HEDİYE EROĞLU
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Meclis Katip Üyesi Murat Ergenç, Mersin Deniz Ticareti dergisine yaptığı açıklamada, Konteyner Limanı projesinin önemine eğinerek, “Çok geç kalındı” uyarısı yaptı.
Mersin’in elleçleme kapasitesinin artması gerektiğine dikkat çeken Ergenç, Mersin Limanı’nda yaşanan sıkışıklığın ihracatçıları olumsuz etkilediğini, küresel resesyon nedeniyle ihracatta düşüş olmasına rağmen limanın ihtiyaçlara cevap vermekte zorlandığını anlattı. “Mersin’in en büyük problemi liman kapasitesinin yetersiz olması” diyen Ergenç, “Mersin Limanı’nın kapasitesi artık bölgeye yetmiyor. Mersin hinterlandı son derece geniş bir kent. Liman, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun çıkış limanı. Çok geniş bir coğrafyaya hizmet veriyor.
LİMANDA SIKIŞIKLIK VAR
6 Şubat depremlerinin ardından İskenderun Limanı’nın devre dışı kalmasıyla yükler Mersin Limanı’na kaydı. Dolayısıyla limandaki sorunlarımız daha da arttı. Pandemi döneminde ekipman ve gemilerde yer bulamama sorunumuz vardı. Onlar, büyük sıkıntıydı. Tam işler düzeliyor, her şey normale dönmeye başladı dediğimiz sırada limanda sıkışıklık sorunu başladı. Şu anda en büyük problemimiz bu.
Bugün limanda yaşanan sorunlar ihracatçıların yüklerinin gecikmesine sebep oluyor. Bu durum aslında bölgesel bir sorun olmanın ötesinde Türkiye’nin ekonomisine de büyük zarar veriyor.
KONTEYNER LİMKANI ADANA’YA KAYDIRILDI
Liman yetkililerinin de belirttiği gibi, limanın genişlemesi gerekiyor. Ama tabi onlar Mersin’e doğru büyümek istiyor. Mersinliler de buna karşı çıkıyor. Biz de istemiyoruz. Limanın kente doğru değil, ileriye doğru büyümesi gerekir. Şu an yapılabilecek tek şey, tek çözüm buymuş gibi görünüyor. Çünkü Mersin’in elleçleme kapasitesini artırmak üzere planlanan Ana Konteyner Limanı projesinde de çok geç kalındı. Son olarak projenin Adana’ya kaydırılmış olduğu gündeme geldi.
“MERSİN DURURKEN, MERSİN’DE HAZIR BİR DÜZEN VARKEN LİMANIN ADANA’YA YAPILMASI ÇOK MÜMKÜN DEĞİL”
Mersin dururken, Mersin’de hazır bir düzen varken limanın Adana’ya yapılması çok mümkün değil diye düşünüyorum. Adana’da yolu, deposu olmayan bir bölgeye sıfırdan liman yapmak hem gereksiz hem de çok maliyetli. Oysa Mersin’de bu altyapı var. Çok sayıda depo var, dry portlar var, güçlü bir ulaşım ağı var. Bu kent, lojistik üzerine yoğunlaşmış, lojistikte uzmanlaşmış bir kent. O yüzden limanın Adana’da yapılması çok da uygun olmayacaktır. Şu an için atılacak en doğru adım, mevcut limanın büyütülmesidir. Bana göre öncelikli plan limanı büyütmek olmalı” diye konuştu.