt’tan bilgiler alan Vali Pehlivan, dolum tesisinde de incelemelerde bulundu.

 

MERSİN’DE 4 BİN ARICIYA AİT KOLONİ SAYISI YAKLAŞIK 375 BİN CİVARINDA

Birlik Başkanı Adem Kurt 2003 yılında kurulan birliğin amaçları ve çalışmaları hakkında Vali Pehlivan’a bilgiler verdiği sunumunda; “Arı gen kaynaklarının korunması, araştırılması, tespiti, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek, teşkilatlanarak yerli gen kaynaklarının korunması, verimlerinin arttırılması, gerek yurt dışından ithal edilen, gerek yurt içinde yetiştirilen arıların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, damızlık ana arı, ana arı kayıtlarının tutulması, üreticilerin haklarının korunması ihtiyaçlarının giderilmesi, daha iyi şartlarda arıcılık yapmaları, ürünlerin değerlendirilmesi, pazarlanması, konusunda aracılık etmesi, projeler yapılarak üreticilerin desteklenmesidir. Birlik mevcut üye sayısı 4 bin ve birlik arıcılarına ait koloni sayısı yaklaşık 375 bin civarındadır. 2022 yılında; 2 bin 720 işletmede her bir koloniden 9,50 kg verim ile 3 bin 295 ton bal, 285 ton balmumu üretilmiştir.

 

MERBAL DESTEKLENMELİ

Arı Yetiştiricileri Birliği; üyelere maliyetine besleme şeker dağıtımı yapılması, belediyeler ile projeler yaparak üyelerin ihtiyaçları olan petek, maske, körük, çadır, güneş paneli dağıtımları gerçekleştirilmesi, ayrıca arıcılardan tedarik edilen balların dolum tesisinde işlenerek yine belediye ile yapılan proje kapsamında Pozcu ve Mezitli içlerinde açılan bal evlerinde değerlendirilip tüketicilerle buluşturulması, Marka olan MERBAL’ın reklamını yaparak hem dijital hem de gerçek ortamda pazar alanı yaratmaya çalışılması ve yine arıcıların daha iyi şartlarda üretim yapabilmeleri için yapacakları projelere destek verilmesi, TKDK projesi ile üreticilere aracılık yapılarak fayda sağlanması gibi çalışmalar yapmıştır.

 

DOLUM TESİSİ ATIL KALMAKTAN KURTARILDI

2008 yılında Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği ‘MERBAL Projesi’ adı altında Çukurova Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle 2010 yılında dolum tesisi oluşturularak hizmete açılmış ve ilk dolum gerçekleşmiştir. Saatlik kapasite olarak 2000 kavanoz bal dolduran tam otomatik dolum tesisi, sonraki yıllarda o zamanki şartlar dolayısı ile dolum yapılamamış ve yaklaşık 2021 yılına kadar âtıl kalmıştır. 2021 yılında yeniden faaliyete geçirilen dolum tesisinin Mersin Valiliğimizin desteği ile eksikleri giderilmiş ve âtıl durumda kalan dolum tesisi çalışır duruma getirilmiştir” dedi.

Vali Pehlivan da, Birlik Başkanı Kurt ve birlik üyelerine hayırlı, başarılı ve bereketli üretim dileğinde bulundu. Mersin balının piyasa payını arttırmak için sektörün paydaşlarıyla birlikte gerekli çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti.

Vali Pehlivan’a, ziyaretinde Toroslar Kaymakam V. Zeyit Şener, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı eşlik etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA