Tehlikeli atık içeren molozlara dikkat! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tehlikeli atık içeren molozlara dikkat!


 

Mersin’de bir araya gelen uzmanlar, deprem sonrası ayrıştırılmadan doğaya dökülen molozların yarattığı tehlikeye dikkat çekerek, “Yetkililer insanlığa karşı suç işlemektedirler. Suç işleyenler hakkında dava açarak ve suç duyuruları yaparak hesap soracağız” diyerek, hasarlı bina yıkımlarının bilimsel kurallara göre yapılmasını, insan ve çevre sağlığını bozan tehlikeli atık içeren molozları, bilimsel kurallara göre denetimli olarak bertarafının yapılmasını istedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de, depremlerin ardından ortaya çıkan sağlık sorunlarına yönelik, “Depremin Sağlık Etkileri” konulu panel düzenlendi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Mersin-Hatay Deprem Dayanışma Platformu tarafından Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda uzmanlar önemli mesajlar verdi.

Moderatörlüğünü Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır’ın yaptığı panelde, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kocabaş, Asbest Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şehmus Ensari, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Sedat Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

EKOSİSTEMİMİZ DEPREMLERDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Panel ile ilgili bir açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da 20 Şubatta Hatay Defne merkezli meydan gelen depremler hepimize yüzyılın en büyük deprem felaketlerini yaşatmıştır. Depremlerin, yarattığı hasarlar büyük bir afete dönüşmüştür. Afet ülkemizde binlerce insanımızın kaybına ekosistemimizin çok olumsuz etkilenmesine neden olmakla birlikte, yaklaşık 104 milyar dolar (2 trilyon TL) olarak da ekonomik kaybımız olmuştur. Yaşanan yıkımlar hepimizi derinden üzmüştür. Ülkemize geçmiş olsun diliyoruz, Depremde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

 

“DERS ALMADIKDERS ALSAYDIK BU KADAR YIKICI OLMAZDI”

Ülkemiz deprem kuşağındadır. Bu gerçek  her yıl farklı bir ilimizde meydana gelen depremlerle kanıtlanmıştır. Deprem uzmanları,  bilim insanları, ve meslek odaları tarafından Ülkemizin deprem gerçeği,  hükümet yetkililerine ve yerel yöneticilere anlatılarak gerekli uyarılar her zaman yapılmıştır. Uyarılar dikkate alınmamış ve  geçmiş yıllarda meydana gelen depremlerden gerekli dersler ve önlemler  alınmayarak Kahramanmaraş depremleriyle, tarifsiz acılar ve ekonomik kayıplar yaşadık.1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden dersler alınsaydı bugün Kahramanmaraş depremi çok yıkıcı yaşanmazdı.

 

“AYRIŞTIRMADAN DÖKÜLEN MOLOZLAR İKİNCİ BİR FELAKETİN YAŞANMASINA NEDEN OLDU”

Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı felaketleri yaşanırken yetkililerin deprem bölgelerinde, halk sağlığını ve ekosistemi hiçe sayarak yangından mal kaçırırcasına alelacele, bilimsel koşullara uymayarak depremden zarar gören binaları kontrolsüz bir şekilde  yıkarak ve yıkımdan sonra oluşan molozların içerisinde bulunan asbest, silika, civa, kurşun, kadmiyum, atık yağlar, tehlikeli sanayi atıkları, radon gazı gibi tehlikeli maddeleri ve partikülleri ayrıştırmadan dere yataklarına, deniz kenarına, tarım alanlarına, sulak alanlara, vadilere ve yaşam alanlarına dökerek ikinci bir felaketin yaşanmasına neden olmuştur.

MOLOZLAR BERTARAF EDİLMELİ

Tehlikeli atık içeren molozlar havayı suyu ve toprağı kirleterek insan ve çevre sağlığını çok ciddi olumsuz etkilemiştir. Molozların yaratmış olduğu sorunları ilgililerin bilmesine rağmen önlem almamaları endişe yaratmıştır. Yetkililer insanlığa karşı suç işlemektedirler. Suç işleyenler hakkında dava açarak ve suç duyuruları yaparak  hesap soracağız.

Buradan ilgilileri uyarıyoruz, Hasarlı bina yıkımlarının bilimsel kurallara göre yapılmasını, insan  ve çevre sağlığını bozan tehlikeli atık içeren molozları, bilimsel kurallara göre denetimli olarak bertarafının yapılmasını talep ediyoruz. Mücadelemiz sorun çözülene kadar hukuksal ve demokratik olarak devam edecektir.

Panel katılımcılarına ve Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA