10 bin TL ile çiftçinin zararı karşılanmaz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

10 bin TL ile çiftçinin zararı karşılanmaz!


 

Selin vurduğu afet bölgelerinde inceleme yapan Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz’dan, AKP’li Hazine ve Maliye Bakanı, Mersin Milletvekili Nureddin Nebati’nin 10 bin TL destek açıklaması için, “10 bin TL ile çiftçinin zararı karşılanmaz!” çıkıyı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de etkili olan etkili sağanak yağışın vurduğu üretici destek bekliyor. Afet mağduru Akdeniz ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde incelemeler yapan Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, destek çağrısı yaptı.

 

ZARARI KARŞILANARAK, ÇİFTÇİ RAHATLATILMALI

Önceki gün gece sabaha karşı 05:00 sularında yaşanan sel afetinden zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yılmaz, “Tabi ki tarım riskli bir sektör. Gün geçmiyor ki don, sel, dolu vurmasın. Bu dönem tüm bu unsurlardan zarar gördü. Tarım ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemiden buyana ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrenmiş olduk. Devlet babadır. Devlet baba burada üreticinin, çiftçinin yanında olmalı. Çağrım o ki; ilgiler, yetkililer, sel afetinden zarar gören tavuk ve meyve üreticilerimizin zararlarının karşılanması ile alakalı çiftçimizi, üreticimizi rahatlatmak için çalışma yapmalı” dedi.

DERE YATAKLARINDAKİ YAPILAŞMAYA DİKKAT

Bölgede özellikle Akdeniz’de Bağlarbaşı Nacarlı, Yanpar, Burhan ve E-5 yoluna yakın yerlerinde olumsuzluklar yaşandığını dile getiren Mahmut Yılmaz, “Köprülerde ki tıkanmalar nedeniyle sıkıntı yaşayan bölgelerimiz var. Dere yataklarına yapılan konutlar, işyerlerini görüyoruz ama afetler acımıyor, geliyor ve gereğini yapıyor. Bölge insanımızı canından, malından ediyor. Dolayısıyla buralarda yapılan altyapı çalışmalarının daha dikkatli ve düzenli yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

 

DSİ VE SULAMA BİRLİĞİNE BAKIM, TEMİZLİK ÇAĞRISI

DSİ ve Sulama Birliği buradaki sulama kanallarında her yıl çok düzenli çalışmalar, temizlikler yapmalı. Toroslar Mahallesi’nde bir köprüyü tıkanmış. Bu bölgede ne kadar kargı, çöp, ağaç var ise selden dolayı burayı tıkamış ve sular çiftçinin serasını basmış. Dolayısıyla yanı başı yine çamur deryası. Üretim alanlarımızdaki çamurlar deryası ile elen virüs bakteri tarımsal üretime zarar verecektir” diye konuştu.

 

DEVLET BABA BUGÜN BİZE LAZIM”

Bölgede inceleme yapan AKP’li Hazine ve Maliye Bakanı, Mersin Milletvekili Nureddin Nebati’nin afet mağdurlarına 10 bin TL destek açıklamasını da değerlendiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Yılmaz, “Sayın bakan Nureddin Nebati’nin bölgeye gelip inceleme yaptığını duydum, zarar gören çiftçiler için de bir rakam telaffuz ettiler ama 10 bin TL ile çiftçinin zararı karşılanmaz. Bu bir anında çiftçiye destektir bunu anlarız ama 10 bin TL ile bu zararların karşılanmayacağını söylemiş olalım. Bir an önce tarım ilçe müdürlükleri zarar tespitlerini yaparak, arkasından bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Devlet baba bugün bize lazım.

 

HASAT ZAMANI SEL VURDU, FATURA KABARDI

Ağaçlar meyveye durmuşken yaşandı bu afet ve bu yüzden de fatura kabardı. Özellikle sert çekirdekli meyveler için şuan hasat dönemi. Zaten meyve fiyatları da bizi üzmüş durumda üste bir de bu afet çiftçimizi derinden yaralamış durumda. Tüm çiftçilerimizin ödenecek kredi borçları, taksitleri bulunmakta. Yani çok daha duyarlı davranmamız gerekiyor. Tarım il müdürlüğümüz, sayın valimiz ki kendisi aslında çok teşekkür ediyorum tarıma çok duyarlı bir valimiz. Tüm kurumlar bu yaranın sarılması ile alakalı bir araya gelmeli.

 

“TARSİM İLE YAŞANAN SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”

TARSİM gerçekten tarımda çiftçilerimiz açısından önemli bir sigorta şirketi. Devlet destekli ki bugün sigorta poliçelerinin yüzde 50’si süspanse ediliyor.  Tarım Bakanlığımızın güzel bir uygulaması fakat TARSİM ile yaşadığımız sıkıntılar çok farklı. Görevli eksperler zarar gören üreticilerimizin bahçelerine geldiği zaman sanki özel bir şirket için gelmiş de, şirketin karı ile alakalı tespit ve inceleme yapıyor. Burada sıkıntılarımız var. Çiftçilerin tabi ki güvencesi, dayanağı olması gerekiyor ama TARSİM’de yaşanan bu sıkıntıların da bir an önce yetkilileri tarafından aşılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin üreticilerimizin, çiftçilerimizin araçları da selde maalesef ki sulara gömüldü” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA