Islah edilmeyen dereler afete neden oluyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Islah edilmeyen dereler afete neden oluyor!


 

Mersin merkezde selin vurduğu öncelikli bölgelerden olan Akdeniz ilçesinde Nacarlı ve Çakıllı Derelerinin taşması nedeniyle çiftçi ve hayvan üreticileri sel afeti yaşarken DSİ ve Sulama Birliklerine hizmet çağrısı geldi. Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Ali Kutsal Mete, 10 yıldır Çakıllı ve Nacarlı derelerinin ıslah edilmesi için çalıştıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyleyerek, “Bu dereler ıslah edilmediği sürece biz bu afetleri sık sık yaşarız” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de etkili olan etkili sağanak yağışın vurduğu üretici destek bekliyor. Önceki gün gece saatlerinde etkili olan ve kentin birçok noktasında hayatı olumsuz etkileyen sağanak yağmurlar ıslah edilmeyen derelerin taşmasına neden oldu. Taşan dereler nedeniyle birçok ev, işyeri ve tarım arazisi sular altında kaldı.

Ekipler iş makineleri ve motopomplar yardımıyla yağmur suyu tahliyesi yaparken, balçık dolan tarımsal üretim sahaları ve hayvan üretim çiftliklerinde büyük hasar meydana geldi.

Özellikle merkez Akdeniz ilçesinde Huzurkent, Gazi, Anadolu ve Nacarlı gibi kırsal mahallelerde de tarım arazilerini ve seraları su basması nedeniyle hasat zamanı üretici büyük zarar yaşadı.

 

MERSİN ÜRETİCİYE, ÇİFTÇİYE KOŞTU

Afet mağduru Akdeniz ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde incelemeler yapan Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, Veteriner Odası Mersin Şube Başkanı Bektaş Şenay ve beraberindeki heyet bölge üretici ve çiftçilerinin sorun ve taleplerini dinledi.

 

TAVUK ÇİFTÇİLİĞİ ÇAMURA GÖMÜLDÜ

Veteriner Odası Mersin Şube Başkanı Bektaş Şenay, Bağbarbaşı bölgesindeki su taşkınının ana nedeninin Nacarlı Deresi’ne bağlantılı su kanalları olduğunu söyleyerek, “Kanalların içiresine pislik atılıyor atılmamalı. Tadilat yapılması gereken yerde bakım onarım yapılmamış. Seviye bazında da bu kanallara düzenlemeler yapılmalı. Bu taşkınlar belli yerde yaşanıyor. Bunun da nedenleri var. Buradaki kanallardaki engin seviyeden dolayı su taşkını aşarak çiftçileri, üreticileri vurmuş durumda.  Sadece tarımsal üretim değil hayvansal üretimde bu selden olumsuz etkilendi. Bir çiftliğimizde 16 bin adet civcivin yüzde 90’ı telef oldu. Bu hayvanlar 20 gün sonra kesime girecekti. Kalan telef olmayan hayvanları da telef olmuş gibi görmek lazım çünkü bir çok bakteri ve virüs de çiftliğe bulaşmış vaziyette” dedi.

 

“DEVLETİN ÜRETİCİLERE EL UZATMASINI BEKLİYORUZ”

Gerek hayvan gerek tarımsal üretim yapan çiftçinin, üreticinin zorda olduğunu dile getiren Bektaş Şenay, “Üreticimiz zorda. Gerekli incelemeyi yapan devletimizin ve ilçe tarım müdürlüklerimizde çalışanlara teşekkür ederek, buradaki zararı bir nebze de olsa rahatlatmalarını, devletin üreticilere el uzatmasını temenni ediyoruz. İlçe tarım görevlileri tarafından hasar tespit tutanakları tutuldu ama sonuca dair henüz bir bilgimiz yok.

Çok geniş çaplı bir afet olmadı, dar kapsamlı. Belli yerlerde sıkıntılar yarattı. Ama zarar büyük. Sağ olsun ilçe tarım müdürümüz de gerekli inceliği gösterdi ve gerekli müdahaleyi yaptı ama sonucu bekliyoruz inşallah iyi bir şey çıkar ortaya.

 

DSİ’PYE BAKIM ONARIM ÇAĞRISI

DSİ’nin bu kanalları zamanında temizlemesi, bakım onarım yapılması önemli. Kanallardaki kırıklardan, yarıklardan kaynakları aşağı bölgelerdeki bir çok çiftçimizin arazisi sulanıyor. Bunlar yıllar önce yapılmış kanallar. Buradaki arazılar atıl durumda kalmış vaziyette, bu da tarımsal üretime kazandırılmalı. Ülkede tarım ve hayvancılık kan ağlıyor. Üreticimizin zararı, ziyanı en hızlı şekilde çözülmeli. Devletin bu tip olaylara el uzatması lazım. Bir çok bölgemiz böyle. Hayvancılığa olan duyarlılığımızdan dolayı buradayız. Ancak tabi ki bizler sadece ses duyurabiliyoruz. Bu konuyla ilgili kim varsa bunların el uzatıp çözmesi gerekiyor.

 

“SİGORTA YAPTIRIN”

Öte yandan bu noktada sigorta ön plana çıkıyor. Sigorta Türkiye genelinde son TARSİM olayları ile birlikte yaygınlaşmaya başladı ancak vatandaşlarımız hala bazı şeylerin bilincinde olmadığı için TARSİM’den kredi kullanmak için yararlanıyor. O yüzden de böyle afetlerde çok önemli bir pozisyon aldığını görüyoruz. Yıllarda sigortaya para ödersin bir şey olmaz. Böyle bir tane afet gelir. Sonra insanların ona sağlıklı bakıp bakmayacağını ortaya koyar. Herkes ağaçlarını da, arazilerini de, hayvanlarını da sigortalatmalı. Bu kendilerini yararına olacaktır” diye konuştu.

 

“ÇAKILLI VE NACARLI DERELERİ 10 YILDIR ISLAH EDİLMEDİ”

Mersin Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Ali Kutsal Mete de, bölgenin afet yaşadığını söyleyerek, herkese geçmiş olsun dileklerini iletti. Bölgede iki tane dere olduğuna dikkat çeken Mete, “Bunlar; Çakıllı ve Nacarlı dereleri. Ancak bu derelerin ıslahı 10 yıldır yapılmadı. Hem DSİ’ye hem ilgili yerlere müracaat etmemize rağmen netice alamadık. Burada zaman zaman birikimden dolayı yangınlarda çıkıyor ama önlem alınmıyor. Şuan ki yaşadığımız afetin sebebi de budur. Bu dereler ıslah edilmediği sürece biz bu afetleri sık sık yaşarız.

Bağlarbaşı’nın birçok bölgesinde bu sorun var. Sulama kanallarından sızan sular arazilerimizi bataklık haline getiriyor, hiçbir önlem alamıyoruz. Ancak sulama ücreti toplanıyor” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA